Зимата в България тепърва предстои; Девня обяви бедствено положение заради отрови; Продават ни запорирани коли

Воден режим и глад, ако не падне 30 см сняг; Зимните курорти с безплатни зони като плажовете

Зимата в България тепърва предстои; Девня обяви бедствено положение заради отрови; Продават ни запорирани коли

Сега
Новият НК засекретява всичко в държавата със заплаха от затвор
Криминализира се "разкриването на защитена информация", което ще сложи край на антикорупционните разкрития
Скандалният проект за Наказателен кодекс е писан от експерти под шапката на Министерството на правосъдието.
Новият Наказателен кодекс (НК) ще засекрети цялата циркулираща в държавата информация под страх от наказателна отговорност и дори затвор. Той ще сложи намордници на всички държавни служители, които ще имат още по-големи основания да отказват да дават каквато и да е информация с аргумента, че може да им бъде образувано дело от прокуратурата. Това означава и че ще бъде сложен край на антикорупционните журналистически разследвания, а информирането на обществото от медиите дори за най-елементарни неща ще е поставено под съмнение.

На практика под ударите на новия НК ще попада всеки, който разкрие дори по непредпазливост не само държавна и служебна тайна, но и всякаква, защитена от закона информация. Тук попадат дори данни, пазени като лична информация, лекарска или търговска тайна и др. В тази група може да бъде включено изваждането на бял свят на законопроект или друг нормативен акт, който още не е пуснат за обществено обсъждане.

Български просяк впечатли папата
Папа Франицск е впечатлен от българин, който проси, и дарява получените пари за благотворителност, съобщи сайтът crhoy.com. Светият отец споделя на страницата си в социалната мрежа Фейсбук историята на Добри Добрев. 98-годишният българин обикаля улиците, за да проси пари и ги дарява за благотворителност. Добрев дарил 50 000 долара.
Добри Добрев всеки ден изминава 10 километра от дома си до София и протяга ръка да измоли минувачите за някоя стотинка. Папата се трогнал от това, прегърбеният от годините човек е дарил повече от 50 000 долара, които спестил от просията. Текстът, написан от Франциск, е придружен от две снимки на Добрев - едната, заснета на улицата, а другата – в дома му.

Труд
Проф. Веселин Александров: Зимата в България тепърва предстои
„Зимата в България тепърва предстои, като се очаква втората половина на януари времето да бъде значително по-студено и да има и снеговалежи". Това проф. Веселин Александров от Националния институт по метеорология хидрология към БАН, цитиран от „Фокус".

По повод метеорологичните явления в САЩ от последните дни той каза, че има тенденция към повишаване на аномалиите в климата.

„Това е въз основа на климатичните промени, които се наблюдават от средата на миналия век и ще продължават съгласно редица климатични модели. Не самата промяна на самата температура е толкова важна, по-важното е, че такива събития, каквито се случиха сега, ще има повече в бъдеще. Имам предвид: ниски температури, наводнения, интензивни валежи, суша на територията на Балканския полуостров", каза проф. Александров.

Професорът каза още, че коментарите за нов ледников период са твърде крайни. По думите му, официалната теза е, че за промяната на климата през последните години значително влияние е оказала човешката дейност, но в същото време не по-малко значение имат и други природни фактори, като слънчевата активност и промяната на магнитните полюси.
   
Девня обяви бедствено положение заради отрови
Бедствено положение на територията на фалиралия химически завод “Полимери” обяви кметът на Девня Атанас Кузев след заседание на щаба за защита при бедствия и аварии.
Извънредната мярка се налага за 1 месец, считано от 9 януари.

Тя цели да задвижи наредената от областния управител на Варна Иван Великов още преди 3 месеца операция по прехвърляне на 2600 тона трихлоретан от здрава цистерна. В последните месеци на няколко пъти имаше теч на опасния химикал, който в момента се съхранява в пробита цистерна.

24 часа
Воден режим и глад, ако не падне 30 см сняг
Липсата на валежи става рискова за пшеницата и ечемика. Има опасност от изсъхване на повърхностния слой на почвата, а тези култури са с плитка коренова система. Те не понасят както суша, така и голяма влага. Това обясни пред "24 часа" доцент Ангел Иванов от Аграрния университет в Пловдив.

Според него ситуацията е притеснителна, но все още не е толкова страшна. "Народът е казал: Дебел сняг - дебел комат". А снежна покривка, както виждаме, няма. Тя предпазва есенниците от измръзване. Слава богу, че засега не са ни сполетели големи студове. Напротив, наблюдава се топло за сезона време, което пък крие опасност от засилване на вегетацията. При едно евентуално рязко падане на температурите житото може да измръзне.

Прогнозите не сочат силно застудяване в близките две седмици", успокоява се ученият.

"При зърнените култури в Добруджа липсата на влага все още не се чувства. Пшеницата се развива нормално, започнало е вретенето. Ако до края на зимата и началото на пролетта метеорологичните условия са добри, добивите ще бъдат както през миналата година.

