Грипът убива и за часове: Коварният вирус повалил мъника от Добрич за една нощ; Отлагат се ВиК европроекти за още 154 млн. лева

НАП обърка и работодатели, и данъкоплатци;5 области пред грипна епидемия Пазили с тел вместо с бетон базата ни в Кербала; Парите за администрацията от еврофондовете скочиха драстично

Грипът убива и за часове: Коварният вирус повалил мъника от Добрич за една нощ; Отлагат се ВиК европроекти за още 154 млн. лева

Дневник
Съдът върна на прокуратурата делото за бюлетините в Костинброд
Софийският градски съд (СГС) е прекратил делото за откритите ден преди изборите през май бюлетини в печатницата в Костинброд - това стана известно от справка в информационната система на съда, съобщи capital.bg.

Делото, по което единствен подсъдим е бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, е върнато на прокуратурата за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

На 16 декември прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Желязков за престъпление по служба, а именно, че по време на подготовката на извънредните парламентарни избори през месец май не е изпълнил служебните си задължения и не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД да отпечата и достави бюлетините за гласуване.

Капитал Daily
НАП обърка и работодатели, и данъкоплатци
Приходната агенция ще дава указание как един и същ израз означава различно нещо
Неясните образци могат да лишат представители на свободните професии от правото им на отстъпка за ранно подаване.
Интересът към касовата отчетност по ДДС засега е слаб
Едва 96 малки фирми са подали заявления за новия режим от началото на годината

Нова година, нови декларации
Какво трябва да знаем за данъчните нововъведения за физически лица през 2014 г.
Традиционно в последния момент и с нови технически проблеми. Така започва всяка година подготовката на Националната агенция за приходите и тази не прави изключение. Сега проблемът е в образеца за служебна бележка, която всяка компания трябва да издаде на хората, които са работили за нея по граждански договор или са отдавали имоти под наем. В нея се посочват облагаемите доходи, изплатени през всяко отделно тримесечие (т.е. с приспаднати признати разходи). В самата данъчна декларация обаче се търси както облагаемият доход, така и нетната изплатена сума. Данъкоплатецът при новия вариант трудно може сам да изчисли брутното си възнаграждение.

Указание за четене
От НАП обясниха, че под "облагаем доход" в образеца за служебна бележка се има предвид брутната сума, която фирмата е платила на всяко отделно лице. В данъчната декларация пък "облагаем доход" трябва да се разбира както брутната сума, така и нетният резултат, който се получава след приспадане на нормативно признатите разходи, каза Росен Бъчваров, говорител на НАП. Той допълни, че за да се избегне объркване, в някой от следващите броеве на Държавен вестник данъчните ще публикуват специално указание.

Експерти коментираха, че в Държавен вестник указания няма и се учудиха защо не се поправи документът, вместо да се дават различни тълкувания на един и същ израз.

Стои въпросът и защо всичко се изготвя в последния момент. Счетоводители се оплакаха, че неяснотите им пречат да изчисляват данъчни задължения. Пред "Капитал Daily" eксперт, работещ със софтуера на голям разработчик, обясни, че програмата му вписва в служебната бележка именно нетния доход като разлика между брутните суми, платени на служителите, и нормативно признатите разходи. Това би означавало, че за да могат хората да попълнят какви суми са получили и от кой конкретен работодател, ще трябва да получат втора служебна бележка, която не е по утвърден образец от данъчните.

Така поне един от големите доставчици на счетоводен софтуер ще трябва да промени алгоритмите си при автоматично изчисляване на данъчните задължения, след като указанието на НАП се обнародва.
Рискът е работилите по граждански договор да не получат служебните си бележки през януари, за да хванат облекчението за 5% отстъпка при подаване на декларация до 10 февруари.

Стандарт
Грипът убива и за часове
Коварният вирус повалил мъника от Добрич за една нощ
Грипът убил за часове малчугана от Добрич, разказаха пред "Стандарт" близки на почерненото семейство. Предната вечер мъникът, който няма и 2 г., играл с бабите и дядовците си, които били на гости. Сутринта обаче момченцето вдигнало температура и майката потърсила личния лекар, който дал наставления и казал, че ще се оправи. Детето обаче не се подобрило и родителите завели малкия в Спешното отделение, откъдето постъпил в реанимацията, а по-късно и починал, разказаха познати на родителите. Малчуганът е бил първо дете на семейството, майката все още била студентка, а съпругът й работел в сферата на земеделието.

Директорът на добричката болница д-р Красимир Николов заяви, че се очакват резултати от лаборатория в столицата до 7 дни по случая и припомни, че в тежко състояние е и мъж в реанимацията, който е със симптоми на заболяване като малкото момченце, но все още лекарите не могат да кажат нищо по-конкретно за състоянието му.

