БСП дава заден за ранните пенсии; "Помак" ще взема гласове от ДПС

Преглед на печата: Държавата и общините ще ни връщат пари, ако забавят услуга; Всяка болница със спешно

БСП дава заден за ранните пенсии; "Помак" ще взема гласове от ДПС

24 часа

"Дженерал Електрик" и "Ролс-Ройс" влизат мощно в BG енергетиката

Само за два дни трима от най-големите енергийни гиганти дадоха заявка да влязат силно в българската енергетика.

"Дженерал Електрик" изявиха желание да построят два нови блока на площадката на ТЕЦ "Марица - изток 2".

Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред БНР. Само преди ден той обяви официално, че "Уестингхаус" може да правят новия, седми реактор за АЕЦ "Козлодуй".

24 часа

Държавата и общините ще ни връщат пари, ако забавят услуга

Държавните и общинските служби ще трябва да връщат на гражданите такси за услуга, ако не са си свършили работата навреме. Парите ще се възстановяват по банков път.

Това е предвидено в концепция за нова политика по отношение на таксите, която е написана от частна фирма по поръчка на Министерския съвет.

Предвижда се и въвеждането на разсрочено плащане на по-големите такси.

Ведомствата ще трябва да осигурят и максимално голям набор от канали, по които гражданите да могат да плащат, предвижда концепцията. Сред тях са електронно плащане по интернет, кредитни карти, гише в самото ведомство.

Банковите плащания пък трябвало да останат само за суми, които надхвърлят заложения в закона за ограничаване на плащанията в брой лимит. В момента това ограничение важи за суми над 15 000 лв.

Труд

"Помак" ще взема гласове от ДПС

Нова политическа формация се обяви за стожер на етническия мир в България. До две седмици ще бъде учредена партия "Помак", съобщи председателят на Европейски институт "Помак" Ефрем Моллов. Според него помаците в България са 1 млн. души. В Турция са 5 млн., а в Гърция 200 000 души.

Решението за създаването на новата партия идва след извинението на Сергей Станишев към българските турци за възродителния процес, което той направи на митинга на партията в София преди седмица.

Труд

Мутафчийски оставил половината от милионите си на любовницата

В Цюрих в присъствието на германския адвокат на покойния бизнесмен Младен Мутафчийски е било отворено завещанието му, за което до вчера не бе сигурно дори, че съществува.

Близки до оръжейния търговец оценяват имуществото му на 500 милиона лева. Според последната воля на Мутафчийски повече от половината от богатството му трябва да наследи Бойка Стоянова, с която той живееше на съпружески начала в последните години. Тя беше и управител на един от най-ценните му имоти - туристическия комплекс "Хелена Ризорт" в Слънчев бряг. Това съобщи за в. "Труд" отлично информиран източник, близък до фамилията.

Стандарт

БСП дава заден за ранните пенсии

Гласуваната на първо четене възможност за предсрочно пенсиониране при недостиг до 2 години на стаж и възраст най-вероятно няма да мине при второто разглеждане на законопроекта. Промяната бе наложена от БСП, но оттам са склонни да отстъпят от искането си, научи в."Стандарт".

Идеята на левицата бе да се даде възможност на хиляди безработни българи в предпенсионна възраст да получат по-рано право на пенсия и така да си решат проблема с липсата на доходи. Схемата обаче срещна много критики заради неясния й ефект върху бюджета на НОИ. От мярката само през 2014 г. биха се възползвали около 14 000 души, на които не достигат до 24 месеца възраст или стаж, или комбинация от двете, сметна НОИ. Това ще увеличи с над 30 млн. лв. дефицита на фонд "Пенсии". Ефектът през 2015 г. ще бъде още по-негативен, защото тогава НОИ очаква от мярката да се възползват около 22 000 души.

Стандарт

Американци искат блокове и в държавната ТЕЦ

Освен 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй" американска компания може да построи и нови мощности в държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Това стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред БНР. По време на посещението си в САЩ миналата седмица той е провел разговори и с представителите на General Electric, които са проявили интерес да участват в изграждането на новите 9-и и 10-и блок в най-голямата ни ТЕЦ. "В бъдеще ще трябва да затваряме и термичните централи, а за мен е важно да продължаваме да имаме производство на електроенергия чрез въглища", заяви Стойнев. От думите му стана ясно още, че предстоят по-сериозни преговори с General Electric. Самият проект за изграждане на блокове 9 и 10 в държавната топлоцентрала не е нов и по темата се говори от няколко години, припомнят запознати.

Монитор

Всяка болница със спешно

Пациентите, докарани с линейка, няма да бъдат разкарвани от болница в болница, докато им се намери свободно легло, а ще бъдат приемани в лечебното заведение веднага щом колата ги докара. За целта ще бъдат възстановени спешните отделения, които бяха закрити през 2007 г. Това съобщи д-р Максим Гайдов - главен експерт от Министерството на здравеопазването по време на Първата национална конференция по спешна медицина, която се проведе при много голям интерес в София вчера. Идеята за бързата хоспитализация е залегнала като основна в Стратегията за спешната помощ за периода 2014-2020 г., чийто проект се разработва в момента от експерти и национални консултанти, поясни д-р Гайдов.

Очаква се тя да бъде завършена и представена за обществено за обсъждане до края на годината.

Самите реанимобили ще бъдат снабдени с електронна система, свързана с болниците, по която докторите в колата и тези в лечебното заведение ще могат да обменят информация за състоянието на пациента.

Сега

Бюджетът ще пилее милиони за неефективни структури и през 2014 г.

Бюджет 2014 ще бъде поредният, в който данъкоплатците ще плащат милиони за издръжката на неефективни структури без особена полза. Решимостта на поредното правителство да оптимизира администрацията засега остава на хартия, а натискът за запазване на отделни неработещи звена се оказва успешен. Така за поредна година българите ще плащат двойно - и за издръжка, и за разходите по куп ненужни административни режими, показва проверка на "Сега".

Най-поразителният пример за институция, която харчи огромни суми с нулев ефект, е Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Зад мегаломанското му заглавие се крие бюджет от 18 млн. лв. за 4 години (2011-2014) и 160 души персонал. Заявката на кабинета "Орешарски" да закрие центъра потъна в натиск за запазване на структурата. Единственото, което центърът твърди, че е направил, е анализ на нормативната база за обществените поръчки и изработването на електронна платформа за търгове. Те не са интегрирани в законодателството и никой не знае струват ли си милионите. Правителството е измислило работа на БОРКОР - всеки законопроект ще минава за анализ през него, похвали се шефката му Елеонора Николова.

Капитал дейли

Още една ядрена грешка за милиарди

България отново е на път да повтори грешки от миналото и да започне изграждане на поредната ядрена централа без конкурс и нормална процедура, без да е осигурено финансиране и без да има ясна нужда от нова толкова голяма мощност.

От САЩ министърът на икономиката Драгомир Стойнев заяви, че ще препоръча Министерският съвет да вземе решение за изграждане на нова ядрена мощност - 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", а Българският енергиен холдинг (БЕХ) да започне преговори с американската Westinghouse ("Уестингхаус"). Това беше очаквана новина, тъй като беше подготвена още от правителството на ГЕРБ, но поне имаше надежда, че кабинетът, поучен от минали грешки, все пак ще обяви конкурс за избор на технология и изпълнител. На всичкото отгоре решението на Народното събрание от 27 януари тази година след ядрения референдум препоръчва да се проведе "открит международен търг за строителство на нова ядрена мощност от поколение 3+ на площадка "Козлодуй". А и планът уж беше почти платеният първи реактор за Белене да бъде използван в Козлодуй.