Длъжниците за здраве без детски; Варна смени всички турски имена на местности; Крадците на квартира по курортите

Бъдещата агенция за земята ще е брокер за малки парцели; Съкращават 2000 военни до края на 2014 г.

Длъжниците за здраве без детски; Варна смени всички турски имена на местности; Крадците на квартира по курортите

Дневник
Между епископите Йоан и Серафим ще бъдат избран новият варненски владика
Знеполският епископ Йоан и Мелнишкият Серафим бяха предпочетени днес от епархийските избиратели за бъдещ Варненски и Великопреславски митрополит. Според устава на Българската православна църква един от тях трябва да бъде определен следващата неделя от Светия синод за наследник на покойния владика Кирил.

Знеполският епископ Йоан
(викарий на Софийската митрополия)
е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Завършва пловдивското музикално училище. Хиротонисан е за Знеполски епископ на 18 март 2007 г. Известен е като добър оратор и умел управител на имотите, които притежава църквата. С тази дейност са свързани и много от критиките към него.
    
"Това са двамата епископи, които напълно удовлетворяват членовете на Инициативния комитет за чистота в Българската православна църква, каза след приключването на избора неговия председател Иван Панайотов. Предрождественско чудо е това".

Капитал
Бъдещата агенция за земята ще е брокер за малки парцели
Земеделският министър обяви, че проектът за новата държавна институция ще е готов до дни
Обсъжданата от няколко месеца идея за създаване на агенция за земята е на път да се реализира, като тя ще има за цел да бъде брокер за малки парцели от по няколко декара, към които няма интерес. Това съобщи министърът на земеделието Димитър Греков, цитиран от БНР. Проектът за новата агенция ще бъде предложен през следващите дни за обсъждане, като се планира ведомството да бъде изпълнителен орган към агроминистерството.

Държавно участие на пазара

От изказването на Димитър Греков стана ясно, че планираната агенция по земята ще има за цел да реши проблемите с разпокъсаността на земеделските земи в страната. За целта тя ще изпълнява брокерски функции предимно за малки парчета земи от по няколко декара, които не представляват интерес за големите арендатори, съобщава БНР. По думите на Греков собствениците на такава земя, ако решат да я продадат, ще могат да се обърнат към бъдещата агенция. Това е възможен, а не задължителен вариант, е обяснил още министърът.

Преди седмица той съобщи пред медиите и че бъдещата агенция ще има функции, свързани с ограничителни мерки за покупка на земя от чужденци, които предстои да бъдат внесени в парламента като промяна в закона за собствеността на земеделски земи. Едно от условията ще бъде първо земята да се предлага на български производители, обясни Греков.

Стара идея на нов глас

Идеята за създаване на агенция или друг държавен орган, който да се занимава със земята, не е нова. Тя бе лансирана от ДПС още при правителството на Симеон Сакскобургготски, като тогава концепцията бе за учредяване на държавно дружество, което да отдава под наем, продава и купува парцели. Впоследствие при кабинета на Сергей Станишев бе предлаган и нов проект - за обособяване на изпълнителна агенция към земеделското министерство, но тя също не бе реализирана. В последните месеци депутати от БСП също лансират идея за създаване на подобна структура, чиято цел освен управлението на държавния поземлен фонд е и контрол върху поземлените отношения в страната.

Сега
Еврокомисията финализира изключително критичен доклад
Нито една от важните препоръки на Брюксел не е изпълнена
Ключовите реформи, за които от Европейската комисия (ЕК) настояваха с последния си доклад за България от лятото на 2012 г., не са изпълнени. Това показва прегледът на препоръките по механизма за сътрудничество и проверка. Провалът на управляващите в различни сфери няма как да не бъде акцент в предстоящия в началото на 2014 г. евродоклад. От седмица насам министърът на правосъдието Зинаида Златанова подготвя публиката за много критичен доклад през януари. По думите й две ръководства на прокуратурата, две правителства и две мнозинства в парламента не трябва да бягат от отговорност.

Силно негативната оценка за България няма как да не е факт, при положение че българските власти традиционно подхождат формално към забележките и препоръките на Брюксел. ВСС още не е решил проблемите със случайното разпределение на делата, атестациите на магистратите. Не е готов механизмът, с който обективно да се измерва натовареността на съдиите и прокурорите, така че да се избегне дефицитът с неравномерното натоварване на магистратите.

