Двегодишно момченце почина от грип в Добрич; 9,5 млн. лв. за къщи, образование и работа на циганите; Масово сменят турските си имена с български

Доживотен затвор за кражба на релси; Развеждаме се евтино и без скандали; Мамиш с кантара, губиш магазина

Двегодишно момченце почина от грип в Добрич; 9,5 млн. лв. за къщи, образование и работа на циганите; Масово сменят турските си имена с български

Сега
България внася инженери от Китай
Специалистите от Далечния изток и Турция са двете най-големи групи легално работещи чужденци у нас извън ЕС
Почти 1/4 от всички "внесени" в България специалисти през 2013 г. са били инженери и технически персонал от Китай, показва справка за издадените разрешения за работа на чужденци в България, изготвена за "Сега" от Агенцията по заетостта. От 706 разрешителни, издадени през 2013 г., 189 са били за китайци. Специалистите от Турция, започнали работа у нас предимно като технически персонал, са 116. Издадени са и разрешителни за 67 македонци, сред които преобладават командированите специалисти за изграждане на железопътна инфраструктура.

Специален документ за работа у нас от Агенцията по заетостта се изисква само за служители от страни извън Европейския съюз. За граждани на ЕС няма нужда от такъв заради регламентите за свободно движение на хора. Разрешителното се дава основно за висококвалифицирани служители за специфични позиции и за управленски персонал. Фирмите трябва да докажат, че не могат да намерят кандидати за съответната длъжност на родния пазар на труда.

Броят на легално работещите у нас чужденци осезателно се увеличава спрямо 2012 г., когато издадените документи са били 584. Тогава най-много - 99, са издадените разрешителни за граждани на САЩ, от които 34 са били командировани специалисти в областта на кинематографията за снимане на филми, 27 - за преподаватели в учебни заведения, 27 - за спортисти, консултанти и инженерно-технически персонал. Китайците и през 2012 г. са били в челото по разрешителни. Работа у нас са започнали 66 специалисти за изграждане, въвеждане и експлоатация на специализирана производствена линия. Разрешителните за македонски железопътни специалисти са били 64.

Пазарът на труда след 20 г. - работа онлайн и минимум държавна намеса
Хората ще се трудят на няколко договора и ще се самообучават, показва изследване на Балканския институт по труда и социалната политика
Държавата все по-малко ще се меси във взаимоотношенията работник - работодател, а хората все повече ще работят от домовете си и на няколко договора. Такъв ще бъде пазарът на труда у нас след около 20 г. Тогава на него ще излезе поколението, което в момента е в бебешка възраст. Изводите са от изследване на Балканския институт по труда и социалната политика.

"Ще има много по-малко държава в трудовите отношения, отколкото е в момента. Това е неизбежно, защото тя просто няма да има място заради другите промени, които се очакват", коментира председателят на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. Около 30-40% от работните места ще бъдат у дома - т.е. хората ще работят онлайн. Така ще се подписват и прекратяват договори, ще се поставят задачи, ще се предава изпълнението, ще се плащат възнаграждения. Това ще направи бизнеса по-конкурентен, тъй като работните места, които той трябва да поддържа в офиси и предприятия, са в пъти по-скъпи.

Според прогнозата на Балканския институт по труда все по-масово ще се работи на срочни трудови договори и то на няколко, както и на много по-гъвкаво работно време. "Безсрочният договор няма да изчезне, но ще нараства броят на хората, които ще предпочитат срочните за извършване на определена работа, за да могат след това да са свободни да се договорят с друг работодател", обяснява Нейков.

Стандарт
Мамиш с кантара, губиш магазина
Тарикатите рискуват и 1 г. в килията
Магазинер, който мами с кантара, рискува да изгуби бизнеса си. Това предвижда новият Наказателен кодекс, подготвен от правосъдното министерство. Всеки, който заблуждава потребителите с неверни мерки или теглилки, ще получи забрана да практикува търговската си дейност. Това е гарнирано с угроза от затвор до 1 година или пробация, както и с глоба. В старите текстове забраната беше възможна само при осъдителна присъда.
До две години затвор пък очаква всеки едноличен търговец у нас, който умишлено скрие фалит. Предвижда се и ново наказание за длъжностните лица в държавни предприятия. Ако те сключат неизгодна сделка, която донесе значителна вреда на хазната, освен заплаха от 5 години затвор ще ги грози и конфискация на половината имущество.

