През декември можете да смените личния си лекар, над 2700 души в областта са направили това през юни

От РЗОК напомнят на всички здравноосигурени лица за възможността да сменят личния си лекар през месец декември.

През декември можете да смените личния си лекар, над 2700 души в областта са направили това през юни

Бланките могат да се изтеглят от интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), където са поместени в секция „Вие питате”.


Такава смяна може да се направи и извън определените за това месеци, ако обстоятелствата го налагат – при смяна на постоянния адрес на здравноосигурения, прекратяване на договора за работа с НЗОК на личния лекар или др.

Хората, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, могат да направят временен избор на личен лекар на мястото извън постоянното им местоживеене. Той се осъществява с регистрационна форма за временен избор. Формулярът се попълва от лекаря, който ще обслужва здравноосигурения за периода на пребиваването му на новото място. При изтичане на срока на временния избор пациентът автоматично се връща в списъка на постоянния си личен лекар. Когато гражданинът пребивава в друго населено място за срок до един месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на лекаря за инцидентно оказана медицинска помощ на пациенти, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.

При последната смяна, през юни тази година, в област Добрич 2 733 здравноосигурени жители са се регистрирали при нов личен лекар.

Припомняме, че от април всички граждани имат бърз и цялостен достъп до персонализираната иформационна система (ПИС) на Националната здравноосигурителна каса чрез уникален код за достъп (УКД). Право на достъп до системата имат само задължително здравноосигурени лица по смисъла на Закона за здравното осигуряване, включително в случаите, когато техните здравноосигурителни права са прекъснати. Получаването на УКД се извършва в РЗОК, в която е подадено заявлението за издаване срещу разписка по образец. Уникалният код за достъп се получава на хартиен носител в запечатан плик лично от заявителя или пълномощник. Националната здравноосигурителна каса и Районните здравноосигурителни каси не могат да предоставят УКД за достъп до лични данни от ПИС на трети лица, освен на изрично упълномощени с нотариално заверено пълномощно лица. Кодът е защитен от посегателство както в базата данни на НЗОК, така и в потребителското приложение. До настоящия момент в РЗОК Добрич са издадени 583 уникални кодове за достъп.