Няма как да бъде отчетен напредък по стотината дела и разследвания, които Брюксел следи изкъсо. Част от тях са за неразкрити поръчкови убийства от последните 20 години. Няма окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта. Нито развитие по чувствителните дела "САПАРД", за които критики имаше в последния доклад от лятото на 2012 г.

В документа като "голям провал" бе отчетено изчезването на осъдените за организиран рекет бивши барети Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви. "Да се запълнят празнините при ефективното изпълнение на съдебните решения, като например укриването с цел избягване изпълнението на присъда лишаване от свобода или неизпълнението на финансови наказания, наложени по съдебен ред", препоръчваше Еврокомисията. За този доклад страната ни може да се "похвали" с нов изчезнал с окончателна присъда по знаков процес - Илиян Тодоров бе осъден на доживотен затвор за двете убийства пред дискотека "Соло", но вместо да изтърпява присъдата си, изчезна безследно.


Новинар
Съкращават 2000 военни до края на 2014 г.
Около 2000 военнослужещи и цивилни служители ще бъдат съкратени до края на 2014 г. Това заяви пред „Фокус” военният министър Ангел Найденов.

Той посочи, че отделно ще бъдат съкратени и близо 80 души от администрацията, които са на пряко подчинение на министъра. „Става дума за преценка на ръководителите на отделните структури, целящи повишаване на ефективността и ограничаване на разходите за издръжка на персонал. Но това са административните съкращения”, обясни Найденов.

Запитан за проблемите във военното ведомство, министърът отвърна, че „най-голямата унаследена „бомба” от ГЕРБ е техническото състояние на въоръжението и бойната техника. Найденов посочи още, че има унаследени договори, защото от 226 договора, 208 са с изтекъл срок. По думите му има договори, които не са подновявани и по които вървят плащания от 2009 г.- 2010 г.

Стандарт
Пациентите:
Длъжниците за здраве без детски
Хората, които не си плащат здравните вноски редовно, да нямат право на детски или други социални придобивки. Това е едно от предложенията, които бяха внесени от работната група към МС за реформи в здравеопазването. То е на четирите пациентски организации - НПО, БПФ, БАЗП, КЗЗ. Те искат също всяка година съдия-изпълнител да събира дълга от вноски на неосигурените, а разходите за това да са за тяхна сметка. Затягане на санкциите върху неосигурените предлагат и от лекарския съюз. Медиците смятат, че е добре да се увеличат глобите и некоректните платци да си плащат лечението 6 месеца след възстановяване на правата. Също така пациенти и медици предлагат държавата да дава повече пари за групите, които осигурява - деца, пенсионери, военни и държавни служители. Лекарите искат да се въведе официално и доплащането, тъй като касата не плаща пълния разход на лечението ни. Освен източник на приходи това ще има и възпитателен характер за ползването на медицински услуги. За бедните обаче трябва да има фонд, който да покрива доплащането, поясняват от лекарския съюз. Пациентите предлагат още ДДС да се връща на касата, а медиците настояват за изработването на закони за демонополизация на касата. Те искат да отпаднат лимитите за болниците, както и да се реши как ще се финансират - с диагностично-свързани групи или по друг начин. Медиците настояват веднъж годишно да се включват лекарства, които да плаща касата. 

24 часа
Орешарски заръча на министрите да говорят преди Коледа
Премиерът е поръчал на министрите си да се отчетат на заседанието на МС миналата сряда. Тази седмица правителството ще заседава два пъти - в сряда и събота.

Пламен Орешарски е заръчал на своите министри да говорят преди Коледа какво са свършили в управлението за 6 месеца, обясни член на кабинета пред "24 часа".

Поредица от пресконференции, които ще продължат цяла седмица, започват от днес.
Началото на серията отчети ще бъде дадено днес от министъра на околната среда и водите Искра Михайлова.

Два часа след нея отчет за половингодишното си управление ще направи и министърът на отбраната Ангел Найденов. За вторник е насрочена пресконференцията на министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов, който едва от два месеца си има собствена сграда и администрация.

Краят на коледните пресконференции на правителството ще бъде поставен в петък от министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов. Било решено той да е в последния ден от кампанията, защото управляващите имат да се похвалят с най-много свършена работа точно в социалната сфера.

В събота, който е работен ден по решение на Министерския съвет, премиерът Пламен Орешарски ще събере правителството на последно заседание за 2013 г. То ще замени редовното заседание, което би трябвало да е навръх Коледа в сряда.

Последните заседания на Министерския съвет за годината по традиция са най-тежките и продължителни, защото тогава министрите вкарват всички изостанали от годината точки. Въпреки това се очаква след края му пресконференция за отчет да има и премиерът Пламен Орешарски.
   
