Израел с готовност да инвестира във водния сектор в България и в частност във ВиК Добрич

Световният лидер в рационалното използване на водните ресурси предлага своята помощ на българското правителство, която може да се осъществи по три различни начина: чрез фирми, които ще направят задълбочени проучвания, ще изготвят концепция и цялостен проект за водоснабдяването, чрез частични инвестиции, които ще си върнат с бъдещите печалби на дружеството или чрез концесия за 20 години.

Израел с готовност да инвестира във водния сектор в България и в частност във ВиК Добрич


Това съобщи  в Добрич на среща с шефа на ВиК Юлиян Иванов и областния управител Недко Марчев посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз. 83% загуба на вода е неприемлива – тя трябва да е не повече от 5%, заяви Раз. Той подкрепя работата на българското правителство за оптимизиране на водния сектор, като поощри и децентрализацията в управлението на ВиК дружествата, която от вчера в Добрич е факт. Поясни, че израелски фирми, които ръководят  проекти в Африка, Южна Америка и Европа, могат да изградят стратегическа програма и да участват в този процес в България – от доставката на вода от източниците до повишаване на събираемостта на дължимите суми от абонати. В тази връзка очаква българското правителство да приеме бюджет за водния сектор. Вече са водени разговори с ресорните министри, а през март предстои голям семинар по отношение на водоснабдяването у нас на национално ниво.



Над 60% от територията на Израел е пустинна и галилейското море е единственият голям водоизточник в страната. Въпреки това, никога не са имали проблеми с водата, заяви консулът на Израел във Варна проф. д-р Красимир Методиев. Посланик Камиса Раз допълни, че системата, която са изградили е високо технологична, напълно автоматизирана, а центърът за контрол не позволява загубата и на капка вода.

Освен това, водата от домакинствата за битови нужди след пречистване се използва вторично за напояване. Израелската държава поощрява и събирането на дъждовна вода – болници и училища се захранват по този начин чрез покривни инсталации.

Управителят на ВиК Добрич Юлиян Иванов заяви, че стремежът на дружеството е постигане на висока технологичност с ресурсите, които имаме, като ще се търси сътрудничество с израелските фирми, вкл. и за финансиране на ефективното управление на водните запаси.


В края на срещата Н. Пр. Шаул Камиса Раз и Юлиян Иванов размениха подаръци – посланикът поднесе своята книга „Нацията новатор”, а управителят на ВиК Добрич – уникална дърворезба с народни мотиви.