Транспортното ведомство внася промяната днес, ДАНС тръгва по петите на апашите
Доживотен затвор за кражба на релси
Приравняват престъплението на тероризъм
Чашата на търпение срещу крадците преля. Транспортното министерство иска солени наказания за кражба на релси. Да се приравнят на терористичен акт, настояват шефът на ведомството Данаил Папазов и екипът му. Поводът е дерайлирал товарен влак заради отмъкнатите релси.
За кражба на релси да се лежи до живот, ако е причинена смърт. Драконовските мерки ще влязат в сила, ако депутатите одобрят предложението.
"Кражбата на елементи от железопътната инфраструктура да се смята за терористичен акт. Това предложение за промяна в Наказателния кодекс ще внесе още утре (б.р. днес) транспортното министерство в правната комисия на парламента". Това заяви за "Стандарт" вчера генералният директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) Милчо Ламбрев.
Ден по-рано министърът на транспорта Данаил Папазов в прав текст нарече кражбата на болтове на над 170 метра железен път край гара Яна "терористичен акт и опит за убийство". Заради свиването на релсите 7 от общо 16-те цистерни на товарна влакова композиция дерайлираха, а машинистите едва се спасиха от смърт. По щастлива случайност цистерните бяха празни, а не пълни с газ пропан-бутан.
Според сега действащия Наказателен кодекс наказанието за тероризъм е затвор от пет до петнадесет години, а когато е причинена смърт - с лишаване от свобода от петнадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

24 часа
9,5 млн. лв. за къщи, образование и работа на циганите
Над 9,5 млн. лв. ще разпредели държавата по общински проекти за ромите, съобщи социалният зам.-министър Росица Янкова. Финансирането е от Швейцария.

Проектите трябва да включват по-добри битовите условия, образование на децата и недоучили възрастни, заетост и повишаване на здравната култура. Повечето средства по проектите трябва да са насочени към промяна начина на мислене на ромите, а не толкова към инфраструктура, обясни Янкова.

Масово сменят турските си имена с български
Името освен входен билет за отвъдното в Родопите, вече стана такъв и за хляба, който все по-често е в чужбина или в големия град. Така местните ходжи загубиха десетилетната битка какви имена да носят местните. Почти никой вече не се връзва на заканите, че няма да бъде погребан, ако е мюсюлманин, но с българско име.

Бай Расим от златоградското с. Долен е на 86 г. Преди 3 г. решава да си промени името на Румен. Обяснява, че се простил с името си още по времето на възродителния процес. През 1993 г. обаче чрез съдебно дело той и съпругата му Румяна отново си връщат арабските имена.

Направил го, защото имало имам, който обявил, че няма да погребва хора с български
имена. Духовникът си заминал от този свят преди него, а той си останал Расим. Човекът завежда дело, защото се чувства българин и смята, че не името определя религията.

Отказват му да го впишат Румен с мотив, че не са налице предпоставките на Закона за гражданската регистрация, допускащи промяна на имената. Стигнал до Върховния съд и вече се казва Румен. Дела за името водила и съпругата му, която вече е Росица.

“Хората предпочитат да се обърнат по прякор към даден човек, например Марлборото, вместо с Илиян или Исеин. Правят го, защото не знаят кое от двете имена предпочита Илиян/Исеин. Все пак не той си е избирал името, а родителите му, които не искат български имена в къщата си”, казват местни.

“Близо 80% от делата с искане за смяна на имената са от турско-арабско на българско. Останалите са за сгрешени букви и малка част искат смяна на българските имена”, казва председателят на съда в Мадан Динко Хаджиев.

Хората си сменяли имената заради гурбет, работа в големите градове или учене във ВУЗ.

Монитор
Борбата за родителските права е по-ожесточена от раздялата
Развеждаме се евтино и без скандали
Изневери и алкохолизъм най-често рушат семейството
Само 50 лева е таксата за развод по взаимно съгласие и затова съпрузите предпочитат този начин.
Разводите в София стават все по-цивилизовано и без скандали, съобщи пред „Монитор” председателят на Трето гражданско отделение в Софийския районен съд - т.нар. Брачна колегия, Стилияна Григорова. Думите й се потвърждават и от статистиката, която сочи, че са се увеличили делата за развод по взаимно съгласие и дори много от тези по исков ред, т.е. когато единият съпруг подаде молба срещу другия, също приключват със споразумения.

Делата за разводи по взаимно съгласие се насрочват веднага и официализирането на раздялата става много бързо и евтино. Разводите в столицата варират около 2200 на година. По взаимно съгласие съпрузите могат да се разделят и за месец, а с искова молба – за 3 до 6 месеца.

Късането на брачните окови по взаимно съгласие е не само по-бързо, но и по-евтино. Съпрузите подписват споразумение, в което съобщават какво са се разбрали, и съдът просто го одобрява в едно заседание, в някои случаи в две.  Държавната такса
за всеки от тях е 50 лв.

Адвокатският хонорар при делата по исков ред започва от 300 лв. и стига до няколко хиляди в зависимост от сложността и продължителността на процеса. В повечето случаи тарифата на адвоката се движи около 1000 лв.

Изневярата и алкохолизмът остават най-честите поводи за разрушаване на семействата, коментират адвокати по бракоразводни дела. Сред другите причини са безпаричието, еднообразното съжителство и домашното насилие. Според психолози пък динамичното ежедневие и борбата за оцеляване често пъти разрушават отношенията между съпрузи и това води до криза в брака завършваща с развод. В съдилищата не се води статистика кой пол по-често подава молба за разтрогване на брака, но практиката на адвокатите е категорична, че инициативата обикновено идва от жените.

