Още депутати може да напуснат групата на ГЕРБ, ЕК обяви „Южен поток” за незаконен, Турция ще приема обратно бежанци от ЕС...

Вълненията около парламентарната група на ГЕРБ са сред най-коментираните теми във вестниците в четвъртък

Още депутати може да напуснат групата на ГЕРБ, ЕК обяви „Южен поток” за незаконен, Турция ще приема обратно бежанци от ЕС...
„Ден след като стана факт първата "люспа" от ГЕРБ - депутатът от Велико Търново Георги Марков, зам.-лидерът на партията Цветан Цветанов допусна, че върху отцепника "може да е оказван натиск". Цветанов, чието кадрово решение е Марков, добави, че още не е говорил с бившия си съпартиец и затова не иска да коментира решението му. Самият Марков обаче каза за "Труд" преди ден, че е разговарял със зам.-лидера и водач на листата във Велико Търново.

"Понякога има подобни грешки, които наблюдаваме с Георги Марков", добави Цветанов. По думите му в ГЕРБ трябвало да "видим дали можем да се вслушаме в това, което той ще каже, дали грешката не е у нас". Заместникът на Бойко Борисов отсече, че не е усетил някой да иска мястото на лидера. И обяви, че парламентарната група е единна и "като едно семейство".
В парламентарните кулоари слуховете, че предстои още депутати да напуснат ГЕРБ, продължиха и в сряда. Сред "заподозрените" се оказаха Кирил Калфин от Кюстендил и Стефан Господинов от Силистра. И двамата категорично отрекоха пред "Труд", че мислят да напускат ГЕРБ. Чу се и името на варненския юрист Емил Радев, но негови колеги допуснаха, че това е малко вероятно. Самият той не отговаряше на телефона си..." - в. „Труд".


"Изцяло ще бъда независим като независим депутат, така че г-н Волен Сидеров да си стои на мястото и с каквото може да помага там на коалицията. Да не разчитат на мен. Аз съм изцяло независим и непредвидим".
Така депутатът Георги Марков, който напусна парламентарната група на ГЕРБ, обяви пред БНТ политическите си намерения.
Той описа практика в парламента да се гласува партийно - когато ГЕРБ предложи нещо, се гласува "против", когато управляващата коалиция предложи нещо - пак "против". "И то наникъде нищо не се получава. Пробвахме със тая парламентарна криза, пробвахме какво ли не и виждате, че нещата не вървят добре, рейтингът спада и просто трябва да се намери някаква друга формула на работа."...
Преди седмица пък Марков придружи премиера Пламен Орешарски в Румъния, а в интервю през в. "Преса" обясни, че не е искал разрешение от групата или лидера на ГЕРБ. "Борисов не ми е родител, за да знае къде отивам", каза тогава Марков и обвини партийното ръководство, че не спазва предизборните си обещания...
Напускането на групата на ГЕРБ съвпада и с разследване за ДДС измами срещу Марков заради продажбата на автогарата в Свищов през 2004 г., писа capital.bg. По случая е било образувано досъдебно производство, прекратено по-късно от прокурор Ваня Илиева от специализираното звено на Роман Василев..." - в. „Дневник".

„В парламента Цветан Цветанов нарече "спекулативно" твърдението, че Марков е приел пари, за да напусне парламентарната група. И отрече възможността други депутати да го последват, въпреки че "животът продължава". "Групата е цяла, нямаме притеснения да мислим обратното, но има по някой път и подобни грешки", каза той.
Запитан дали ръководството на ГЕРБ ще прекрати членството на Марков в партията, зам.-председателят на ГЕРБ обясни, че все още не се е срещал с него и не са коментирали мотивите за напускането. Едва след разговор можело да се реши и дали той може да се върне в парламентарната група..." - в. „Дневник".

Всекидневниците отделят място и на приетите от депутатите промени в Закона за хазарта.

„Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за хазарта. Вносител на законопроекта е депутатът от ДПС Йордан Цонев и група народни представители. Дебатите по промените бяха проведени миналата седмица, но гласуването беше отложено за днес. В гласуването участваха 191 народни представители, от които 110 бяха „за", 79 бяха „против", а двама се въздържаха.
Промените имат за цел усъвършенстване режима на лицензиране и данъчно облагане на хазартната дейност. За правото да се осъществява хазартна дейност на територията на Република България се предвижда такса, която се определя по един и същи начин за всички местни и чуждестранни лица, получили лиценз за хазартна дейност. Във връзка със събирането на таксата проектът предвижда имуществена санкция, в случаите когато за дължимата такса не е подадена справка в законоустановените срокове..." - в. „Труд".

