Приеха бюджетната рамка за догодина; ЕК иска нови договори за "Южен поток"

Преглед на печата: Решетки до живот за касапина от „Соло"; Бомбички и димки пред парламента

Приеха бюджетната рамка за догодина; ЕК иска нови договори за "Южен поток"

Новинар



Приеха бюджетната рамка за догодина

Маратонът за бюджета в парламента продължи трети пореден ден в четвъртък. За да се справят с всички текстове, депутатите дори удължиха работното си време до 20 часа. Те орязаха парите на парламента, президентството и въведоха предвидената такса от 20 процента за производителите на зелена енергия. Рамката на държавния бюджет за 2014 г. мина на второ четене. Заложените приходи за следващата година са малко над 19,2 млрд. лв. Планираните разходи са 9,9 млрд. лв. И постъпленията, и харчовете са повече в сравнение със заложените в бюджета за 2013 г. Вноската за ЕС е 904,6 млн. лв. Предвижда се през 2014 г. в държавната хазна да постъпят 17,3 млрд. лв. от данъци. Общините ще получат трансфери от 2,4 млрд. лв., държавното обществено осигуряване - 4,9 млрд. лв., а здравната каса - малко над 988,6 млн. лв. Университетите ще получат 375,8 млн. лв.

Стандарт

Бомбички и димки пред парламента

Група студенти протестираха срещу предложените поправки в закона за МВР

Десетки бомбички, димки, домати и ябълки полетяха към сградата на Народното събрание вчера на протеста на група студенти. Част от "Ранобудните" се събраха заради новия Закон за МВР. Сред студентите обаче се вляха и части от агитките, които започнаха да мятат бомбички, димки и домати към парламента. Червена боя пък обагри фасадата на Народното събрание.

Дума

ЕК иска нови договори за "Южен поток"

Всички двустранни споразумения за изграждането на газопровода "Южен поток", сключени между Русия и България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, нарушават европейското законодателство и трябва да бъдат предоговорени. Европейската комисия предупреди, че ако Русия откаже да предоговори условията за проекта със страните от ЕС, през които той ще преминава, те трябва да спрат изпълнението на двустранните споразумения с "Газпром". Това обяви Марлене Холцнер - говорител на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирана от БНР.

Ако Русия не е съгласна на нови преговори и въпреки това някоя от страните членки на ЕС продължи да изпълнява двустранното си споразумение в сегашния му вид, срещу тази страна ще трябва да започне наказателна процедура, каза още Холцнер. По думите й, ЕК не спира строителството или подготвителните дейности по "Южен поток", но прави необходимото, когато по него потече газ, това да е изцяло в съответствие с европейските норми.

Монитор

Решетки до живот за касапина от „Соло"

Цял живот зад решетките ще трябва да изкара касапинът от „Соло" Илиян Тодоров. 29-годишният перничанин получи окончателна осъдителна присъда от Върховния касационен съд заради убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров. Двете момчета издъхнаха на 18 април 2009 г., след като бяха намушкани с нож пред столичното заведение. При кървавото меле тогава пострада и друг младеж - Кирил Димитров, който се възстанови след нападението. Освен това магистратите присъдиха по 150 хил. лв. кръвнина на родителите на убитите момчета и 50 хил. лв. на ранения Кирил Димитров, които убиецът трябва да плати.