Пестим от Струма, строим Хемус; Ограничават помощите за майки студентки, а увеличават за заетост; Учители искат 90 лв. за домашно

Поредно извънредно заседание за Бюджет 2014; Вкараха предизборните кебапчета в задача по математика; Вятър събори дървета върху коли във Варна; Българка с номинация за "Грами"...

Пестим от Струма, строим Хемус; Ограничават помощите за майки студентки, а увеличават за заетост; Учители искат 90 лв. за домашно

Сега
Агенцията за бежанците раздаде над 2.2 млн. лв. без търг
Има конкурс за нови служители, но не и за бъдещите им компютри
Над 2.2 млн. лв. е раздала Държавната агенция за бежанците по бързата процедура на Закона за обществените поръчки само за 4 месеца. Без конкурс са били възложени 10 поръчки с аргумента, че бързото им провеждане се налага заради кризата с чужденците. Това показва справка в Агенцията за обществените поръчки (АОП) за обявените и завършени процедури. Сумата на раздадените досега пари най-вероятно е половината от общо изразходваните средства, тъй като за последните четири поръчки няма данни колко са стрували.

Социалното министерство ограничава помощите за майки студентки
Двойно са се увеличили жените, които получават близо 3000 лв. за раждане по време на следване
Социалното министерство мисли как да ограничи правото на майките студентки да получават еднократна помощ от 2880 лв., след като броят им е нараснал повече от два пъти през годините, научи "Сега". През 2009 г., когато този тип подпомагане е въведено, 1434 майки са взели малко над 4 млн. лв. През 2012 г. броят на майките студентки вече е 3090, а общата сума на помощта гони 9 млн. лв., като увеличение се отчита през всяка година. За 9-те месеца на т.г. право на еднократната помощ са имали 2428 студентки.

Идеята е в бъдеще парите да се дават само на студентки, които нямат право на обезщетение за майчинство от НОИ, тъй като самата помощ беше създадена точно с цел да се подпомогнат младите майки, решили да учат, преди да натрупат достатъчно осигурителен стаж.

24часа
Поредно извънредно заседание за Бюджет 2014
Народните представители ще гласуват текстовете от бюджета втора седмица.
В програмата на извънредното заседание е включено и обсъждане на второ четене на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, първо гласуване на Закона за здравното осигуряване, първо четене на промените в Кодекса за социално осигуряване, първо четене на промените в Закона за рибарството и аквакултурите, второ четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране.

Предстои депутатите да гласуват повторно и оспорените разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, приет от Народното събрание на 24 октомври 2013 г., върнат с Указ на Президента на Републиката.

Извънредното заседание ще започне в 10.00 часа и ще продължи до 16.00 часа.

Измамник и санитарка пробват да откраднат имоти за 250 000 лв. от починала в "Пирогов"
Най-често на подсъдимата скамейка попадат само “бушоните” в имотните измами, а истинските организатори се измъкват от наказание.

Нова схема за кражба на имоти на възрастни хора без наследници, починали в болниците, изскочи от дело за присвояване на вещи от умряла в "Пирогов" българка с македонски корени.

Издъхналата Тинка Душкова нямала семейство у нас, но докато пристигнат по-далечните роднини от Македония, имотен измамник опитал да заграби от нея апартамент в кв. "Люлин", имоти в Благоевградско, в Гърция и Македония, както и банкова сметка със 70 хил. лв., разказват близките на починалата, които ще дават показания в съдебната зала през февруари 2014 г.

За да открадне с измама имуществото на Тинка, мошеникът Георги Стефанов се свързал със санитарката в "Пирогов" Пенка Николова и я пратил да вземе документи и ценности на мъртвата от болницата, като се представи за далечна роднина. В "Пирогов" не поискали на Николова документ за наследник, а само срещу лична карта дали на Пенка златни накити, пари, ключове
от апартамент и лични документи на починалата. В същото време приятелка и съседка на жената случайно разбрала за злоупотребата и успяла да реагира бързо като "вдига на крак" "Пирогов" и хванала измамниците неподготвени.

Монитор
Вкараха предизборните кебапчета в задача по математика
МОН: Авторите ще си понесат отговорността
Условието на скандалната задача, публикувано във „Фейсбук”.
Задача по математика, в която се разказва за предизборни кебапчета и знаменца, вбеси родители от цялата страна и плъзна из социалните мрежи вчера.  

Въпросната задача номер 6 се паднала на  поредното математическо състезание „Иван Салабашев”, което се проведе този уикенд. Условието й, предназначено за деца от втори клас, гласи: "Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и по две кебапчета. След митинга те изхвърлили 15 от знамената, а останалите 35 знамена занесли в махалата. Колко кебапчета са получили жителите на махалата?"  Втрещени от питането за кебапчета и знаменца, хлапетата споделили смущението си със своите родители. Стотици майки и татковци започнаха да се възмущават в социалната мрежа „Фейсбук”.

