Депутатите спориха 3 часа за Мишо Бирата, създават ромски патрули, нов бунт на бежанци

Дебатите в парламента по случая с Мишо Бирата и новите законопроекти, по които ще работят депутатите са сред водещите теми на петъчните вестници.

Депутатите спориха 3 часа за Мишо Бирата, създават ромски патрули, нов бунт на бежанци

„3 часа продължи дебатът, предшестващ решението на парламента да създаде комисия по случая, известен като "Мишо Бирата".
Два месеца 12-членна комисия ще разследва факти около разговора между Бойко Борисов и ексшефа на митниците Ваньо Танов. Оглавява я Йордан Цонев от ДПС.
По предложение на Галина Милева от ГЕРБ от дейността отпадна проучването на "странната смърт" на Михаил Михов-Бирата. Такова понятие в медицината няма, а вече са направени и две съдебномедицински експертизи, подчерта тя.
Румен Иванов от ГЕРБ провокира колегите си от мнозинството, че не са сбъднали детската си мечта да станат полицаи. "Смисълът е по-широк - да покаже механизма на управление в предишните 4 г.", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.
Депутатите на Борисов подкрепиха създаването на комисията.
Поантата в дебата дойде в заканителен стил от Снежана Дукова от ГЕРБ: "Едва когато приливът отмине, става ясно кой се къпе гол!" Кирил Добрев от левицата поиска речта да се издаде в луксозна книга от бюджета на НС, а тя видимо се оживи от идеята. "Пари за това не даваме. Всеки може да се излага от трибуната, както намери за добре", тъжно заключи зам.-шефката на НС Мая Манолова." - в. „24 ччаса".

„Управляващи и опозиция спориха вчера 2.5 часа коя от двете страни има повече кирливи ризи за вадене. Поводът бе създаването на комисията, която да разследва изтеклите записи по време на управлението на ГЕРБ с разговори на бившия премиер Бойко Борисов и ексшефа на митниците Ваньо Танов. От тях се разбира, че Борисов нарежда на Танов да спре проверка в пивоварната на покойния бизнесмен Михаил Михов-Мишо Бирата. Вчера ГЕРБ обяви, че комисия е нужна и за разследване на лобисткия скандал "Хохегер", с който се свързва лидерът на БСП Сергей Станишев и негови близки, както и за започналото наскоро дирене срещу бившия зам.-шеф на ДПС Христо Бисеров за пране на пари.
Бившите управляващи обвиниха сегашните в пиар и отклоняване на вниманието от по-важните проблеми. Те напомниха, че прокуратурата и комисията за борба с корупцията на НС вече се занимават със случая "Мишо Бирата". А Цветан Цветанов обяви, че с новия орган Станишев се опитва да разчисти сметките си с бившия президент Георги Първанов, който помолил Борисов за застъпничеството. От БСП и ДПС отговориха, че случаят "Мишо Бирата" показва как е функционирала държавата при управлението на ГЕРБ.
В крайна сметка, органът е гласуван и ще се ръководи от Йордан Цонев от ДПС." - в. „Сега".

„Серия от щедри жестове към хазартния бизнес предвижда нов проект за промени в Закона за хазарта, внесен от депутати от ДПС и БСП. Проектът, одобрен на първо четене в бюджетната комисия в НС, предвижда налогът да падне близо 3 пъти за повечето видове дейности. А възможностите за популяризиране на хазарта ще се разширят, либерализират се и ограниченията за организиране на игри на късмета в близост до училища.
В момента хазартът се облага с 15% върху общата стойност на направените залози.
Според новите текстове за повечето видове хазарт - с изключение на игралните автомати и игрите в казино, занапред ще се дължат такси. При лицензиране на нови оператори ще се плащат 100 000 лв. еднократно, а за всеки месец допълнително ще внасят 20% върху разликата между направените залози и изплатените печалби. Тази схема ще важи за онлайн и офлайн операторите, които организират тото и лото игри, спортни залагания, лотарии, както и за онлайн казината. Наред с това организаторите на хазартни игри ще дължат и класическия 10% корпоративен данък върху печалбата. Без промяна остава режимът за традиционния офлайн хазарт с игрални автомати и игрите в казината.
Това на практика представлява близо 3 пъти намаление на данъка, призна шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев."  - в. „Сега".

„Парламентарната група на БСП ще внесе окончателен проект за нов изборен кодекс следващата седмица, обяви пред журналисти в парламента Мая Манолова (БСП), която беше и председател на временната комисия, изготвила черновата за кодекса.
По думите на Манолова депутатите от левицата са открили някои пропуски в черновата и са нанесли корекции в методиката за изчисляване на изборните резултати, правилата за работата на социологическите агенции в избирателните секции и други. Тя отказа повече подробности.
Комисията завърши работа преди месец, като създаде чернова, върху която отделните парламентарни групи нанасят поправки. Освен БСП и от ДПС обявиха, че ще внесат свой проект, но все още не е ясно кога.
В сградата на парламента софтуерната компания Scytl представи система за електронно гласуване. Манолова каза, че от фирмата сами предложили да направят презентация, след като видели проекта на изборен кодекс, изготвен от временната комисия, в който е заложено машинното гласуване."  - в. „Дневник".

Темата за бежанците също е сред най-отразяваните  от всекидневниците.

