33-ма бездомници е приютил отец Стоян от храм „Света Троица”

Той работи за разширяване на приюта към храма, като паралелно с това движи и изграждането на нов в кв. Рилци

33-ма бездомници е приютил отец Стоян от храм „Света Троица”

Осем майки и шестнадесетте им деца са намерили подслон в църковния приют на храм „Света Троица”. Там живеят и две възрастни жени. Повечето майки са с по две деца. Една от тях е многодетна – с три. Нелеката й съдба е затрогнала всички в приюта, които плакали при събирането на децата й, пръснати доскоро в домове за сираци и приемни семейства. От няколко месеца те са заедно. Най-младата майка е на 19 г. с 2-годишен син. Самата тя сираче, става родител като непълнолетна.



В навечерието на Нова година от социалните служби изпратили при отец Стоян още една многодетна майка. Сега тя е приютена заедно с трите си деца в църковната къща в село Крушари. Свещеникът й е осигурил храна и дърва за цялата зима.

Двама бездомници ще презимуват в манастира в село Александрия, съобщи още иконом Стоян Иванов.
27-годишен мъж е настанен в изграждащия се нов приют в кв. Рилци. Там вече е поставено началото на църковно стопанство, с което ще се изхранват подслонените. Младежът се грижи за 5 телета, 9 кози и 120 кокошки.

Много трудно се намира работа на майките, коментира отец Стоян и споделя още една своя идея: за да се издържа приютът към храма и да се набавят осигуровки на жените, той предвижда отглеждане на зеленчуци за свободния пазар. Вече има на разположение 2 коли, като идеята му е да се сдобие с микробус, чрез който да се транспортира стоката. Най-младата майка е изявила желание да завърши шофьорски курс, за да може тази дейност да бъде поверена на нея.