С приключенски експедиции деца ще опознават уникалната природа на Добруджа

Идеята е претворена в съвместен проект на Историческия музей и Сдружение „Общности, опознаване, култура”

С приключенски експедиции деца ще опознават уникалната природа на Добруджа

Проектната идея се нарича „Сред природата на Добруджа” и партньорите ще я самофинансират, стана ясно на пресконференция днес. Директорът на РИМ – Добрич Костадин Костадинов съобщи, че освен децата, ще се стремят да привлекат родителите и студенти от Педагогическия и Международния колеж.




Чрез различни дейности по проекта, участниците ще се запознават с влажните зони, водните пещери, лонгоз, степи, езера, гори, каньона на Суха река и промените, настъпили в биоразнообразието на Добруджа в резултат на човешка дейност, съобщиха координаторът на проекта Николай Панайотов и уредника в отдел „Природа” Теодора Атанасова. По време на експедициите децата ще могат да събират природни материали, да рисуват и фотографират, да се забавляват на открито чрез различни игри и творчески работилници и др. С тях ще се занимават специалисти по география, биология, екология, изобразително изкуство и др.

Освен това, децата ще се запознават и с исторически забележителности – крепостта Адина, между селата Балик и Бакалово, която никога не е разкопавана, а експедициите ще приключват на археологическите разкопки на крепостта Залдапа или българския Помпей, съобщи още Костадинов.

Проектът стартира с пролетно-летен цикъл занимания на 22-ри март, който ще продължи до юли. Децата, които ще се включат в него са във възрастовата граница – 7 – 13 години.