Ново оборудване за над 3,5 млн. лв. в МБАЛ – Балчик

Днес бе представено изпълнението на проекта за модернизиране на здравното заведение. Общата цел е да се подобри и модернизира здравната инфраструктура на болницата, чрез въвеждане в експлоатация на медицинско оборудване за прилагане на високотехнологични болнични дейности.

Ново оборудване за над 3,5 млн. лв. в МБАЛ – Балчик

По проекта са ремонтирани помещенията в здравното заведение, в които е монтирана закупената апаратура. Те включват подови настилки, мазилки на стените, дейности по закона за енергийната ефективност, безопасност при пожар, захранване с електричество и ВиК инсталации до новопроектираното медицинско оборудване, осигуряване на необходимия микроклимат, чрез отопление, вентилация, климатизация, инсталации и лъчезащита.



Доставената диагностична апаратура за рентгеновото отделение е дигитален графично скопичен рентгенов апарат, мамограф, ехограф и скенер.

В клиничната лаборатория са доставени и монтирани лабораторна центрофуга,  биохимичен анализатор, йон селективен анализатор.

За хирургическо отделение са доставени: комплект за лапароскопска хирургия, аргонплазма коагулатор, електрокоагулатор, операционни лампи – халогенни, комплект хирургични инструменти, наркозен и дихателен апарат.

Новото оборудване в акушеро-гинекологичното отделение е: комплект хирургични инструменти, операционни лампи – халогенни, наркозен и дихателен апарат, ехограф, стационарен кувьоз, транспортен кувьоз, видеоколпоскоп.

В детско, вътрешно и неврологично отделение са извършени ремонтни работи в стаи за интензивно лечение, болнични стаи, преддверие изолатор, манипулационна, санитарен възел, баня и  коридори.

Общата стойност на проекта „Преустройство, ремонт и инсталации на част от сградата на МБАЛ – Балчик за оборудване със специализирана апаратура”, който Община Балчик изпълни по оперативна програма „Регионално развитие“ е 3 570 354 лв.