Почина двойният убиец от Варна; Младежи стартират бизнес с европари; Надпревара за студенти още от януари

Пълна промяна в следствието; С поправка в закона политиците се спасяват от компрометиращи снимки

Почина двойният убиец от Варна;  Младежи стартират бизнес с европари; Надпревара за студенти още от януари

Сега



Пациентите няма да плащат сами при прекъснато лечение

Съдът отмени задължение на болните да покриват разходите за престоя при напускане на болница на своя глава Пациентите няма да плащат за лечението си, ако преждевременно напуснат болницата. С решение на Върховния административен съд се отменя част от наредба на здравното министерство, според която пациентът декларира, че ще плати за лечението и изследванията си, ако си тръгне от здравното заведение на своя глава. Вчера от ВАС уточниха пред "Сега", че решението не е обжалвано от здравното министерство пред петчленен състав.

С поправка в закона политиците се спасяват от компрометиращи снимки

Фотографиране без изрично съгласие ще може да има само по време на публични прояви като митинги, събрания, манифестации Снимки като тези на Волен Сидеров по време на почивка във Варадеро или в Париж могат да вкарат техния автор в затвора за 1 година. Същото може да сполети и някой, който заснеме или филмира как даден политик получава подкуп или депутат се среща тайно с известен мафиот. Това ще се случи, ако бъде приет новият Наказателен кодекс (НК), чийто проект бе пуснат за обсъждане от правосъдното министерство дни преди Нова година. Според новия чл.146, "който противозаконно фотографира, филмира, записва или подлага на друго подобно действие другиго без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, се наказва с лишаване от свобода до една година, с пробация или с глоба". Единствено оневиняващо обстоятелство може да е, ако деянието "е извършено при публични прояви на лицето". На практика това означава, че политик, депутат, висш държавен служител не може да бъде сниман без негово разрешение, освен ако това не е по време на проява, свързана с пряката му работа - заседание на парламента, среща с избиратели, събрание, митинг или манифестация. Това са публичните прояви и едва ли е случайно, че в проекта е използвана тази формулировка вместо "публично място".

Труд   

Почина двойният убиец от Варна

Почина двойният убиец от Варна, който уби жената, с която живее на семейни начала и мъжа, с когото се е срещнала, съобщи TV7. Мъжът, който бе в кома и с минимален шанс за оцеляване, е починал вчера в 18:15, съобщават от болница "Св. Ана". 39-годишният Петър Евтимов в пристъп на ревност застреля жена си - 33-годишната Живка Пенчва и любовника й на паркинг край "Гранд мол" във Варна. Петър и Живка са били партноьри в живота, без да имат брак. Двамата имат две деца - на 8 и 17 години. Самоличността на убития мъж все още е неясна.  

Младежи до 24 г. ще стартират бизнес с европари       

Безработните младежи на възраст до 24 г. ще могат да кандидатстват за финансиране, с което да стартират собствен бизнес. Това е една от мерките по т.нар. младежка гаранция, за която страната ни се очаква да получи 100 млн. лева от Европейския социален фонд. "Схемите за финансиране на проектите и максималният размер на отпуснатите средства са разработени от социалното министерство", обясни шефката на ресорната комисия в парламента Корнелия Нинова (БСП).    

Мъглите са опасни за хората с дихателни заболявания

Мъглите, които ще се вдигнат чак в петък, са опасни най-много за хората с вирусни инфекции или с дихателни заболявания. Това каза пред "Труд" проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА. Рискът идва оттам, че мъглата представлява кондензирана пара, която се разстила до почвата, т.е. на нивото, на което дишаме. Около самите водни частици обаче се събират други твърди прахообразни частици, а също вируси и бактерии. Стандарт Лъчезар Пенев и Кънчо Митов предложени за зам.-шефове на НСлС

Пълна промяна в следствието

Главният прокурор освободи директорите на спецотдели Пълна промяна в Националната следствена служба започна главният прокурор Сотир Цацаров. Всички шестима директори на специализирани отдели са освободени със заповед на обвинител номер 1. Това са Румен Василев, Ваня Дойчева, Ангел Александров, Койчо Трухчев, Младен Петров и Румен Киров. Последният е махнат по негова молба. Според запознати Киров поискал да напусне службата още в началото на ноември м.г. след оставката на бившия й началник Бойко Найденов. Рокадите са следствие от проект за нова структура на службата, изготвена от новия директор на НСлС Евгени Диков. Той е предложил на главния прокурор броят на отделите да бъде намален, а специализацията на следователите - оптимизирана. Оставка е подал досегашният зам.-директор на НСлС Петко Петков. Евгени Диков предлага на Висшия съдебен съвет (ВСС) кандидатурите на следователите Лъчезар Пенев и Кънчо Митов за свои заместници, уточняват от прокуратурата. Митов и Пенев имат репутацията на опитни и честни следователи. 58-годишният Пенев е от Силистра. През 1980 г. завършва право с СУ, в продължение на 33 г. е работил като адвокат и следовател. В периода 1999-2011 г. е началник-отдел в НСлС.

Монитор

Надпревара за студенти още от януари

Кампаниите на големите вузове вече са обявени Кандидат-студентите вече се готвят за първите си изпити. Надпреварата за студенти вече започна. Университетите обявиха своите кандидатстудентски кампании и младежите трябва да се подготвят за истински изпитен маратон. Кампанията в УНСС започва още този месец. Първият електронен единен изпит за прием е на 27 януари. Предварителни препитвания ще има всеки месец до редовната сесия през лятото. Така кандидатите могат да се явят на всички изпити и да се състезават с най-високата изкарана бележка. Задължително условие, за да кандидатстват в УНСС, обаче е да имат средна оценка от дипломата поне „Добър” 4. Записването за предварителни изпити  в Алма матер пък започва на 17 февруари до 7-и март. Новост там е, че от следващата година стопанският факултет на вуза ще приема с Тойфел. Желаещите да учат за журналисти и бъдещи пиари пък трябва да са изкарали на матурата по български език не по-малко от четворка, за да бъдат допуснати до кандидатстудентски изпит в Софийския университет. Предварителната сесия  започва с изпита по журналистика на 16 март и приключва с препитването по химия на 27 април. Записването на редовната сесия пък е до 23 май. И тази година тя ще изтеглена през месец юни. Съдбоносният изпит по български език и литература е на 8 юни, по история на 21 юни, а по математика на 22 юни. Кампанията за прием във Великотърновския университет пък започва през април. Изпитите за вход в Техническия университет са чак през лятото – на 5,12, 14 и 26 юли. И тази година вузът ще приема с оценка от матура по български език и литература.