„С проекта се предвижда изискванията към организирането на онлайн залагания да важат за всеки вид хазартни игри, които Законът за хазарта предвижда да бъдат организирани онлайн, тъй като онлайн хазартът не е отделен вид хазартна игра, а способ за провеждане на хазартната игра.
В преходните и заключителни разпоредби на проектозакона се предвиждат промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари и в Закона за корпоративното подоходно облагане. Предвижда се въвеждане на санкции за организиране на хазартни игри онлайн без притежаването на издаден лиценз..." - в. „24 часа".

„БСП и ДПС спасяват хазарта от НАП
Фирмите, които печелят от тото, лотарии и сайтове за залагания, няма да плащат данъци, а ще бъдат таксувани от ресорната комисия.
Управляващата коалиция вчера прие на първо четене скандални поправки в Закона за хазарта. Според промените от догодина този специален бранш не само ще бъде облаган с по-ниски суми, но част от него ще се окаже единственият бизнес сегмент, освободен от данъци и от контрола на НАП. За държавните интереси, приходи и контрол над фирмите, които печелят от организиране на тото, лото, залагания върху резултати от мачове, конни надбягвания, бинго и др., вече ще се грижи не НАП, а Държавната комисия по хазарта, предвиждат текстовете, внесени от депутатски колектив начело с Йордан Цонев. На практика се предлага пълна промяна на философията на облагане на голяма част от хазартните игри. От опозицията коментираха, че в резултат на промените различните видове хазартен бизнес ще плащат между 2 и 3 пъти по-малко, отколкото сега.
Фирмите, които ще се измъкват от опеката на НАП и от данъчно облагане, ще дължат два вида такси. Независимо каква е играта, операторите ще плащат една и съща "входна" такса - 100 000 лева, които ще се внасят еднократно при взимане на лиценз. Другото плащане, което на практика ще замени сегашния 15% данък върху приходите, ще е месечна такса, която ще се формира като 20% от разликата между постъпленията от залози и изплатените печалби...
Менда Стоянова от ГЕРБ коментира пред "Сега", че промените на облагането имат две силно негативни страни. Очаква се близо 3 пъти по-ниско таксуване на хазарта, защото облекчаването важи както за онлайн, така и за офлайн операторите. Освен това замяната на данъка с такса ще доведе до прехвърляне на контрола от НАП, където има изграден капацитет, към комисия от 100 души, която няма нито физически, нито специализиран капацитет да оказва този контрол...
Друг скандален момент в поправките, лансирани от БСП и ДПС, е, че комисията по хазарта вече няма право да спира нелегални сайтове за залагания, а само да глобява..." - в. „Сега".

Вестниците информират и за предложение от  Европейският икономически и социален съвет, според което минималната заплата във всички страни от ЕС трябва да бъде между 400 и 1000 евро.

„Всички държави от Европейския съюз да въведат минимален месечен доход, който да бъде между 400 и 1000 евро. Това ще предложи Европейският икономически и социален съвет, съобщи неговият председател Анри Малос, който вчера участва в дискусия за мобилността на работниците, организирана от КНСБ по повод отпадането на ограниченията за работа на българи в ЕС от 1 януари 2014 г. Препоръката ще бъде отправена до Европейския парламент и Европейската комисия.
"Ще настояваме държавите членки да поемат този ангажимент", каза Малос. С въвеждането на минимален доход "ще се избегне социалният дъмпинг, който храни екстремизма и ксенофобията, които в момента са насочени срещу българските и румънските емигранти", добави той. Целта на минималния доход е стандартът на живот в страните от ЕС да се изравни. "Не е нормално образован човек да мие чинии в някой ресторант в Лондон. Това е загуба за обществото", каза Малос.
На въпрос на "Труд" смята ли, че България може да си позволи подобна политика, Малос отговори: "Мислите ли, че със 150 евро на месец може да се живее. Според него въвеждането на минимален доход в ЕС ще отнеме около 5-6 години...
Социалният министър Хасан Адемов коментира. че няма как подобно предложение да не се съобрази с възможностите на по-бедните страни в ЕС..." - в. „Труд".

„Моделът, който предлага социалният съвет, е заимстван от Франция. Той предвижда, ако човек не може да постигне гарантирания минимален доход, държавата да му додава. Икономическият и социален съвет разчита именно на френската подкрепа, за да прокара идеята...
При положение че във всяка страна има еднакви нива на социалните доходи, бедните хора няма да са стимулирани да мигрират в друга държава заради ползването на социалните фондове. Другият ефект щял да бъде, че компаниите няма да пренасят заводите си от една в друга страна заради по-евтината работна ръка.
Крайният ефект от подобна мярка Малос вижда в край на ксенофобските настроения спрямо трудовите мигранти от Източна Европа, които в момента са завладели по-богатите страни от ЕС....
Постигнатата наскоро в преговорите за коалиция договорка в Германия за минимално заплащане от 8,50 евро на час може би няма да се реализира преди 2017 г...
Още през септември френският премиер Жан-Марк Еро поиска Германия и Италия да въведат минимално заплащане и да подкрепят Франция в искането за универсална за ЕС минимална заплата. Според него така ще се предотврати нелоялната конкуренция, особено що се отнася до определени сектори на икономиката...
Идеята за 400 евро минимална заплата е абсурдна и неприложима, коментира Десислава Николова, главен икономист на Института за пазарна икономика. Тя допълни, че възнаграждението е за положен труд. И по принцип минималната заплата е вредна за пазара. А увеличаването й ще умножи в пъти негативните ефекти..." - в. „24 часа".

