Ройтерс анализира основните политически рискове за България

Най-бедната държава - членка на ЕС България бавно се възстановява от дълбоката рецесия, който намали доходите и увеличи безработицата, нанасяйки удар върху популярността на дясноцентристкото правителство, пише Ройтерс.

Ройтерс анализира основните политически рискове за България

Икономическата криза принуди страната да намали разходите и да замрази заплатите на държавните служители, както и пенсиите, за да овладее фискалния дефицит и да предотврати натиск върху валутния борд.

Строгото ограничаване на разходите, отложените реформи и неотдавнашния скандал с подслушването, който предизвика подозрения за шуробаджанащина по високите етажи на властта подкопа подкрепата за правителството на малцинството, но то все още здраво държи властта благодарение на подкрепата на националистическата партия "Атака". Правителството на премиера Бойко Борисов трябва да покаже резултати в борбата с корупцията и с организираната престъпност, за да запази доверието на ЕС, да спечели доверието на инвеститорите и да си гарантира влизането в Шенгенската зона за свободно движение.
В анализа на Ройтерс са отбелязани няколко ключови фактори, които са определени като политически рискове за България.
Подкрепата за партията на Борисов ГЕРБ бавно намаляваше след спечелването на изборите през 2009 г. и понесе допълнителен удар заради политическата шуробаджанащина и увеличаването на цените на хранителните продукти, сривайки се до 26% спрямо 40% на изборите.

Според изтеклите в медиите записи от подслушани телефонни разговори Борисов предложил на бирен бос защита от митнически проверки, което според опозиционната БСП говори за шуробаджанащина по високите етажи на властта. Борисов отрече да е извършвал нещо нередно и заяви, че изтеклите записи са резултат от усилията му за скъсване на връзките между корумпираните високопоставени държавни служители и босовете на организираната престъпност. Изборите по-късно тази година за президент, който има предимно церемониални функции, и местните избори предвещават разместване на баланса на силите. Президентът социалист Георги Първанов даде да се разбере, че смята да се завърне в активната политика и анализаторите твърдят, че той може да се окаже популярна фигура, способна да отправи предизвикателство към Борисов, чийто мандат изтича през 2013 г.

Според Ройтерс трябва да се наблюдава колко от подкрепата за ГЕРБ ще бъде загубена заради твърденията за шуробаджанащина. Макар че е малко вероятно в краткосрочен план да загуби контрола върху властта, партията може да бъде изправена пред растящо противопоставяне и вотове на недоверие в парламента. Политическата несигурност е малко вероятно да засегне лева, защото той е обвързан с еврото, но може да увеличи разходите по обслужването на суверенния дълг на България и да увеличи лихвите по заемите.
Корупцията и организираната престъпност са все още проблем за страната дори 20 години след падането на комунизма. Те намаляват чуждите инвестиции и спират нарастването на икономическия растеж.
Германия и Франция настояха пред Брюксел да бъде отложено членството на България и Румъния в Шенгенската зона заради корупцията.
Последните присъдите срещу двама висши служители за злоупотреба с власт и присвояване са стъпки в правилната посока и София спечели симпатиите на ЕС, но все още трябва да продължи да полага усилия и да остави още корумпирани служители зад решетките да докаже, че е сериозна борбата с корупцията.
Ройтерс поставя въпросът дали правителството ще запази политическата си воля да се справи с корупционните практики. В коментара е посочено, че като следствие от това е малко вероятно да се раздвижат пазарите в краткосрочен план, но ще изпрати важен сигнал, че България става все по-добра за бизнеса.

Кабинетът предвижда икономиката да нарасне с 3.6% през тази година. Правителството замрази заплатите и пенсиите и намали разходите на министерствата с около 20% през 2010 г. Но ако растежът остава малък, данъчните приходи ще бъдат по-ниски от очакваното и вероятно ще има по-високи социални разходи, а правителство планира да намали наполовина бюджетния дефицит до 2.5 на сто.
Инфлацията нарасна до 4,5% в края на 2010 г. от 0,6% през 2009 г. и се дължи главно на скока на цените на храните.
Повече от 120 000 работници са изгубили работата си през последните две години, а безработицата скочи до 9.2 на сто през 2010 година. Повече от една пета от населението живее с по-малко от $ 6,50 на ден, според последните налични данни от 2008 година. Броят на безработните млади хора скочи двойно през последните две.
Кабинетът обеща да преразгледа неефективната система на здравеопазване, но реформата изкара на протест болници заради затваряне и недостатъчното финансиране. Използването на средствата от ЕС се е подобрило в последните години, но страната все още използва само около десет процента от 7.0 милиарда евро на разположение през 2013 г. Това основно се дължи на бавната администрация и липсата на добре подготвени проекти.