"Ако детето има хрема, кашлица, висока температура, ограничете контактите му. Тези са симптомите, заедно с обща отпадналост, с които се характеризира грипният вирус", обясни пред "Стандарт" д-р Йовев, началник на детско отделение в добричката болница. "В момента няма увеличен прием на деца с усложнения, но за да не се стига до тях, трябва да се остане няколко дни за домашно лечение. Иначе вирусът поразява дихателната система. Най-добре е, за да не се стига до болничното отделение, да се потърси веднага педиатър и да не се изписват антибиотици. За температурата е препоръчително да се дават познатите препарати, като до 3 дни най-много отшумява смята д-р Йовев. Той отказа да коментира лечението на вирусни инфекции с хомеопатични средства, като заяви: "Не съм специалист в тази област. Ако трябва да изразя лично мнение - аз съм против лечението, особено при усложнения, с хомеопатични препарати".

Всеки трети пациент в Спешното отделение на добричката болница е с вирус, пък призна пред "Стандарт" шефът му д-р Бисер Ботев. "Няма диференциация в момента - от вируса са засегнати както големите хора, така и децата. Напливът от пациенти при нас е огромен, защото аз смятам, че доболничната помощ не работи ефективно", казва д-р Ботев. Лекарят съветва още в първия ден, в който се появят кашлица, температура и болки в мускулите, хората да идат на доктор. Тази зима вирусът атакува основно дихателната система и създава усложнения, когато не потърсиш лекар навреме, алармира д-р Ботев. "В момента в целия град, а и в цялата област, училищата и детските градини са отворени и са буквално инкубатор на заразата", признава д-р Ботев.

Пийте антибиотик най-малко 5 дни

Да се ядат плодове и приемат повече течности при вирусни инфекции, съветва специалистът по белодробни болести д-р Меглена Ганева. "При първите симптоми, ако човек си обърне внимание, в рамките на 3 дни вирусът отшумява. Ако обаче се подхожда неглижирано към състоянието, то бактериалната инфекция води до усложнения, засягащи най-вече дихателната система. Тогава се развиват бронхити, пневмонии", казва лекарят, като добавя, че при тях вече при обостряне може да се стигне и до постъпване в болнично заведение. Специалистът съветва също, когато има усложнение и изписан антибиотик от лекаря, то той да се пие минимум 5 дни, а не на втория-третия ден да се прекъсва приемът му. "2-3 дни далеч не са достатъчни, за да бъде ликвидирана инфекцията. Минимум 5 дни трябва да се приемат предписаните препарати при бронхити и пневмонии, а в някои от случаите се налага и по 7 дни да се пият", предупреждава д-р Ганева.

Затвор за осигуровки на куково лято
Проектът на нов Наказателен кодекс предвижда тежки наказания, разбирай затвор за работодателите, ако не внасят осигуровки. Няма да навлизаме в детайлите на наказанието като размер на укритите плащания и брой години лишаване от свобода, тъй като те са нищожни спрямо самата идея - затвор за укриване на осигуровки.

През годините имаме няколко решения на Конституционния съд, които до голяма степен изчистват този въпрос. Този съд вече се е произнасял, че правото на труд стои по-високо от правото/задължението на обществено осигуряване. Ето например един цитат от решение на Конституционния съд от средата на 2012 г. (Решение 7/2012), когато беше обявен за противоконституционен новоприет текст в Кодекса на труда, според който работникът следваше да бъде глобяван, ако работи без сключен трудов договор:
"... трудът в случаите на предоставяне на работна сила без да е сключен договор също е труд, който се защитава от чл. 16 и чл. 48 от Конституцията. Неговото полагане не следва да бъде толерирано, но и не може да бъде наказвано."


Този текст, разбира се, се отнася до работниците, но все пак показва общото тълкувание на Конституцията, че правото на труд е изконно и не следва да се ограничава, било то и в опит да се ограничи сивата икономика. По-важното в случая решение на Конституционния съд е от 2000 г. (Решение 14/2000 - свалено от сайта на КС), когато се тълкува именно криминализирането на неплащането на осигуровки. В това решение конституционните съдии коментират правото на труд и правото на обществено осигуряване, като дават приоритет на правото на труд:
"При създаването на законовата уредба законодателят е длъжен да съобрази различието в целта и функциите на трудовото възнаграждение и целта и функциите на общественото осигуряване. Докато трудовото възнаграждение служи за ежедневно, актуално задоволяване на насъщните нужди на работника и неговото семейство (храна, подслон, лекарства), общественото осигуряване е насочено към задоволяване на такива нужди в един бъдещ, несигурен момент (пенсиониране, болест и пр.). Очевидно ако гражданинът не получи днес заплатата си, за да се нахрани, вероятността да доживее до пенсия намалява."