Битката е не при раздялата между съпрузите, а при спора за родителските права, коментират съдиите. През изминалата година тези дела са се увеличили, макар и с малко. Не са единици случаите, когато мъже получават родителски права – има критерии, по които съдът преценява във всеки конкретен случай, имущественото състояние не е от толкова голямо значение, колкото родителският капацитет. „Обикновено по-малките деца имат по-голяма нужда от майките, защото са по-често с тях и са по-привързани, но се е случвало, особено при момчета, които вече са по-големи - над 7 г., да остават при бащата, все пак мъжкият модел има значение”, обясни съдия Григорова. Дори има случаи, когато родителските права се дават на бащата след споразумение между него и майката.

Детето от село Победа закарано късно в болница
Двегодишно момченце почина от грип в Добрич
Вирусът довел до тежка пневмония и мозъчен оток
Момченце на година и осем месеца от добричкото село Победа почина в болница след усложнения от грип, научи „Монитор”. Директорът на болницата в Добрич д-р Красимир Николов потвърди информацията и обясни следното: „Всичко се случи за около 4 часа. Още при приемането в спешното отделение на болницата е станало ясно, че детето е със сериозна пневмония. Веднага е било прието в реанимация и колегите са започнали да го реанимират. За около час-два състоянието му се е подобрило, но впоследствие е настъпило рязко влошаване и въпреки усилията на екипа е починало. При направената аутопсия на момченцето е установено, че септично състояние е довело до силно увреждане на белия дроб получило е и оток в мозъка и смъртта е настъпила от спиране на сърдечната дейност.”

Помощта на лекарите в болницата била потърсена късно, единодушни са специалистите. Хората в Победа са в шок от смъртта на момченцето. Из селото се говори, че първият лекар, който го е прегледал, му е изписал само витамини, затова състоянието му се е усложнило.

В момента лекарите от реанимацията в Добрич се борят за живота на възрастен мъж от Балчишко с усложнения от грипния вирус. Той е около 60-65 годишен, като едва 5-10 на сто от белия му дроб функционират и е на апартана вентилация. Шансовете му за оцеляване са 50 на 50, твърдят лекарите.

Те съветват лекарска помощ да се търси своевременно, защото грипният вирус за кратко време развива сериозни усложнения. „Най-уязвими са малките деца и възрастните и затова при температура от 38 – 38,5 градуса най-добре е да се потърси педиатър за децата и пулмолог за възрастните, а да не се лекуват у дома с бабини рецепти или хомеопатични препарати, защото в един момент медицината и лекарите сме безсилни”, каза още шефът на болницата в Добрич.

Към момента няма завишена заболеваемост в детското отделение в лечебницата. От лекуваните 8 деца е установено, че в четири от случаите причините за заболяването им е вирусна инфекция.

Труд   
Млади фермери с три пъти по-големи субсидии
По-големи субсидии за млади фермери и за земеделците, отглеждащи плодове и зеленчуци, ще бъдат заложени в новия програмен период на ЕС за 2014-2020 г. Това обяви късно вечерта в събота аграрният министър Димитър Греков в българското посолство в Берлин.

"В новата програма за селските райони се разработват 3 варианта за субсидирането на младите фермери. Обсъжда се възможността общата субсидия да бъде 35 000 евро, 50 хил. евро или 75 000 евро, но ще се увеличи периодът, в който на порции ще се изплащат парите", каза министър Греков.

Кой от вариантите ще бъде избран, ще стане ясно до края на февруари. Остава условието земеделците, които искат да кандидатстват, да са до 40 години. За сравнение, до момента младите хора, започващи в земеделието, получаваха веднага след одобрението на проектите им по 12 500 евро, а ако разширят стопанствата си в следващите 5 години по още 12 500 евро, т.е. общо 25 000 евро.

"Трябва да се даде възможност на младите фермери с тези проекти да могат да купят нещо повече от 1 трактор и няколко декара земя, което им позволява досегашната субсидия", допълни Греков. Наред с това младите фермери ще получават с 25% по-високи субсидии за нивите, които обработват, спрямо останалите земеделци.
   
Пътната агенция похарчила незаконно 3 млн. лв.
Три поредни ръководства на Агенция “Пътна инфраструктура” са отнесли актове за административни нарушения за погазване на Закона за обществени поръчки. Това личи от доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), с който “Труд” разполага. Нарушенията са за малко над 3 млн. лв.

Нарушенията са само при две обществени поръчки. При тях, без да има това право, агенцията е обявила пряко договаряне. В единия случай става въпрос за изграждане на мост над река Бистрица в Кюстендилско, а в другия - за проектиране на локални платна на обходния път на Бургас.

В първия случай пътната агенция е възложила през 2010 г. на сдружение от две фирми - “Стройпроект” ООД и “Люко-К” ООД, да ремонтира аварийно пътя от македонската граница през Кюстендил за Радомир за 2,6 млн. лв. с ДДС. Нарушението тук е, че в документацията липсва свидетелството за съдимост на управителя на сдружението, което те по закон са длъжни да поискат.