До 2023 г. ще трябва да инвестираме около 12,2 млрд. лв. за развитие на водния сектор

През следващия програмен период (2014 – 2020 г.) цената на водата ще се увеличи средно за цялата страна до 30-40%. В някои райони може да е 20 на сто, а в други – 90 или 100% или повече.

До 2023 г. ще трябва да инвестираме около 12,2 млрд. лв. за развитие на водния сектор

Това прогнозира зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев по време на третата научно-практическа конференция, организирана от Камарата на строителите в България (КСБ).

„От 2014 до 2023 г. ще трябва да инвестираме около 12,2 млрд. лв. за развитие на водния сектор в страната”, каза още той. „По-голямата част от средстватаще се изразходват за канализация и пречистванена отпадни води. Парите, които се насочват към водоснабдяването, не са малки и са в оперативни подобрения и рехабилитация, допълни заместник-министърът. Според него няма да можем да се справим без сериозни субсидии от държавния бюджет, пише "Монитор".

„Ако това не се случи, има две алтернативи ­ или не постигаме евростандартите за ВиК сектора, или стойността на услугата ще стане непосилна за голяма част от нас”, каза Симидчиев. От еврофондовете не можем да очакваме повече от 25-30 на сто от нужните милиарди. Останалото трябва да си го осигурим ние като държава. По думите на зам.-министъра до края на 2023 г. няма да успеем да изпълним сроковете за изграждане на пречиствателни станции, заложени в договора ни за влизане в ЕС. Важното според него обаче еда демонстрираме, че работимза решаване на проблемите във ВиК сектора. Зам.-министърът прогнозира още, че през следващите 2 години се очаква да има сериозен процес по преструктурирането на ВиК операторите.

Според Ажда Юсеин, главен експерт в екоминистерството, в момента във водния сектор в процес на изпълнение са 131 проекта за 4,141 млрд. лв. „Завършени са вече 105 от тях”, уточни тя. По думите є вече са пуснати в експлоатация 7 пречиствателни станции за отпадни води. Новоизградената или основно реконструираната водопроводна мрежа в страната е 232 км.

Данните на МОСВ сочат още, че от началото 2013 г. е започнала реализацията на 40 проекта във водния сектор. Пуснати са вече ПСОВ на Вършец и Лозница. В бъдеще трябва да влязат в експлоатация още 50 станции за отпадни води и да се изградят и реконструират 1700 км водопроводи. След завършването им тези съоръжения ще обслужват селища с население от 2 млн. души.