Станимир и Недялко Статеви станаха агробизнесмени на България

Станимир и Недялко Статеви са агробизнесмени на България за 2013 г. в традиционния конкурс на в. "Български фермер". Призът им ще бъде връчен на церемония довечера от земеделския министър проф. Димитър Греков, съобщават от МЗХ.

Станимир и Недялко Статеви станаха агробизнесмени на България

Баща и син Статеви са вносители в България на известните трактори STEYR, на германския производител на ремаркета Fliegl, на фирмата за производство на плугове Vogel&Noot, пише "24 часа".

Двамата са и земеделски производители като към момента обработват над 10 000 декара с пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Имат и проекти за засяване и на други култури като тиква, боб и лавандула.

"Те заслужиха тази награда, защото реализираха съвременен и модерен модел на ферма по австрийски модел", обяви министър Греков. Той не скри и радостта си, че Недялко е бил негов студент в Пловдивския университет. От думите на министъра стана ясно, че фирмата им е създадена през 1989 г. в Добрич, като в началото са се занимавали с търговия на резервни части за селскостопанска техника. През 1993 г. започват съвместна работа с австрийската фирма Vogel and Noot, а от 2002 г. са единствен нейн официален представител.

"За нас това е голямо признание след 23 години дейност на нашата фирма. Обработваме 1000 дка земя, а целта ни е да излезем от релсите на пшеницата, царевица и слънчогледа и вече отглеждаме бобови култури", посочи бащата Станимир Статев. Предприемачът посочи, че бобът е най-добрия предшественик на пшеницата, но българските семена са крайно недостатъчни. "Стигна се дотам в института в Генерал Тошево да има само 300 дка със семена за всички български фермери, които засаждат боб", посочи Статев.

"Фермата ни е по австрийски модел, първо защото работим изцяло с австрийска техника и второ защото отглеждаме специфичен вид тиква, която дава голи семена, които имат огромно приложение в кулинарията и химическата промишленост", посочи младият Недялко Статев.