Труд
Варна смени всички турски имена на местности                                                                       Всички местности в община Варна, които имаха турски имена, бяха прекръстени с български. Това стана възможно с решение на общинския съвет.

Процесът по преименуването започна в началото на 2012 г., когато съветникът Костадин Костадинов (ВМРО) предложи своебразния “възродителен процес”.

След създаването на специална комисия и много консултации с краеведи бяха изяснени българските имена на над 200 географски обекта, повечето от които са преведни буквално от турски. През юли миналата година обаче предложението бе отхвърлено.

Година и половина по-късно инициаторите на преименуването получиха подкрепа и без дебат общинският съвет гласува “за”. Миналата година срещу предложението бяха от ДПС. Сега идеята мина и заради отсъствието на много от местните депутати на сесията на съвета.

Един от мотивите за преименуването бе, че другият голям морски град - Бургас, отдавна го е направил.

От първоначалния списък отпаднаха селищните образувания, за смяната на които е нужно да се направят редица нормативни промени.

Съветниците решиха гражданите, които имат имоти в местностите с нови имена, да получават служебни бележки, свързани с преименуването. Документът ще се издава безплатно.

Ето няколко примера за преименуването от с. Каменар: местността Кърши тарла стана Насрещното, Кьор бунар - Слепия кладенец, Мезарлък - Старото гробище, Пелит тарла - Жълъдова нива, Пунар алча - Под кладенеца, Пъндъклък - Лешниково. В кв. “Виница” Манда гьолджу стана Биволската локва, Телки пунар - Лисичи кладенец, Тепеджиклер - Връхчетата, Узун келеме - Дългия дол.

Монитор
В очакване на богати туристи
Крадците на квартира по курортите
Крадците, специализирани в разбиването на апартаменти, се изнесоха по зимните ни курорти за празниците. Апашите са се насочили предимно към големите планински селища като Боровец, Банско и Пампорово, където през снежните месеци почиват стотици хиляди туристи, а за коледните и новогодишните празници хотелите са препълнени. Заради опасността от множество обири от вътрешното ведомство вече командироват повече полицаи в тези места. През седмицата се очаква от МВР да съобщят и още конкретни мерки срещу крадците.

Според информация на „Монитор” крадците действат в групи от по двама. Те наемат малък апартамент, по възможност по-евтин в града, който са набелязали. Първите дни минават в проучване. Групичката обикаля по-скъпите хотели, където отсядат предимно чужденци. Много от крадците дори установяват контакт с някой служител на хотела, когото ползват за къртица. Това са предимно по-млади сезонни работници, които не биха отказали да изкарат някой лев допълнително.

„Информацията за стая, в която е отседнал някой по-заможен клиент, струва между 50 и 100 лева, в зависимост от стойността на удара, който по-късно ще направят”, обясниха пред „Монитор” разследващи.

След като вече жертвата е набелязана, крадците проучват навиците є – кога излиза от хотела и кога се връща. Най-подходящото време за нападение е през деня, когато туристът е на ски. Тогава

апашите имат поне 5-6 часа, за да извършат удара

Докато единият се интересува от цените на стаите и услугите на хотела, другият използва това, че на рецепцията са заети и се насочва към стаята.

„Носят туристически сакове, в които е скрито оборудването им. Някои използват магнитни карти от бензиностанции, с които в някои хотели безпроблемно се влиза, все едно си с оригинална. Други пък действат направо със сериозната техника – щанга или меча лапа, с която разбиват ключалката на вратата”, обясниха още запознати.

Когато крадците вече са в стаята, те не докосват нищо друго освен пари в брой и златни накити. Всичко останало като лаптопи, телефони и друга техника е лесно проследимо. Освен това

подобни неща не носят големи печалби

когато се продават в заложните къщи. По тях пък полицията може да стигне и до извършителите.

Последният случай на разбит апартамент, регистриран от полицията, е в Банско. Там крадците успели да ударят две стаи. От едната взели 50 евро и два сребърни дамски накита, а от другата – около 220 евро и бижута.

„Подобна група от двама човека спокойно може да си докара до 5 хил. лева седмично. Парите обаче не се държат у тях, за да не „изгорят”, ако ги хванат. На няколко дни те се прибират в родните си места, където ги крият или се отчитат на шефовете си”, разясниха разследващи. Апашите оставали в курортите до средата на февруари, като междувременно периодично подменяли местата, в които действат.