Немски учен посочи къде е скрито съкровището на маите

Сензационно откритие е направил немският математик Йоахим Ритсщайг, който повече от 40 години изучава знаменития Дрезденски кодекс на маите.

Немски учен посочи къде е скрито съкровището на маите

След като успял да го разшифрова, математикът твърди, че знае къде е скрито златото на маите. Тайните на религиозните ритуали на маите, тяхното виждане за астрономията, както и други интересни сведения от техния живот се съдържат в този кодекс.


 

Математикът твърди, че разшифровайки Дрезденския кодекс /една от малкото книги, достигнали до нас от този народ/ той е изяснил, че на дъното на езерото Исабал в Гватемала се намира един от най- древните градове на маите и там са скрити техните съкровища.

 

Ученият е изчислил, че теглото на съкровището е около осем тона и струва не по- малко от 300 млн. долара, съобщава Hot-Info.ru. Хипотезата на немския учен е била потвърдена при изследванията, направени в езеро с ехолот. На дъното на най-голямото в Гватемала езеро са открити останки от древен град. Сега учените търсят спонсори, които биха могли да заплатят разходите по експедицията в езерото Исабал в Гватемала.

Необичайна е историята по намирането на Дрезденския кодекс - директорът на музея Йохан Кристиан Гетц го купил от непозната личност, като не се знае как кодексът е попаднал в тази личност и се е запазил до момента на продажбата. Неговите 39 страници съдържат предсказания, таблица на движението на Венера и слънчевите затъмнения, дати и йероглифи.

 

Само по чудо е спасен от бомбардировките през Втората световна война. Мадридският кодекс, известен още с името Тро-Кортесиански, е открит от Абат Брасьор дьо Бурбур случайно в библиотеката на професор Хуан Тро-и-Ортелано, родственик на самия Кортес. През 1867г. някой си Хуан Паласиос предлага срещу солидна сума непознат, четвърти кодекс на маите, който по-късно се оказва, че е откъснатата половина от ръкописа, намерен в библиотеката на Ортелано.