15% данък за богати; Със скорост 100 млн. лв. на ден е харчил българинът за Коледа; Пускаме тото в пощата

Букмейкъри: Орешарски ще е премиер и през май; Убиецът от "Соло" се оправдава с два клипа

15% данък за богати; Със скорост 100 млн. лв. на ден е харчил българинът за Коледа; Пускаме тото в пощата

24 часа


Изхарчени са 700 млн. лв. за покупки по Коледа

Със скорост 100 млн. лв. на ден е харчил българинът за Коледа.

За седмицата от 21 декември до вчера общата сума, оставена в магазините, е около 700 млн. лв., показват изчисления по предварителните данни от големите вериги у нас. Това е почти колкото миналата година, но по-малко от предкризисната 2008 година, когато харчовете са стигнали 800 млн. лв.
Бащинството в България с 323 лв. по-изгодно от английското

С 323 лв. по-голямо е обезщетението за отпуск по бащинство в България спрямо това във Великобритания. Това е установил сравнителен анализ на условията за ползване на отпуск от бащите на новородени в двете страни, публикуван в последния бюлетин на НОИ.

940 лв. е максималното обезщетение за отпуска по бащинство в България, което продължава 2 седмици след раждането на детето. Във Великобритания максималното обезщетение е 273, 56 лири, или 617 лв. за две седмици. Отпускът по бащинство в Англия обаче може да се ползва само в първите осем седмици след раждането на детето, като таткото избира дали да вземе наведнъж една, или две седмици..

 

Труд

Букмейкъри: Орешарски ще е премиер и през май

По-вероятно е да няма предсрочни избори за парламент заедно с тези за Европейски парламент (ЕП), а правителството на Орешарски вероятно няма да падне до май. Това става ясно от прогнозите на букмейкъра Евробет.

Коефициентът, че през май ще има само избори за ЕП, е 1,15 - което значи, че при заложен 1 лв., печалбата ще е 15 ст. За избори "две в едно" е 2,25, а за ЕП, парламент и предсрочни президентски избори - 15.
Бизнес с перспектива

Prison Consulting - така се нарича услугата, която се предлага на новопостъпващи за излежаване на присъдата си затворници. В САЩ това е процъфтяващ бизнесмодел, практикуван от бивши затворници, които съветват идващите след тях.

Клиентите имат богат избор от профилирани консултанти

Стандарт

15% данък за богати

15% данък за богати готви БСП от 2015 г. Идеята е с него да се облагат хората, които взимат над 2700 лв. на месец.

"До края на мандата ни ще имаме диференцирано облагане", съобщи специално за "Стандарт" соцлидерът Сергей Станишев. Това бе едно от основните предизборни обещания на социалистите. "С бюджета за 2014 г. направихме първата стъпка - започнахме с реалното премахване на плоския данък за хората с най-ниски доходи. Това е правилната крачка", каза още Станишев. От 1 януари влиза в сила решението десятъкът за най-бедните да се връща в началото на 2015 г. Мярката ще подпомогне около 200 000 души.

Широк обществен дебат за прага, над който хората ще се определят като богати и ще плащат 15% налог, планират финансовите експерти на "Позитано" 20.
Убиецът от "Соло" се оправдава с два клипа

Осъденият за убийство пред "Соло" Илиян Тодоров се обяви за невинен в имейл до държавните институции и медиите. Електронното писмо е изпратено до правосъдния министър Зинаида Златанова, прокуратурата, ВКС, Президентството. Тодоров получи доживотен затвор за смъртта на Кирил Въжаров и Васил Александров пред столичната дискотека през 2009 г. В имейла издирваният от Интерпол коментира две видеа, заснети от охранителните камери в района на Съдебната палата в нощта на убийствата. Въпросните записи бяха приложени сред доказателствата в съдебния процес. На тях се вижда сбутване между група хора, но кадрите са много тъмни и неясни. Въпреки това Илиян оспорва съдебното решение и твърди как от видеата става ясно, че си тръгва с такси, а боят продължава. "На този запис се вижда боят при дискотека "Соло", как се качвам в такси и как боят продължава, след като съм тръгнал. Никъде не е заснето да вадя нож и да го използвам", твърди Илиян.

Монитор

Пускаме тото в пощата

От края на януари ще можем да пускаме тото в пощата. Това става възможно, след като изпълнителните директори на "Български пощи" и Българския спортен тотализатор ­ Валентин Петков и Белчо Иванов, подписаха споразумение за сътрудничество. Услугите на Българския спортен тотализатор ще се предлагат в 264 пощенски станции, разположени по една във всяка община. Местата се определят съвместно от двете дружества, така че да няма конкуренция между новите и вече съществуващи пунктове. Едномесечният срок до реалния старт на системата е необходим, за да се получи лиценз от Комисията по хазарта.