Днес решават за пушенето; Повече пари за раждания, болни деца и операции; Мутреси и висшистки се пропиха

Отказваме се от ипотека до 7 дни; Автомафията завъртя 5 млн. лв. от откупи; Държавата поиска 875 000 лв. от Симеон Сакскобургготски

Днес решават за пушенето; Повече пари за раждания, болни деца и операции; Мутреси и висшистки се пропиха

Дневник
Депутатите решават днес за пушенето на закрито
Парламентът ще обсъди днес на първо четене промените в закона за здравето, които предвиждат да се върне пушенето в обособени самостоятелни помещения в ресторанти, питейни и нощни заведения, кафенета, игрални зали, както и на стадионите.

Предложението беше внесено през октомври от девет депутати от БСП, а като говорител на инициативата се изявяваше Спас Панчев. Още на първата седмица от началото на мандата на този парламент депутатите от "Атака" също внесоха промени в закона за здравето за либерализиране на забраната за пушене на закрито.

Двата законопроекта минаха безпрепятствено през икономическата парламентарна комисия, след което бяха отхвърлени от здравната комисия, където срещу нея се обявиха представителите на БСП и ДПС. Още тогава от здравното министерство обявиха, че не само не подкрепят, но и биха поискали вето, ако режимът за пушене на обществени места бъде либерализиран. Президентът Росен Плевнелиев също  обяви, че ще наложи вето, ако пълната забрана отпадне.

Капитал
Възрастта за категорийните работници няма да бъдe замразенa
Отпадна и вратичката за ранно пенсиониране, която предложиха от БСП
Социалният министър Хасан Адемов коментира, че не бива да се въвежда ранно пенсиониране, при положение че от ЕС ни отпускат средства за заетост и по-дълго оставане на пазара на труда
Идеята възрастта за пенсиониране на работниците от първа и втора категория труд да спрe да растe от началото на следващата година не се приема. Това решиха депутатите от социалната комисия при второто четене на измененията в Кодекса за социално осигуряване (КСО), а причината е, че поправката не получи подкрепата на ДПС. Очаква се законът да бъде гласуван окончателно в зала в четвъртък.

Предложението за работещите при тежки условия на труд беше внесено от лидера на БСП Сергей Станишев и леви депутати. То беше по-скоро популистко, защото спестяваше едва 4 месеца до достигане на максималната възраст за пенсиониране, определена от закона - 48 г. за жените и 53 г. за мъжете за първа категория и 53 г. за жените и 58 г. за мъжете - за втора категория труд.

От 2014 г. обаче се замразява ръстът на възрастта и стажът за пенсиониране на най-масовата, трета категория труд. Така от следващата година на практика се отменя пенсионната реформа, с която те започнаха да растат с по 4 месеца на година от началото на 2012 г., и така ще останат на нивото си от тази година. Т.е. ще се изисква възраст 60 г. и 8 месеца за жените и 63 г. и 8 месеца за мъжете и осигурителен стаж 34 г. и 8 месеца за жените и 37 г. и 8 месеца за мъжете.

Сега
Държавата поиска 875 000 лв. от Симеон Сакскобургготски
След като държавата окончателно спечели царския дворец "Кричим", тя предприе атака и по друго дело за знаков имот, който в момента е собственост на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, сестра му Мария Луиза Хробок и други наследници - "Царска Бистрица" в курорта "Боровец". Адвокатите на държавата вчера предявиха иск за 875 хил. лв. - приходи от сеч на дървен материал, от входни такси и от наема на всички имоти заедно с лихвите до завеждането на делото през 2011 г. Парите могат да бъдат присъдени, ако имотът бъде признат за държавен. Адвокатите на Сакскобургготски и сестра му пък искат, ако съдът им отнеме двореца, да получат от държавата 200 000 лв. за подобренията и инвестициите, които са правили в "Бистрица".

"Враг" на ВЕИ-фирмите оглави ДКЕВР
Началничката на енергийния регулатор напусна и ще съветва премиера Орешарски
Ситуацията в сектор енергетика става все по-неуправляема. След поредица от непремерени и откровено популистки решения на властта вчера председателката на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева подаде оставка. Тонева обясни, че напуска заради голямото напрежение. Часове по-късно се разбра, че тя сменя горещия пост с по-спокойна позиция - съветник на премиера. Междувременно оставка подаде и втори комисар - Михаил Димитров, който като член на ДКЕВР отговаряше за топлоснабдяването. Димитров потвърди пред "Сега", че е подал оставка, но отказа да каже какви са мотивите за решението му. Неговото място ще бъде заето от Лилия Младенова, която отговаряше за ценообразуването, а начело на ДКЕВР ще застане директорът на БЕХ Боян Боев, реши на вчерашното си заседание правителството.

Труд
Повече пари за раждания, болни деца и операции
Цените на 27 клинични пътеки догодина ще се повишат. Увеличението ще отиде за лечение на педиатрични, акушер-гинекологични, пулмологични заболявания, за интензивни грижи, за хирургичните и неврохирургични интервенции.

Това гласува вчера Надзорният съвет на здравната каса, а за повишението “Труд” писа още миналата седмица. Средствата за по-високите цени на 27-те клинични пътеки ще дойдат от допълнителните до 5% от резерва за неотложни разходи на НЗОК, които надзорът ще може да освобождава всеки месец.

“На този етап това е възможното повишение на цените на клиничните пътеки, ресурсът е ограничен”, коментира пред “Труд” д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз. На събор тази събота съсловната организация ще реши дали да подпише рамковия договор за догодина при тези финансови параметри. Според запознати вероятността за парафирането е 90 на сто.

