Впечатляваща изложба подредиха добричлии със специални потребности

Годишна изложба на Дневен център за възрастни с увреждания беше открита днес във фоайето на Регионална библиотека „Дора Габе”

Впечатляваща изложба подредиха добричлии със специални потребности



Творбите – рисунки, колажи и приложно изкуство, са от 23-ма автори – потребители на услугите на центъра, създадени в часовете по трудо и арт терапия под ръководството на Добринка Димитрова и Светослав Бъчваров. Четиридесетте експоната са изработвани в продължение на цялата 2013 година, съобщи директорът на дневния център Албена Донева.


Изложбата е пета поред и всяка година е нещо ново, сподели още Донева. Групата, която представя своите творби е от младежи от 18 до 26 години. Терапията им влияе изключително добре, което проличава и в рисунките им. Те наистина забравят проблемите с които се сблъскват в ежедневието, когато са в студиото по трудо и арт терапия. Затова и нещата им са наситени с положителна емоция. това е нещо, което трябва да ти носи удоволствие, не е задължителен елемент от нашата работа, казва още Албена Донева. Заниманията са по желание и това си личи от крайния резултат – творбите са прецизно изработени и красиви. Композициите често са плод на съвместна работа с по двама или трима автори, като всеки от тях е вложил най-доброто от себе си.


Идеите понякога се раждат от само себе си – въображението на потребителите на дневния център се отключва докато просто мачкат хартия или правят други упражнения за фина моторика. Друг път са целенасочени, с готови идеи и предложения. В крайна сметка резултатът е впечатляващ!


Изложбата ще гостува в библиотеката до Коледа, като тази година за първи път могат да се откупят творби от нея.