„Напрежението сред бежанците у нас нараства с всеки изминал ден. Два дни след седящата стачка в лагера в Харманли, предизвикана от лошите условия на живот, избухна бунт сред очакващите да получат хуманитарен статут в столичния кв. "Военна рампа". Причината бе смъртта на 35-годишен сириец. Вчера сутринта спецчасти на полицията бяха пратени да озаптят 800-те имигранти, които обстрелваха с камъни закъснялата по думите им линейка и раниха тежко полицай. Това се случи броени часове след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, на което трябваше да се вземат решения как да се намали напрежението около кризата с нелегалните имигранти.
Сириецът Кахтан ал Омар припаднал към 10 ч. с думите, че му е зле. Два часа по-рано той се оплаквал от болки в сърцето и изтръпвания по лявата си ръка, но лекар не бил извикан. Екип на "Бърза помощ" бил потърсен от ръководството на центъра чак след като мъжът починал. Бежанците се разбунтували и нападнали с камъни дошлата час по-късно линейка. Това разказаха очевидци пред репортер на "Сега". За да потушат напрежението, на място веднага пристигнали полицейски части. В суматохата 42-годишен служител е бил ранен в главата с камък, информира СДВР. Мъжът е оставен в болница под лекарско наблюдение с диагноза комоцио.
По обяд обстановката в лагера се успокои със съдействието на представители на сирийската общност в България. Комендантът полк. Пепи Джуренов разказа, че съпругата на починалия също загубила съзнание. В лагера са и трите им малки деца." - в. „Сега".

„За седем нелегални емигранти има съмнения за връзки с терористични организации.
Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ДАНС Недялко Недялков след заседание на Комисия за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения. Недялков беше изслушан в комисията за рисковете за България от кризата в Сирия.
На въпрос какви са рисковете за страната ни, Недялков заяви: „Инфилтриране на лица, които са съпричастни към терористични организации; създаване на логистични звена и т.н. 
На въпрос има ли локализирани такива групи в България, Недялков заяви: „Има лица, за които имаме основателни съмнения, за да ги подозираме в съпричастност към такива групи. Към тях са наложени принудителни административни мерки. В процес на екстрадиция са. Като цяло лицата, на които са наложени принудителни административни мерки са 30. За седем от тях има подозрения, че са съпричастни към терористични организации". Недялков уточни, че те са задържани в съответните центрове за миграция.
Процесът на екстрадиция отнема доста време. Екстрадират се по страна на произход, каза още той." - в. „24 часа".

„Около 100 иракчани ще излетят тази седмица за Багдад с първия чартър, който ще експулсира нелегални имигранти от страната.
Това ще е първата порция нелегално влезли през турско-българската граница, които не отговарят на критериите за предоставяне на хуманитарен или бежански статут. Експулсирането се ръководи от дирекция "Миграция". Най-вероятно разходите по експулсирането ще бъдат поети от бюджета на МВР, който получи в сряда допълнителни 7 млн. лв. за справяне с бежанската криза.
Сред 100-те иракчани ще има имигранти, които трябва да бъдат експулсирани с принудителна административна мярка по искане на Държавната агенция за национална сигурност. 30 души от различни националности вече са получили такава мярка, уточни вчера зам.-председателят на ДАНС Недялко Недялков след заседанието на парламентарната комисия за контрол над специалните служби. За седем нелегални емигранти има съмнения за връзки с терористични организации, твърди още Недялков. Според него става въпрос за инфилтриране на лица, които са съпричастни към терористични организации, създаване на логистични звена и т.н. Има лица, за които имаме основателни съмнения, за да ги подозираме в съпричастност към такива групи. Те били изолирани от групата бежанци, най-вече от Сирия след интервюта. На тях ставало ясно, че в Турция те се присламчвали към сирийски семейства, бягащи от войната в Сирия, и така преминавали границата." - в. „Стандарт".

Петъчните вестниците информират, че в отговор на гражданските патрули на националиста Боян Расате ромското малцинство ще създаде свои патрули.

"Организация на малцинствата за отбрана от насилие" (ОМОН) се появи в отговор на гражданските патрули на националиста Боян Расате.
Структурата е била учредена на 19 ноември от Националния център за развитие на ромите в България (НЦРРБ), съобщи председателят му Петко Асенов пред "Труд". По негови думи 500 души - българи, роми и турци, са се записали вече в структурата. Инициативата е доброволна. Ромски бизнесмени ще финансират дейността на ОМОН. Към новосформираната организация щели да се присъединят бивши командоси, военни, полицаи. Основните финансови средства ще се получават от богати ромски родове. Сред тях бил и треньорът по джудо Ташко Танов.
Ромският лидер Асенов обясни, че вече са се договорили с шефа на столичното Трето РПУ да си сътрудничат за спазването на реда в центъра на София, където от няколко дни обикалят патрули на Боян Расате. Самият той също твърди, че си партнира с полицията и че единствената му мисия е да следи за реда в София.
Пред "Труд" Расате определи инициативата на ромския център като "отчаян ход за привличане на обществено и медийно внимание". Според него не се знае до какво може да доведе тази "игра на командоси".
Петко Асенов обяви, че вече има случаи на конфликти между хора на Расате и обикновени граждани. Не били верни твърденията на Расате, че не искат лични карти от хората." - в. „Труд".