ОИЦ – Добрич представи нормативната рамка на новия програмен период

Екипът на Областен информационен център – Добрич проведе информационна среща за медиите, на която бяха представени нормативните документи за програмен период 2014-2020 година.

ОИЦ – Добрич представи нормативната рамка на новия програмен период

Експертите от центъра запознаха присъстващите с последния вариант на проекта на Споразумението за партньорство, приетите от Европейския парламент Регламенти, Националната програма за развитие: България 2020 и оперативните програми.



Мария Колева, експерт „Комуникация, информация и логистика“ представи приоритетите на Стратегия „Европа 2020“. Тя запозна участниците в срещата и с водещите цели на страната ни – повишаване на заетостта на населението в работоспособна възраст до 76% към края на 2020г., намаляване на преждевременно напусналите училище до 11%, ръст на завършилите висше образование до най-малко 36%.

Националната програма за развитие: България 2020 и процесите при подготовка и приемане на програмите бяха представени от Ивелина Илиева, експерт „Информационно обслужване“ в Областния информационен център. Участниците в срещата получиха информация за визията, целите и приоритетите на документа, който обобщава националните решения за растеж и съответства на ангажиментите на България на европейско и международно ниво. Програмата за развитие е интегриран документ за социално икономическо развитие на страната ни до 2020г., показващ връзката между приоритетите на Европейския съюз в контекста на Стратегия Европа 2020.