Отново окупираха Софийския университет; Бареков се закани: Вземам властта за 2 мандата

Преглед на печата: Балканска пързалка, Над 6300 кукери разтресоха Перник

Отново окупираха Софийския университет; Бареков се закани: Вземам властта за 2 мандата

24 Часа

Отново окупираха Софийския университет

Нова окупация на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това е станало около половин час след полунощ, като информация за протестната акция бе разпространена в социалната мрежа Фейсбук.
Групата, осъществила окупацията на ВУЗ-а не е част от „ранобудните" студенти, но е участвала в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Студентите, извършили поредната блокада на Ректората, се скрили там по-рано през деня като вечерта заключили сградата отвътре.
След 2:00 часа младите хора прочетоха декларация, в която определят себе си като „студенти, които подновяват окупационния протест". Исканията остават същите като тези от предишната инициатива - оставка на кабинета "Орешарски" и разпускане на парламента с цел нови избори.


Труд

Бареков се закани: Вземам властта за 2 мандата

"Искаме управление, което ще си заслужим, най-малкото в рамките на 2 мандата. В средата на първия ще има рязко подобрение на икономическия климат в страната и доходите на хората, а в края му ще поискаме референдум за Велико народно събрание и конституционни промени, които да гарантират реформа в съдебната власт и институцииите."
Това обяви Николай Бареков на учредителния конгрес на партията "България без цензура" в зала 1 на НДК в София, където той беше избран за неин лидер. Малко след като делегатите го подкрепиха да оглави новата формация, той обяви и двама от петимата си заместници - Ангел Славчев, едно от лицата на февруарските протести миналата година и Рада Коджабашева.

Стандарт

Балканска пързалка

Истинска пързалка настана по пътищата на България, Румъния и Сърбия от вчера. Днес ще става и по-лошо заради падащите температури и виелиците. Румъния вече затвори Дунав мост и три магистрали. Поледиците превърнаха в кошмар пътуването и в съседна Сърбия. Пързалка стават половината пътища и у нас, шофьорите да внимават.
Снегът скрои номер на външния министър Кристиан Вигенин. Той се озова в болница, след като падна и си счупи ръката на път за интервю в телевизия. Изпързаляни се оказаха и пътуващите за Турция. Компютърен проблем удари системата на комшиите. Прииждащите коли и камиони трябваше да чакат с часове в студа заради по-бавната обработка на документите. Лошото време ще продължи до четвъртък, Малък Сечко идва със затопляне.

Монитор

Над 6300 кукери разтресоха Перник

Над 6300 участници от 8 страни се включиха вчера в 23-тия международен фестивал на маскарадните игри в Перник. Участниците от чужбина са 330. В Перник пристигнаха групи от Албания, Гърция, Италия, Индонезия, Македония, Словения, Сърбия, Унгария. Най-малкият участник и най-възрастният са от една и съща група. Четиригодишният Иван Тонев и Георги Любенов, който е на 86 г., се подготвят заедно, за да представят традициите в село Осетеново.
Вълци, мечки, стари дяволи и златни моми са само част от внушителния реквизит на участниците, които се включиха в най-авторитетния фестивал на маскарадните игри в Европа, съобщи БГНЕС.