Забележете, че конституционните съдии не се притесняват да противопоставят двете "права", тоест изконното право на труд и задължението (написано "право" за благозвучие) за обществено осигуряване. Текстът продължава така:
"...фактическата конкуренция, която възниква между правото на труд и на минимално трудово възнаграждение, от една страна, и правото на обществено осигуряване, от друга страна, законодателно може да бъде решавана само в полза на първото..."

Казано по друг начин, родната конституция припознава като неотменимо правото на труд и трудовото възнаграждение, като всичко друго е второстепенно - дали има договор, дали са платени осигуровки и т.н. В този смисъл, не може полагането на труд да води до лишаване от свобода - смисълът на полагането на труд не е в осигуряването и това е както интуитивно вярно, така и припознато в конституцията ни.

Монитор
Обмислят затваряне на училища в Софийско
5 области пред грипна епидемия
До дни заразата превзема Русе, Монтана, Ямбол и Стара Загора
Грипната епидемия затвори училищата в Софийска област.
Грипна епидемия затваря училищата в София-област от днес, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Карантината важи до края на седмицата.

Заболеваемостта е 318 на 10 000 души население при приета граница от 200 на 10 000. Най-много болни има в Самоков. Спират се и плановите операции, както и женските консултации, съобщи д-р Александър Златанов, директор на Регионалната здравна инспекция. Ще бъдат отменени детските, женските консултации и плановите операции.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев пък припомни, че през тази зима ни връхлита предимно т.нар. свински грип, като  наличието му показали 95 на сто от пробите на болните.

При самоубийствения атентат през 2003 г.
Пазили с тел вместо с бетон базата ни в Кербала
Командирите на батальона пренебрегнали сигнал за заплаха
Военната ни база в Кербала, в която при самоубийствен атентат през 2003 г. загинаха петима българи, била пазена с телени вместо с бетонни заграждения. Това е посочено в доклад за инцидента, който беше разсекретен преди 10 дни по заповед на министъра на отбраната Ангел Найденов. „Командирът е получил указания от Генералния щаб за изграждане на бетонни заграждения около базата. Но поради

ограничени възможности за доставка

са поставени само телени заграждения и е бил устроен ров”, заяви Найденов вчера. Точно на Стефанов ден преди 10 г. кола бомба навлиза в база „Индия”, която българите делят с полските рейнджъри. От доклада става ясно, че още на 18 декември, 9 дни преди атентата, българското командване е получило информация за потенциална заплаха. „Въпреки това не са предложени конкретни мерки за засилване на сигурността”, обясни военният министър. През ноември многонационална дивизия инспектирала огражденията в база „Индия”, а изводът бил, че безопасността на базата е 85%. „Нямам достъп до тази информация и не знам на какво се дължи тази констатация”, призна Найденов. Освен недостатъчния брой ограждения около базата, комисията прави извод, че наличната техника не се е използвала достатъчно и не са отчетени огневите възможности на оръжията.

Констатираните недостатъци може би са предпоставка за трагични събития сочат още изводите от работата на комисията. От разсекретените документи става ясно и че България не е разполагала с щатно сформирани, окомплектовани и подготвени организационни военни формирования за операции извън страната. Освен това контингентът ни не разполагал с достатъчно време за подготовка. Решението за изпращане на български бойци в Ирак е взето през май 2003 г., а 460-те рейнджъри заминават за Кербала 2 само месеца по-късно.

Въпреки пропуските заключението на Съвета по отбраната не намира нито едно длъжностно лице, на което да бъде търсена дисциплинарна отговорност за инцидента от 27 декември 2003 г. Разсекретените документи са изпратени до президента, НС и Военната прокуратура. „Тези институции могат да преценят нивото на виновност или липса на такава”, заяви министърът на отбраната.

Сега
Парите за администрацията от еврофондовете скочиха драстично
Чиновниците ще получат два пъти повече средства за повишаване на капацитета до 2020 г.
Парите от еврофондовете за повишаване на капацитета на администрацията са скочили драстично в последната версия за разпределение на средствата за периода 2014-2020 г. Сравнението с предходното предложение показва, че това е политиката с най-голям ръст във финансирането. С новия си бюджет укрепването на администрацията почти се изравнява като финансиране с мерките за насърчаване на заетостта и мобилността на работната сила. Това става ясно от последните актуални данни за разпределението на парите от еврофондовете. В новите разчети вече е включен и планираният резерв от 6% по всички оперативни програми, който ще зависи от изпълнението им.