   
Търсят арабисти за подслушвачи
Хора, владеещи редки езици - предимно арабски, ще бъдат назначени догодина в новата Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО).

Подслушвачите са необходими заради увеличения брой бежанци у нас и за противодействие на тероризма. За тях вече са осигурени щатове, стана ясно вчера след заседание на парламентарната комисия за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), в което участва и шефът на ДАТО Цветан Китов.

Монитор
Автомафията завъртя 5 млн. лв. от откупи
Половината от лимузините се намират срещу 10% от цената им
Столичните автокрадци правят по около 5 милиона лева оборот от откупи, срещу които връщат задигнати коли. Апашите прибирали по 10% от стойността на автомобила, за да го върнат на собственика му. Тарифата се плащала от посредници, които работят за застрахователни  компании, към които возилото имало каско. „Ако всяка година в столицата се крадат 1700 автомобила, 600 от тях са висок клас. От тези 600 автомобила - 325 са върнати”, обяви вчера пред БНТ директорът на столичната полиция Ивайло Спиридонов. За новата тенденция „Монитор” пръв писа през февруари тази година, като връщането срещу 10% започнало от средата на 2012 г.

Има данни за 2 компании, които са склонни да плащат твърдата тарифа, вместо да обезщетяват изгорелите собственици с цялата стойност на колата им. Източници на вестника разкриха, че в момента и в двете компании търсят т.нар. ловци на коли. Това са хора, които имат контакти в подземния свят и крадците имат респект от тях. Когато изчезне дадена кола, те започват да я търсят и в някои от случаите я намират преди полицията.

Жените по-често посягат към чашката, заради депресии
Мутреси и висшистки се пропиха
Половин литър е седмичната дажба алкохол за мъжете, а за дамите - 350 мл.

Висшистки, жени на богати мъже и мутреси все по-често посягат към чашката. Те стават зависими от алкохол, вследствие на депресия, породена от тревожност да не загубят богатството си, да не вкарат мъжете им в затвора или да не би да ги изоставят.

„70-80% от случаите на алкохолизмът се предхожда и съпътства от депресия страхова невроза, тревожност, т.е. от психични заболявания.” Това съобщи директорът на Държавната психиатрична болница по лечение на наркомании и алкохолизъм доц. д-р Соня Тотева вчера по време на кръгла маса за алкохолната зависимост. Тя добави, че безработицата и любовната мъка е другата причина, която все по-често подтиква жените да пият. В болницата идвали и по-възрастни пациентки над 60-годишна възраст, които са започнали да посягат често към алкохола, след като са загубили съпруга си.

„Всички легла в клиниката са заети и се налага са се прави дълъг списък с чакащи, обмисляме възможностите да открием и женско отделение.

Близо 500 000 са българите, които са зависими от алкохола, като една трета от тях са най-проблемно пиещите, съобщи доц. д-р Христо Кожухаров, председателят на Българската психиатрична асоциация. Страната ни заема незавидното 6-о място в света по консумация на концентрати и на 15-о по обща алкохолна употреба.

„Голям проблем са границите, т.е. какво е количеството, което можем да си позволим. Ние винаги сме си башка, различни, не прилагаме критериите на другите”, коментира още д-р Кожухаров. Той добави, че нормата при мъжете е 21 стандартни питиета по 25 мл едното и 14 - за жените. Така излиза, че на представителите на мъжкия пол им се полага по 525 мл за седмица, а на дамите – 350 мл. Всеки, който пие над 4 дни в седмицата и прехвърля нормата, попада в рисковата зона на зависимост от алкохола, обясни още доц. д-р Христо Кожухаров.

Стандарт
Отказваме се от ипотека до 7 дни
Кандидатите за ипотечен кредит ще могат да се възползват от задължителен 7-дневен период за обмисляне преди подписването на договор с банка и право на отказ в рамките на 7 дни след парафиране на контракта. Тези промени в правилата за ипотечните кредити бяха приети от Европейския парламент.

Други промени в правилата засягат тегленето на кредити в чужда валута, като потребителите ще могат да превалутират заема си при определени условия. Депутатите добавиха и текст, който посочва, че връщането на обезпечението ще погасява цялото задължение, ако кредитополучателят и кредитната институция изрично са включили такава клауза в договора. Тези правила още не са задължителни, тъй като текстовете трябва да минат през Европейската комисия, която да ги превърне в директива.

Наши туристи издали, че Волен е на плажа
Апартаментът в петзвездния "Мелиа Варадеро" струва $300 на нощ
Български туристи случайно са разконспирирали Волен Сидеров в Куба и дискретно са го снимали с мобилните си телефони, научи "Стандарт". Впоследствие фотографиите бяха изпратени на широк кръг от медии. Първа обнародва снимките агенция ПИК, откъдето признаха, че са получили кадрите от политическия конкурент и бивш кум на Сидеров - Валери Симеонов, който притежава и тв СКАТ.

Миналата седмица нашенците били на почивка на Острова на свободата и по случайност се озовали с групата на петимата депутати от "Атака" в един хотел. Петзвездният "Мелиа Варадеро", където нощувката в апартамент струва $300, е
приютил патриотичните избраници за 5 дни.

Достъпът до плажа, където е заснет по бански Сидеров, е ограничен само за гости на хотела. Лидерът на партията бе показан как се разхожда на плажа по времето, когато в София парламентът се потеше над приемането на държавния бюджет за 2014 г. Според запознати воаяжът на "Атака" до Куба е организиран чрез туроператорска фирма.