Държавата увеличава двойно бонусите за качество на вузовете; Реиндустриализацията е задача номер 1

Преглед на печата: БСП връща райсъветите в София, Пловдив и Варна за изборите през 2015 г., Магнитни бури спират компютри и GSM-и

Държавата увеличава двойно бонусите за качество на вузовете; Реиндустриализацията е задача номер 1

24 часа



БСП връща райсъветите в София, Пловдив и Варна за изборите през 2015 г.

София, Пловдив и Варна ще имат районни общински съвети от 2015 г. Така освен общински съветници, кметове и районни кметове жителите на трите града ще избират и районни съвети.

Тази промяна ще внесат софийските депутати от БСП между първо и второ четене на Изборния кодекс, съобщи общинският съветник и лидер на БСП - София Калоян Паргов.

Той обясни, че ако идеята бъде приета, ще последват промени в ЗМСМА и данъчното законодателство. Трябвало да се обмисли и промяна в административното деление на трите града. Районите на столицата от 24 можело да се окрупнят на 12. Съветниците в СОС пък от 61 можело да станат 31.

24 часа

Колите на инвалиди влизат в регистър

Агенцията за социално подпомагане ще вписва в регистър обема на двигателя и мощността в конски сили на колите, които са собственост на инвалиди и на родители на деца с увреждания.

Това предвиждат промени в наредба на социалния министър Хасан Адемов за реда, по който хората с над 50% призната инвалидност и на родителите на деца с увреждания се отпускат безплатни винетки. Промяната е поискана от Агенцията за пътна инфраструктура, за да има контрол дали безплатни винетки се дават само на хора с кола до 2000 куб. см и 160 к.с.

Труд

БНТ реже Денис, Марта и Ути

От февруари парите за предаванията в БНТ масово ще се орежат, научи "Труд". Някои от продукциите ще паднат, след като приключи олимпиадата в Сочи и се промени програмната схема на телевизията. Други пък вместо 4 различни издания на месец, ще правят само 3, а последното ще бъде повторение, за което се плаща по-малко. В други случаи хонорарите на операторите зависят от това дали водещите са на щат в телевизията.

Стандарт

Златни павета до Невски

Златни павета ще блестят насред София. Те ще оформят алея на славата край храм-паметника "Александър Невски". Всъщност плочките ще са от бронз и в тях ще бъдат инкрустирани имената на велики българи. Това предвиждат одобрените от общината архитектурни проекти за обновление на столицата. Районът около "Ал. Невски" ще грейне по подобие на площад "Свети Петър" в Рим.

Жълтите павета ще си останат запазена марка на София. Те обаче ще бъдат само за пешеходци пред двореца. Колите ще преминават от там, като се спускат по тунел под земята. Пълна промяна ще претърпи и районът около Перловската река от "Орлов мост" до моста на дружбата. Нивото на водата ще се качи с метър и подобно на европейските плавателни канали ще се регулира според валежите.

Стандарт

Магнитни бури спират компютри и GSM-и

Масови оплаквания за блокирали компютри от министерства и частни фирми имаше през последната седмица, съобщиха системни администратори в петък. Те обясниха, че отдавна не са имали толкова много работа. В същото време социалните мрежи преливаха от коментари за необяснимо заглъхване на разговорите по GSM. Възможно е причината за смущенията да са магнитни бури, предположиха учени. Според тях слънчево изригване е имало на 22 януари. При такива явления се е случвало и апаратурата на космически кораби да откаже, разказаха професори от БАН. По принцип в подобни случаи има сривове и в радиокомуникациите, и в джипиес системите. В Канада например след подобни капризи на Космоса за цяло едно денонощие било сринато електрозахранването.

Сега

Държавата увеличава двойно бонусите за качество на вузовете

Правителството е на път да направи решителна крачка за промяна на модела за финансиране на държавните висши училища. Целта е ударно да се стимулират тези университети, които обучават най-добре подготвени за пазара на труда кадри. Това ще стане чрез сериозно увеличение на бонусите за качество за висшите училища, които имат висока приложимост на образованието и малък дял на дипломирани безработни. Идеята се предлага с проект на постановление на Министерския съвет, публикуван за публично обсъждане.

Дума

Реиндустриализацията е задача номер 1

"Дори в част от моя екип имаше резерви по отношение на термина "реиндустриализация" и те бяха изненадани, когато на срещата ни с еврокомисаря Антонио Таяни той постави като знак №1 сред задачите на ЕС точно реиндустриализацията". Това разказа премиерът Пламен Орешарски след срещата си с представители на бизнеса от Стара Загора. Той бе на посещение в града заедно с министри. За мен беше важно да чуя обратната връзка и сигналите от бизнеса, за да сверим дали се движим в правилна посока и къде трябва да ускорим дейностите си, поясни премиерът. Той запозна предприемачите с основни акценти от работата на правителството през изминалите 7 месеца и с част от приоритетите за настоящата година. Да се разработи стратегия за укрепването на фискалната и макроикономическата стабилност и политики в подкрепа на най-уязвимите групи в обществото бяха първите задачи на правителството, подчерта Орешарски. Той подчерта, че кабинетът е върнал част от задълженията към бизнеса и "няма нито лев задържан ДДС извън законовите срокове", подобрила се е и събираемостта на приходите. Работи се и в посока на по-доброто управление на държавните предприятия.