Ансамбъл Добруджа отново е поканен на фестивала в Белгия

Професионален фолклорен ансамбъл Добруджа ще участва на световния фолклорен фестивал в Оострозебеке (Белгия) от 29 май до 9 юни тази година, съобщи главният художествен ръководител на ансамбъла Стоян Господинов. Признанието за труда и таланта на музикантите и танцьорите от Добрич е изключително голямо. ПФА Добруджа се представи чудесно на сцената в Белгия преди 4 години. Практиката на фестивала е една държава да има представител повторно най-рано след 6 години. Не само, че ансамбъла от Добрич получава поканата по-рано, но дори и за пръв път някой ще има повторно участие в Оострозебеке. Причината за това е в огромния интерес към ансамбъл Добруджа.

Ансамбъл Добруджа отново е поканен на фестивала в Белгия

preselnici49През тази година във фестивала ще участват 8 държави от всички краища на планетата - Северна и Южна Америка, Африка, Азия и Европа ще покажат своя фолклор. Добричкият ансамбъл ще се представи с 35 човека. Фестивалът няма конкурсен характер. Задължително при представянето е музиката да е на живо. Поканата за участие на този престижен белгииски фестивал е изключиетлна чест за всеки състав.

 

Преди да замине за Белгия Професионален фолклорен ансамбъл Добруджа ще покаже новата си програма на сцени в добричка област. След това ще вземе участие в прегледа на професионалните ансамбли. Той ще се проведе от 10 до 20 май в Пазарджик. ПФА Добруджа се подготвя още да отбележи 65-годишния юбилей на Верка Сидерова - почетен гражданин на Добрич и честването на годишнината на големия добруджански певец Иван Георгиев. След завръщането си от Белгия на ПФА Добруджа предстои участие в международния фестивал-конкурс "Фолклор без граници" в Добрич, съобщи още главният художествен ръководител на ансамбъл Добруджа Стоян Господинов.

 

Творческият сезон на ансамбъл Добруджа започна с редица изяви пред добричлии. Бе отбелязан Трифон Зарезан, бе изнесен концерт на 3 март, а вчера по традиция в нашия град бе честван празника Сирни Заговезни в автентичния му вариант - с гонене на злите духове, хамкане на халва, хвърляне на перници, прескачане на огъня и бе извито сирнишко хоро. 

 

 

 

preselnici31_600