336.47 млн. евро ще бъдат заделени за повишаване на административния капацитет според последното предложение на работната група, която подготвя споразумението с Европейската комисия за новия програмен период. Това е над два пъти повече спрямо предложения през август бюджет от 144.54 млн. евро. Не е ясно за сметка на коя политика се завишава финансирането на администрацията. Към август целият ресурс за този приоритет бе предвиден да дойде от Европейския социален фонд, който финансира и програмата за развитие на човешките ресурси, и тази за добро управление. До нивото от 144 млн. евро през август се стигна след орязване на финансирането за тази политика, като първоначално за нея бяха предвидени 259 млн. евро.

Всички скандали с назначения влязоха в доклада на Еврокомисията
Брюксел не вижда нито реформаторство, нито независимост във Висшия съдебен съвет
Пеевски не е споменат директно, но се подразбира, че случаят му попада във фокуса на критичния доклад.
Общият напредък на България в съдебната реформа, борбата с организираната престъпност и корупцията е разочароващ и крехък. Това е основният извод в черновата на критичния доклад на Европейската комисия, който трябва да бъде представен в сряда, съобщи "Медиапул". Брюксел отново отбелязва, че няма почти никакви резултати в борбата с организираната престъпност, корупцията и поръчковите убийства. Висшият съдебен съвет директно е оценен, че "не е реформаторски или независим орган".

В текста се казва, че повечето събития в областта на правосъдието са ставали повод повече за тревога, отколкото за успокоение на обществото, и че важни назначения е трябвало да бъдат отменени заради съмнения в кандидатите. Изданието припомня, че традиционно ЕК не споменава конкретни скандали, но от текста се подразбира, че се споменават провалените избори за конституционни съдии на Венета Марковска и Галя Гугушева, съмненията около избора на Сотир Цацаров за главен прокурор и назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Брюксел разглежда като "важни тестове" предстоящите избори за нов главен съдебен инспектор и за председател на Върховния касационен съд през есента.

Има критики и към процедурите по написване и приемане от правителството на новия Наказателен кодекс, както и настояване след внасянето му в парламента задължително да се имат предвид коментарите на неправителствените организации.

За първи път Европейската комисия не е дала възможност на българската страна да иска основни редакции по съдържанието на документа, твърди "Медиапул". По неофициална информация той е получен в понеделник в София, a властите имат срок от един ден да дадат бележки. Досега докладите бяха изпращани седмица по-рано и имаше възможност за съществени поправки.

Труд
Отлагат се ВиК европроекти за още 154 млн. лева
Инвестиции в пречиствателни станции, канализация и водопроводи за 154 млн. лв. от еврофондовете ще бъдат пренасочени. Промяната засяга 6 общини и около 115 000 души. Проектите им трябваше да се финансират от оперативната програма “Околна среда” в периода 2007 - 2013 г., а парите да бъдат усвоени до края на 2015 г. В противен случай ще се загубят.

Изпълнението на проектите обаче се бави, срокът няма да бъде спазен и за да не се загубят евросредствата, договорите на общините ще бъдат прекратени. Това каза за “Труд” новият шеф на управляващия орган на програмата Спиридон Александров.

Засегнати са общините Петрич, Силистра, Сопот, Раднево, Белене и Бяла, Русенско. Местните власти ще имат възможност да кандидатстват отново за финансирането по новата програма “Околна среда”, която ще действа до 2020 г. Кога на практика ще започне отпускането на пари по нея, все още не е ясно, тъй като програмата не е одобрена от ЕК.

Ресурсът, който ще се освободи от провалените засега проекти, вероятно ще бъде насочен към по-малки общини с население между 2000 и 10 000 души, които са подали документи за отпускане на пари за канализация и пречиствателни станции. Такива се набираха в края на 2012 г., а отделеният ресурс беше 300 млн. лв. Повече от 2 години по-късно обаче няма нито един сключен договор по тази процедура.

“Ще поканим общините, които са с най-добри проекти, да подпишат договори. Това са по-малки проекти, които могат да станат по-бързо и така няма да има риск от загуба на средства”, обясни Александров. Все още няма информация кои местни власти ще получат средства.

Това е вторият пакет договори по програмата “Околна среда”, за които е ясно, че ще бъдат прекратени и отложени за новата програма заради драстично забавяне. Още миналата година екоминистърът Искра Михайлова обяви, че това ще се случи с проектите на 26 общини за около 900 млн. лв. Те са за пречиствателни станции и канализация.

Подписани са през 2011 г., но до момента са усвоени едва 0,99% от парите. По тях общините са успели да изберат фирми само за по-евтините дейности като проектиране, одит и комуникация, но не и за същинската част - строителството. И тъй като няма как парите да бъдат използвани до края на 2015 г., на този етап местните власти ще получат пари само за подготовката на проектите. Строителството ще бъде финансирано от новата програма “Околна среда”. За освободените около 900 млн. лв. по старата програма няма да се търсят нови проекти, тъй като има наддоговаряне на средства по програмата.