Всяка пържола - със CV; Владика хвърля кръста от боен катер; Брокери въртят ало измами с цените на имотите

Правителството готви нов закон за държавната помощ; Царят продава за 2,5 млн. евро резиденцията си в Баня

Всяка пържола - със CV; Владика хвърля кръста от боен катер; Брокери въртят ало измами с цените на имотите

24 часа



И японски пари може да влязат в VII блок

БЕХ започва преговори с "Устингхаус" за финансовия модел за изграждане на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" тази седмица.

Новината съобщи за "24 часа" шефът на централата Иван Генов. Има вариант 70% от финансирането да е от американската Ексимбанк. За останалите 30% има различни възможности. Единият е "Уестингхаус" да влезе като съсобственик в VII блок и поетапно централата да изкупи дела. Другият е свързан със собственика на "Уестингхаус" - японската корпорация "Тошиба".

Твърде вероятно било японците да построят неядрената част - машинната зала с генератор, турбина и т. н. В този случай може да се приложи модел за финансиране, както е било при модернизацията на V и VI блок на "Козлозуй", а именно компаниите, които извършват дейностите, да си ги финансират, а след това да бъдат връщани парите. Така че Генов смята, че е възможно и японската Ексимбанк да поеме останалата част от финансирането, а именно тези 30%.

Труд

Всяка пържола - със CV

Година след като Европа бе разтърсена от мегаскандала с конското месо, предлагано за говеждо, Брюксел вече е готов с по-строги правила за етикетиране. На етикетите вече ще трябва да пише къде са отглеждани животните, от които е добито месото.

Новият регламент е обнародван на 13 декември 2013 г. и се отнася за етикетирането на прясно, охладено или замразено месо от свине, овце, кози и домашни птици. Нормите стават задължителни от 1 април 2015 г. Скоро ще бъдат обявени подобни правила и за говеждото.

Царят продава за 2,5 млн. евро резиденцията си в Баня

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза продават царската къща в карловския град Баня. Имотът е обявен за продан в сайта на руската фирма "Российский аукционный дом" (auction-house.ru) за 2,5 млн. евро. Там се предлагат и други недвижимости от България, сред които и активите на корабостроителницата в Бургас, бивше военно летище, проекти за ваканционни комплекси.

В обявата за царската вила пише, че се продават общо 9500 кв. м земя със сгради с обща площ 1000 квадрата. Посочено е, че къщата е паметник на културата и фасадата  не може да бъде променяна. Имотът се рекламира с "прекрасен парк", в който дърветата били посадени от цар Борис III, както и с това, че имотът "лежи" върху минерални извори. Те можело да се използват за лечебни цели. Минералната вода е била и причината последният цар на България да реши да построи вила в карловското село, обявено за град през 2002 г.

В обявата се казва още, че къщата се обитава, има персонал, а "синът на цар Борис Симеон често я посещава с роднините и гостите си".

Стандарт

Парламентът спечели 500 000 от станция

522 075 лева е спечелил парламентът от почивната си база във Велинград от януари до ноември 2013 г. Това показва справка на Народното събрание, с която "Стандарт" разполага. "Сумата е след разчитане на дължимите данъци върху приходите", отбелязва главният секретар на НС Иван Славчов. Част от парите вероятно ще отидат за ремонти. За обновяване на двете сгради на парламента, за мандатните жилища, автопарка и базата във Велинград са предвидени малко над 1 млн. От подобна справка на Министерския съвет става ясно, че по времето на Тройната коалиция кабинетът е отдал под наем цяла почивна станция в курорта Приморско за сумата от 4150 лв. на месец.

Владика хвърля кръста от боен катер

Новият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан ще продължи традицията на Богоявление от своя предшественик-  покойния дядо Кирил, и най-вероятно ще хвърли кръста в морето от военен катер. "Ако е рекъл Господ, ще бъде за мен първият Йордановден във Варна", каза за "Стандарт" негово Високо преосвещенство. Да отслужи тържествения водосвет дядо Йоан е получил покана с празничната програма от община Варна и от командващия ВМС контраадмирал Румен Николов. Рано сутринта в храм "Св. Успение Богородично" започва тържествената богоявленска литургия, а след това е военният ритуал и благославяне на бойните знамена и бойната техника на площад "Св. Св. Кирил и Методий". След това тръгва шествието до Алеята на възрожденците и полагане на венци на паметника на Христо Ботев за 166-годишнина от рождението му.

Монитор

Брокери въртят ало измами с цените на имотите

Брокери целенасочено намаляват цената на имота без знанието на продавача с цел да привлекат повече обаждания. Това съобщи Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти" (НСНИ).

„Така те конкурират нелоялно останалите агенции, които евентуално предлагат същия имот на пазара", поясни той и добави, че сдружението ще търси съдействие от КЗК и КЗП за пресичане на тези порочни практики.

Сега

Правителството готви нов закон за държавната помощ

Правителството е подготвило изцяло нов закон за държавните помощи. Една от причините за него е, че Европейската комисия скоро ще приключи голямото разследване на горските замени в България. Брюксел вероятно ще обяви заменките за противоречаща на европравилата форма на държавно подпомагане и ще издаде заповед за възстановяване на облагите. След произнасянето на комисията София трябва много бързо да вземе съответните мерки, в противен случай казусът ще бъде предаден на Европейския съд в Люксембург, който може да наложи гигантски глоби на страната ни. Оказва се обаче, че България, която вече 7 години е членка на ЕС, все още няма ясен и работещ механизъм, по който държавата да събира неправомерно дадени помощи.

Дума

Евроизборите ще се проведат по новия Изборен кодекс

Изборите за Европейски парламент ще се проведат по новия Изборен кодекс, заяви вчера за ДУМА зам.-председателят на НС Мая Манолова, която беше председател на временната комисия за неговото изработване. Тя припомни, че проектът на новия кодекс е внесен в деловодството на Народното събрание на 12 декември м.г. Обсъждането и гласуването ще започнат още в началото на новата парламентарна седмица. Монолова изрази убеждение, че изборните правила ще бъдат приети до края на януари или началото на февруари. Тя уточни, че след това ще е необходим период от няколко месеца, в който да бъде назначена и да заработи нова изборна администрация, за да подготви вота за евродепутати през май.

Манолова опроверга коментар на евродепутата Ивайло Калфин, който заяви преди дни, че "един от основните проблеми на евровота е, че дори да бъде приет новият Изборен кодекс, правилата му няма да важат за тазгодишните избори, а чак за следващите". Според Брюксел не може да се променя законодателството 6 месеца преди вота, твърди той.