В. „Стандарт" съобщава за становище на Европейската комисия, че сключените двустранни споразумения за газопровода „Южен поток" противоречат на законодателството на ЕС.

„Гигантският проект на Газпром "Южен поток" за доставки на газ към Европа не може да работи на територията на ЕС, освен ако не е в съответствие със Закона за енергетиката на блока, а това може да отнеме години, заяви Европейската комисия в сряда.
Правото на ЕС не позволява на доставчиците на енергия да са собственици на тръбопроводите, които те използват за изпълнение на доставката, но руският газов износител все пак продължи с равитието на проекта си в Югоизточна Европа.
Всички двустранни споразумения за изграждането на газопровода "Южен поток", сключени между Русия, България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, нарушават европейското законодателство и трябва да бъдат предоговорени, заяви пред Европейския парламент Клаус-Дитер Борхард, директор по енергийните пазари в Европейската комисия, предаде EurActive в сряда...
Еврокомисията е разгледала междуправителствените споразумения и е стигнала до заключението, че нито едно от тях не е съобразено с европейските закони.
"Поради тази причина ние казахме на тези държави, че те имат задължения според европейските договори или договорите на енергийната общност и трябва да поискат от Русия предоговаряне, за да отговарят на тези споразумения на европейското законодателство", добави Борхард..." - в. „Стандарт".

 

Темата за бежанците също продължава да присъства на страниците на всекидневния печат.

„Интеграционният център в "Овча купел" е потънал в мръсотия. Там са настанени стотици хора, всеки със своите истории и надежди.
Абдул-Салам е един от тях. В Сирия имал къща на три етажа, с по шест стаи на етаж и голям двор. Той е сред заможните сирийци в родния Камишли. Сега на него, съпругата му, петте им деца, зет му и внучето се налага да делят една стая...
Първо търсят убежище в Турция, но в последствие решават да продължат пътя си към Германия, където много от бежанците имат роднини. Така попадат в "Овча купел". Въпреки че са знаели за икономическото състояние на България и са очаквали трудности, признават, че не са били подготвени за пренебрежителното отношение към тях.
Докато в центъра има стаи с по дванадесет и повече обитатели, семейството разказва, че много от съседните помещения стоят празни. Другото, което не разбират, е защо не им дават да ползват пералните..." - в. „Дневник".

„България ще може да връща на Турция нелегалните имигранти
Турция и ЕС постигнаха споразумение за реадмисия на нелегалните имигранти. Споразумението задължава Турция да приема обратно гражданите на трети страни, проникнали незаконно в ЕС от нейна територия. Документът ще бъде подписан на 16 декември в Анкара, когато ще бъде дадено начало и на процеса на либерализация на визовия режим за турски граждани в ЕС. Това обявиха вчера в Брюксел външният министър Ахмед Давутоглу и еврокомисарите Сесилия Малмстрьом и Щефан Фюле. Споразумението е от особено значение за влезлите нелегални имигранти. България е основен вход на имигрантския поток от Близкия изток и Азия към ЕС.
Българският външен министър Кристиан Вигенин коментира, че тази спогодба е много важна за България..." - в. „Сега".

„Бежанци срещу визи. За това си стиснаха ръцете Брюксел и Анкара. Според споразумение, което ще бъде парафирано на 16 декември, Турция ще си взима обратно бежанците, влезли нелегално в Евросъюза от нейна територия. В замяна до три години ЕС трябва да облекчи визовия режим за комшиите. Споразумението дава шанс на България да се справи с наплива от сирийски бежанци, коментира външният министър Кристиан Вигенин. 
Според него договорката по всяка вероятност няма да важи за вече влезлите у нас бегълци.
Тези имигранти няма да бъдат връщани, поясни той. Вигенин очаква тласък за туризма и бизнеса у нас, след като се либерализира визовият режим за турците. Неговият колега Ахмет Давутоглу определи вчерашния ден като исторически. Турският народ е част от европейския, заяви дипломат номер 1 на южната ни съседка..." - в. „Стандарт".