Вятър събори дървета върху коли във Варна
В 14 области, сред които и Варна, вчера беше обявен жълт код заради силния вятър.
Счупено от вятъра дърво потроши два леки автомобила във варненския квартал „Младост” в събота. Колите били паркирани една до друга, уточниха от пресцентъра на областната дирекция на полицията.

На общо 6 сигнала за паднали дървета и клони са реагирали екипите от спасителната служба при РЗПАБ-Варна за деня, като няма пострадали хора. Жител на село Синдел е сигнализирал за опасно наклонило се дърво, което се подпряло на къща. Местно издание съобщи за инцидент, при който вчера сухо дърво е паднало на ул. „27 юли” в центъра на Варна, като е нанесло щети на паркирания наблизо лек автомобил „Шкода”. Предното стъкло на старата кола е разбито, пострадал е и покривът на возилото. Вчера заради силния вятър във Варна и областта бе обявен жълт код, а пристанището беше затворено. Наложена бе забрана за маневриране на ненатоварени кораби, която важеше за всички портове и канали. Освен във Варненско жълт код за силен вятър бе обявен вчера в страната за още 13 области.

След временно отслабване през нощта вятърът днес отново ще се засили. Валежи няма да има, но е възможно образуване на поледици.

Минималните температури в повечето места ще са между минус 5 и 0 градуса, максималните между 5 и 10 градуса. В София минималната ще е около минус 3, максималната – към 5.

Стандарт
Пестим от "Струма", строим "Хемус"
Изграждат само по една тръба на двата тунела в Кресненското дефиле заради липса на трафик
Държавата обмисля варианти, с които да спести средства от изграждането на участъка от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле.

С тях ще стартира довършването на автомагистрала "Хемус". Това заяви за "Стандарт" зам.-министърът на транспорта Петър Киров, който отговаря за проектите, финансирани от еврофондовете.

Лот 3 на "Струма" предвижда изграждането на 15-километров тунел в Кресненското дефиле, който с един виадукт се свързва с още един 2,5-километров тунел, обясни Киров. Експертите от НК "Стратегически инфраструктурни проекти" са пресметнали индикативен бюджет на проекта около 830 млн. евро, допълни той. Разчетите им обаче са правени за изграждането и пускането в експлоатация на двете тръби на двата тунела, обясни Петър Киров. Сега проектантите разиграват варианти дали би могло да се изгради само едната тръба на двата тунела, или да бъдат построени и двете, но да бъде оборудвана и пусната в експлоатация само едната, заяви Киров.

Преди месец са започнали и предварителни сондажи за евентуалната промяна в Брюксел. Причината за това е, че поне до 2030 г. не се очаква достигането на трафик, който да изисква пускането на втора тръба на тунелите. Така ще имаме възможност да изградим едната тръба на тунелите до 2020 г., а втората - през следващия програмен период - до 2027 г., обясни Киров. Целта ни е да освободим финансов ресурс, с който да започнем довършването на АМ "Хемус" поне в участъка Ябланица - връзката с първокласния път Плевен - Ловеч, допълни зам.-министърът.

Българка с номинация за "Грами"
Добринка Табакова впечатли класиците с албума си "Струнни пътеки"
Българка е сред номинираните за "Грами". Добринка Табакова има шанса да получи приза в категорията за най-добър албум с класическа музика. Това е албумът й "Струнни пътеки" ("String Paths"), издаден от световноизвестната компания ЕСМ. Пловдивчанката, която от 20 години живее в Лондон, е първото родно име, което влиза в каталога на прочутото английско издателство за съвременен джаз и класическа музика.

Лейбълът ЕСМ, създаден от продуцента Манфред Айхер през 1969 г., до утре има над 1200 записа, сред които са на легендарни музиканти като Ян Гарбарек, Чък Къриа, Пат Матини, Пол Блей. Дискът "String Paths", който бе представен в Лондон в края на април, е готвен няколко години. Той съдържа "Концерт за чело и струнни инструменти", "Сюита в старинен стил за виола и камерен оркестър", както и три камерни творби. Табакова печели наградата Жан-Фредерик Перену на 4-тия международен конкурс по музика във Виена, когато е само на 14. Завършва Кралската академия по музика в Лондон и Гилдхол Скул ъв Мюзик, където печели наградата "Витолд Лютославски" за композицията "Възхвала". Това е творбата, която звучи в катедралата "Сейнт Пол" по случай Златния юбилей на кралица Елизабет II.

