Цветанов със забрана да напуска страната; ГЕРБ обмисля конгрес в един ден с БСП

Преглед на печата: Няма да се закриват пощенски клонове, Спират хвърковатите професори

Цветанов със забрана да напуска страната; ГЕРБ обмисля конгрес в един ден с БСП

24 часа

Цветанов със забрана да напуска страната

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов има забрана да напуска страната от вчера, когато се сдоби с трето обвинение. В рамките на два часа той бе привлечен като обвиняем за присвоени 50 хил. лв. в полза на друг и бе разпитан във Военноокръжната прокуратура като свидетел по делото за Авиоотряд 28.

Цветанов пристигна в следствието в 8,20 ч с черно ауди, придружен от адвоката си Менко Менков. За разлика от предишните два пъти, когато му повдигаха обвинения, мина и през гишето за издаване на пропуски.

24 часа

Втори сме след Турция по недостиг на работна ръка

62% е недостигът на работна ръка в България и това е второто най-високо ниво в Европа, Африка и Близкия Изток след Турция. Това обяви Елена Тодорова, оперативен мениджър на "Менпауър" на дебата "Хора за работа", който бе организиран от в. "24 часа".

"Хора за работа" е серия от дискусии посветени на младежката безработица и липсата на ключови умения сред младите хора. Това е първата дискусия, която се организира под новата марка "24 часа дебати".

Труд

ГЕРБ обмисля конгрес в един ден с БСП

ГЕРБ може да се събере на конгрес в един и същи ден с БСП. Един от вариантите, лансиран от депутати от опозицията, бил висшият форум на партията на Бойко Борисов да бъде на 8 февруари 2014 г., научи "Труд". За същата дата е насрочен конгресът, на който левицата трябва да одобри предизборните послания и листата с кандидати за вота за евродепутати.

Труд

Най-ексцентричните европроекти: Гащи ще вдигат потентността на българина

Археологически парк с възстановки на сгради, чиито останки се намират на друго място; ферибот, изграден само от едната страна на реката; туристически атракции, известни само на местните.

Неизброими са успешните опити да се усвоят европейски пари с проекти за атракции, които трябва да привлекат туристи и да създадат поминък на местните жители, но често предизвикват само изумление. И от идеята, и от факта колко лесно могат да се усвоят едни пари, стига да не нарушават формалните правила на Брюксел.

Стандарт

Спасяваме с жалба жилище от бирник

Частните съдебни изпълнители (ЧСИ) влизат в режима на нотариусите и таксите им ще бъдат намалени, а част от тях вероятно ще отпаднат. Това подготвят като законодателни промени депутати от БСП и ДПС, потвърди за "Стандарт" Георги Тодоров, председател на Съвета по парична политика в ръководството на БСП. Имаме принципното положително отношение на банките и неправителствените организации, заяви шефът на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. По думите му новите правила за ЧСИ са станали обект на обсъждане по време на публичната дискусия по проблемите в отношенията между потребителите и банките и финансовите институции. В момента за събиране на парично вземане от 50 000 до 100 000 лв. таксата при ЧСИ е 3225 лв. и допълнително 4 процента за горницата над 50 000 лв., коментираха юристи. За сравнение - таксата на нотариус за издаване на нотариален акт на имот от 50 001 до 100 000 лв. е 480,50 лв. и 0,5 на сто за горницата над 50 000 лв. Разходите на частните съдебни изпълнители са по-големи от тези на нотариусите и таксите им ще бъдат съобразени с този факт, но ще претърпят редуциране, обясни Тодоров. Ако таксите за нотариус в момента са около 2 процента, то за частните бирниците би трябвало да са около 3-3,5 %, коментираха още юристи.  Важна промяна ще настъпи и при обжалването на актовете на ЧСИ. Ако по изпълнително дело постъпи обжалване, то ще се спира изпълнението.

Стандарт

Чудесата бият партиите

Чудесата на България бият партиите у нас. Над 900 000 българи вече се включиха в референдума за определяне на историческата гордост на нацията. Това е електорат мечта за повечето политически организации у нас. На последните избори само БСП и ГЕРБ получиха повече гласове. Очаква се след финала на тазгодишната кампания на "Стандарт" броят на хората, включили се в нея, да мине милион. Утре вечер битката между Цари Мали град, мощите на св. Йоан Кръстител и златото на гетите ще се пренесе в ефира на ТВ7.

От 19,30 ч. всички ще гледат на живо сблъсъка между трите отбора, които защитават обектите. Решителното гласуване ще е с sms.

Монитор

Спират хвърковатите професори

Професорите вече няма да имат право да преподават в повече от един университет. Около тази идея се обединиха ректори и министърът на образованието, които обсъдиха вчера „Стратегията за висше образование". И в момента тази практика е забранена, но много преподаватели успяват да намерят законова пролука и четат лекции в по няколко университета.

Сега

Общините се страхуват от хаос с данъка върху колите

Новите отстъпки за данъка върху автомобилите, които покриват евростандартите, може да се окажат неосъществими. В навечерието на приемането на бюджетите на отделните общини много от тях се опасяват, че няма да могат да предоставят полагащите се по закон намаления заради липса на информация за екологичните норми, на които отговарят превозните средства. Общините разчитат, че МВР ще ги уведоми навреме. От Закона за местните данъци и такси обаче не става ясно дали информацията ще се предоставя по служебен път, или гражданите ще трябва сами да си вадят удостоверения.

Според одобрените текстове най-голяма отстъпка от пътния данък ще ползват най-новите коли с евростандарти 5 и 6 - 60%. За колите с евро 3 и 4 отстъпката е 50%. За останалите общинските съвети ще определят размера на налога с отстъпка от 20 до 40%. Досега такова разграничаване нямаше, а намаление от 50% ползваха собствениците на автомобили до 74 киловата (100 конски сили) с катализатор.

Дума

Няма да се закриват пощенски клонове

Пощенски клонове в страната няма да бъдат закривани. Предприети са мерки за оздравяване на дружеството. Това заяви вчера министърът на транспорта Данаил Папазов пред журналисти в парламента.

Няма как да се закриват пощенски клонове, защото няма да може да се изпълнява универсалната пощенска услуга, което е задължение по закон, поясни той. Ръководството на дружеството трябва да преосмисли своята политика през електронизация на тази услуга. Ако се залага само на архаичните писма, картички, "Български пощи" няма как да съществуват, посочи министърът.

Ръководството на "Български пощи" трябва да направи краткосрочен план за действие, в който да се включат много мерки. Като начало - да стане оператор на Спортния тотализатор в малките населени места, предстои такъв договор да бъде подписан до края на годината, допълни министърът.