Но е необходим поне един снеговалеж - поне 20-30 сантиметра, който да задържи снега върху почвата. Мисля, че през февруари ще има валежи, така че не се притесняваме от сушата", твърди дългогодишният агроном Димитър Донев.

Стандарт
Папата трогнат от Дядо Добри
Франциск разказа на целия свят за Светeца от Байлово
Светецът от село Байлово трогна папа Франциск. Негово светейшество разказа във фейсбук на целия свят покъртителната история на Дядо Добри. От години българинът, който скоро ще стане столетник, върви по 10 км от дома си до центъра на София, за да измоли милостиня.
Всичко, което събира, дарява на църквата. Вече е дал за вярата 50 000 долара на храма "Св. Ал. Невски", докато самият той живее от подаяния, разказва папата.
Разказът на Франциск е илюстриран с две снимки на Дядо Добри.
Едната е заснета на улицата, а другата - в скромния му дом. Дядо Добри е целунат от Бог, каза пред "Стандарт" жената, която продава свещи в катедралата.

Русия и Германия готвят инженери, от Острова си идват икономисти
За година: По 400 млади и умни се връщат у нас
10% от децата ни, заминали да учат в чужбина, избират да работят в България
Все по-често се говори, че заради кризата "мозъците" ни, завършили в чужбина, се завръщат у нас. В действителност обаче съвсем малък процент от студентите ни навън търсят признаване на дипломите си тук. Това означава и че малцина рискуват да се пробват на нашия трудов пазар. Според запознати те най-често търсят международни компании с филиали у нас.

БГ мозъците, които се връщат от чужбина, за да работят у нас, са под 10 на сто от заминаващите абитуриенти. Всяка година около 6000 наши младежи стягат куфари, за да учат навън. Едва 405 души обаче през миналата година са поискали признаване на дипломите си, за да започнат работа тук. Толкова са издадените удостоверения от НАЦИД - центъра, който признава у нас тапиите за висше образование, получено в чужбина.
От две години насам дипломи признават и университетите. В тях обаче подават документи предимно онези, които искат да продължат образованието си тук или да преподават.

Монитор
Съветват хората да плащат, когато регистрират придобивката в КАТ
Продават ни запорирани коли
Често дори собствениците не знаят, че имуществото е блокирано
Запорирани заради дългове коли се продават на нищо неподозиращи клиенти. Причина за това е дупка в законодателството, заради която нотариусите, които най-често изповядват сделките за продажба на МПС-та, нямат връзка с регистъра на КАТ. Само в него обаче се вписват запорите, които съдебен изпълнител или друг държавен орган е наложил върху автомобилите.

За проблема пред „Монитор” разказа председателят на Съвета на нотариусите Красимир Катранджиев. Той допълни, че заради липсата на система понякога и самите собственици на автомобилите не знаят, че върху тях е наложена възбрана.

По този начин дори сделката за попкупко-продажба да е извършена в нотариална кантора, собственикът на колата разбира, че тя е възбранена, едва когато купувачът на возилото отиде до КАТ, за да регистрира МПС-то. Обикновено тогава служителите на Пътна полиция съобщават на новия собственик, че няма как да си прехвърли колата на свое име. За да се случи това, е нужно институцията, наложила възбраната, да се обади в КАТ и да вдигне запора. Това може да се случи обаче едва когато старият собственик на возилото си плати задължението. Много често обаче колата е оценена на много по-висока стойност от тази, на която в действителност е продадена. Така дори и да внесе парите, които е взел от сделката, собственикът на возилото продължава да бъде длъжник.

Депутатът от БСП Дора Янкова със социално предложение
Зимните курорти с безплатни зони като плажовете
Евтини карти и чай без пари за скиори и сноубордисти
В най-големите и скъпи планински курорти в България да има зони за зимен спорт и туризъм без такси, както сега по плажовете по закон има безплатни места. За това ще настоява депутатката от БСП от Смолянска област Дора Янкова.

„Обществена тайна е, че зимните курорти са за хората с доходи над средните. Друго беше, когато аз бях дете – тогава курорт като Пампорово например бе достъпен за всички”, уточни за „Монитор” Янкова. Сега обаче там ходели само богатите българи и чуждите туристи.

„Трябва да се помисли как в зимните ни курорти да има зони, в които човек да може да кара ски през зимата или да си организира пикник през пролетта, без да заплаща такси за това”, каза още социалистката. Тя разказа, че над нейното село имало обособена писта за каране на сноуборд.

Картата била само 10 лв. на ден, а в цената бил включен дори чаят.

По думите й всичко това можело да се постигне чрез диалог между кметовете в тези райони, спортните клубове, гражданските организации, собствениците на курортите и експертите от Министерството на младежта и спорта. Те можели да обособят т.нар. зони за социален туризъм, а държавата щяла да ги подкрепи със съответните законодателни промени.