Труд
Втора експертиза за смъртта на митрополит Кирил иска прокуратурата
Прокуратурата изиска втора съдебно-медицинска експертиза за смъртта на варненския митрополит Кирил. Това съобщи за bTV окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Целта е да се види имал ли е дядо Кирил заболявания, които са му "помогнали" да се удави.
"Тази експертиза е по писмени данни и документи. Той е човек, който се е грижел за себе си - ходел е на прегледи и изследвания, за което има документи. При аутопсията намерихме морфологични данни за удавяне и не намерихме данни за причинени други увреждания, различни от промените при удавяне. По този начин, казано категорично, няма какво друго да добавя", коментира доц. д-р Добринка Радойнова, експерт от Съдебна медицина.
   
Земеделието плаща на общините 100 млн. евро до Нова година                                            Дали България ще спаси около 100 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони, ще стане ясно най-късно в средата на февруари, посочиха пред "Труд" източници от фонд "Земеделие".

Министерството на земеделието ще спасява тази сума, като я разплати като аванси по общински проекти до Нова година. Плащанията се правят първо от хазната и след това ЕК ги възстановява.По регламент страната ни може да изплати до 50% от бюджета на мярката за общините като аванси. В случая обаче с решение на МС този бюджет бе наддоговорен, затова е реална хипотезата прагът от 50% за авансите да бъде преминат и ЕК да не признае плащанията за около 100 млн. евро. В такъв случай те ще останат загуба за държавния бюджет.

Дали ЕК ще признае плащания, ще стане ясно до месец и половина след края им, т.е. до 15 февруари 2014 г.

Новинар
Броят 560 лв. за дипломна работа
Учители искат по 90 лв. за домашно от две страници
560 лв. излиза написването на дипломна работа от 100 страници за 48 часа от експерт. Студенти масово предпочитат да си платят и да получат готова разработка на черно, вместо да пишат сами, показа проучване на „Новинар”.

Ако срокът за разработване на темата е две седмици, цената пада на 300 лв. Курсовите работи пък вървят между 50 и 100 лв. в зависимост от сложността и обема.

Най-скъпи са разработките по мениждмънт. Понякога и бивши университетски преподаватели се наемат да пишат курсови работи срещу заплащане. „Поискаха ми 90 лв. за разработка от 2 страници, но ми се видя скъпо и отказах”, разказа студент, който е трети курс в УНСС.

За да привлекат повече младежи, които да ползват услугите им, някои експерти, пишещи домашни срещу пари, предлагат и специални промоции. Ако дадете да ви изготвят три разработки, ползвате 15 процента отстъпка.

Обикновено заплащането става по банков път. Масово обаче предлаганите услуги са в сивата икономика, тъй като не издават касова бележка. Гаранция за отлична оценка също рядко се дава. Студентът преценява сам дали е готов да плати стотачка и след това да изкара двойка.

„Подобни случаи няма. Курсовите работи, за които съм си платил досега, бяха оценени най-малко с 5,50”, допълни студент от столицата.

Солено излиза и решаването на задачи по счетоводство. Ако изчисленията са 7 страници и ви трябват готови до 24 часа, трябва да приготвите поне 120 лв.

Преди няколко години масова практика на студентите беше да ползват готови курсови работи безплатно от интернет. Повечето готови разработки обаче са познати на преподавателите. Някои преподаватели пък правят справка за всяка курсова работа, която получат - копират абзац от домашното и го пускат в търсачка в интернет.

Дневник
Реформаторският блок щял да стане траен съюз до края на годината
От партиите от Реформаторския блок до края на 2013 г. ще стане политически съюз, който през следващата година ще се цели в предстоящите избори, коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев, цитиран от БТА. В събота и неделя в София се състоя първата среща на областните председатели на партиите от блока, а днес лидерите на 6-те партии дадоха съвместна пресконференция.

Кънев не уточни формата на съюза, но посочи, че идеите са за много тясна коалиция с общо федеративно ръководство както на централно ниво, така и по регионите. Партиите обаче нямало да допуснат старите грешки и да представят детайли от преговорите пред медиите, преди да бъде подписано коалиционно споразумение.

По думите му от началото на 2014 г., вече като единен политически съюз, партиите ще започнат срещи в цялата страна за представяне на плана си за излизане от кризата.

Репортер
Повече пари за заетост на младежите
240 милиона лева през следващите две години ще бъдат отделени за програми за заетост на младежите, съобщи зам.-министърът на труда Росица Янкова. Поне 100 милиона от тях ще се насочат към работодателите, за да ги компенсират за платените стажове, ако бъдат приети промените в Кодекса на труда.

Стажуването без пари и договор ще изчезне, ако промените в Кодекса на труда се приемат. За да не плащат от джобовете си заплата от 340 лева на стажант, работодателите могат да потърсят държавно финансиране.