40 540 уволнени от ГЕРБ за 3,5 години; Христо Бисеров е обявен за общонационално издирване

Проф. Овчаров: Партия ПОМАК не съществува; Надежда зарязана и от своите


40 540 уволнени от ГЕРБ за 3,5 години; Христо Бисеров е обявен за общонационално издирване

Издирва се.

„Труд":

Христо Бисеров е обявен за общонационално издирване

Обвиненият за пране на пари и непопълнена имуществена декларация бивш зам.-председател на ДПС и на парламента Христо Бисеров отново не се яви по делото срещу нападателя на Доган - Октай Енимехмедов. Оказа се, че Бисеров е бил нередовно призован, тъй като не бил намерен на нито един от адресите си. Съдът обяви за общодържавно издирване Христо Бисеров, но само за да установи адреса му, за да го призове по делото за нападението над Ахмед Доган, съобщи бТВ.
Оказа се обаче, че Бисеров е подал молба за отмяна на принудителното му довеждане, тъй като по време на предишното заседание е бил в болница.

Партия ПОМАК.

„24 Часа":

Проф. Овчаров: Партия ПОМАК не съществува

Въпреки двата опита за учредително събрание, всъщност партия ПОМАК не съществува, заяви проф. Николай Овчаров на пресконференция днес.
Председателят на Европейски институт "ПОМАК" Ефрем Моллов обвини проф. Овчаров в обида към организацията му с нарицателните "сепаратисти" и "българомохамедани", като по този сигнал археологът бе разпитан вчера в СДВР.
Овчаров заяви, че ПОМАК наистина проповядва сепаратизъм. От една страна, това се изразява в опити за разделение между българите на религиозна основа, отричане на неоспорими исторически факти, заради което специалистът нарече Моллов предател на българщината. Археологът заяви, че ПОМАК се стремят и фактически да откъснат част от българската територия. В защита на това твърдение той посочи документ, подписан от втория човек в ПОМАК - Васил Войнов (б.а. бивш заместник-министър на труда и социалната политика), в който се иска родопското с. Црънча да се отдели от България и да се присъедини към Гърция.

Десница.

„Стандарт":

Надежда зарязана и от своите

Силното и обединено дясно е на път да докаже невъзможността си да съществува у нас. Поредният опит за възкресяването му - Реформаторският блок, се пропука шумно. До края на седмицата ще стане ясно дали "Синьо единство" напуска формацията, както и дали ще се запазят като партия, тъй като първите "люспи" при тях вече са налице. Николай Бареков пък междувременно дърпа хора от ДБГ и СДС. Така първият лакмус за успешността на Реформаторския блок - евроизборите, показа, че той е доста крехък.
Още преди "Синьо единство" да обяви официално дали ще напусне Реформаторския блок, или не, от него реши да си тръгне Мартин Димитров. "Нямам никакво намерение да излизам от този Блок, бих напуснал "Синьо единство", за да остана при Реформаторите", заяви той пред бТВ във вторник сутринта.

Съкращения.

„Дума":

40 540 уволнени от ГЕРБ за 3,5 години

40 540 души са били уволнени политически от заеманите от тях различни длъжности в държавната администрация за периода от август 2009 г. до пролетта на 2013 г. Това констатираха депутатите от временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация. Според председателя Таско Ерменков данните са получени от различните ведомства в държавната администрация, в това число от Министерския съвет, 16 министерства, 28 областни управители, 18 държавни комисии и служби. Само от централната администрация - Министерския съвет и 16-те министерства, са освободени общо 31 708 души. След обжалване в съда за неправомерност на уволненията 500 от тях вече са възстановени на работа. Чистката сред висшата администрация е наброявала 6070 души. Ерменков нарече подхода "мащабна дейност по освобождаване на държавни служители".