Преглед на колата само след платени глоби към КАТ; Край на безплатните лекарства

Преглед на печата: Митингите с бонус - шопинг и мач; 25 бона гаранция за Бисеров

Преглед на колата само след платени глоби към КАТ; Край на безплатните лекарства

24 часа

Да не се събудим всички една сутрин на стадиона!

Изходът от днешната ситуация на ескалиращо напрежение е точно същият както преди няколко месеца. Само че сега нещата се влошават. Ние искаме по стар български обичай да изядем сто тояги, да изядем една торба със сол и чак тогава да си платим жълтиците.

А изходът е един: парламентарно представените политически сили и основните извънпарламентарни партии се събират и написват нов дневен ред на обществото.

В този дневен ред присъстват предсрочни избори (не е нужно да са тази година), най-необходимите и неотложни дейности във връзка с бюджета, също - проблемът с бежанците, разписан по седмици и месеци.

24 часа

25 бона гаранция за Бисеров, той счупи скункса

Бившият зам-шеф на парламента и на ДПС Христо Бисеров трябва да плати 25 хил. лв. гаранция, съобщиха от Софийската градска прокуратура (СГП). Същата мярка бе определена и на доведения му син Ивайло Главинков. Двамата са със забрана да напускат страната.

Двамата бяха обвинени вчера за пране на пари. За подобно престъпление законът предвижда до 6 г. затвор. Бившият депутат ще отговаря и за това, че в декларацията си пред Сметната палата за 2012 г. не е съобщил, че има сметки в Швейцария.

Според прокуратурата от 13 декември 2012 до 21 февруари 2013 г. той е превел по сметки в Македония 314 529 долара и 117 192 евро, за които е знаел или предполагал, че са от престъпление.

Труд

Край на безплатните лекарства!

Пациентите ще плащат частично за т.нар. безплатни лекарства, които досега бяха 100% покривани от здравната каса. Така на практика в България вече няма да има напълно безплатни лекарства. А сега благодарение на тях живеят хората с най-тежки заболявания.

Труд

Чакъра изваден от гроба след 10 години

Десет години след смъртта на Тодор Димов-Чакъра експерти изровиха от гроба трупа му, за да установят причините за неговата смърт.

Ексхумацията била извършена в средата на седмицата и от останките на Чакъра били взети проби за изследване, съобщи вчера прокуратурата.

Мъртвото тяло било изровено от гробищния парк в Харманли в присъствието на сестра му и един от синовете му.

Стандарт

Виното и храните в една агенция

Агенцията по лозята и виното вероятно ще се влее в Агенцията по безопасност на храните. Обмисля се и възможността структурата да бъде прехвърлена като дирекция в земеделското министерство. Това са част от промените, които се обсъждат в рамките на програмата за оптимизация на агенциите към аграрното ведомство, стана ясно по време на дискусия с участието на земеделския министър проф. Димитър Греков. "Има логика виното да отиде при храните", коментира парламентарният секретар на МЗХ Атанас Добрев. По този начин ще се засили контролът върху търговията с вино, която е посочена като слабост от европейски инспектори, съобщиха източници на "Стандарт". Прехвърлянето на Изпълнителната агенция по лозята и виното към Агенцията по храните е въпрос, който не е обсъждан поне при нас, коментира шефът на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова. Според нея подобно сливане е спорно, защото винарската агенция е бенефициент по националната лозарска програма, която стартира от 1 януари 2014 г. и вече е одобрена от ЕС. Шефът на ИАЛВ Красимир Коев също бе изненадан, че съществува идея за закриване на агенцията. Според земеделския министър проф. Димитър Греков има необходимост от оптимизация на различните агенции, за да се изчистят дублиращи се дейности. Той обаче не потвърди официално, че се обсъжда прехвърляне на виното при храните.

Стандарт

Митингите с бонус - шопинг и мач

Политическо дерби с бонус шопинг и мач за митингуващите. Така определиха вчера участниците шествията на БСП, ДПС и ГЕРБ. Основните политически опоненти ще надъхат симпатизанти и членове с партийни речи по време на митинги-концертите, които започват в 12 часа днес в София и Пловдив. БСП и ДПС очакват над 50 000 симпатизанти в столицата. А над 25 000 ще са ГЕРБерите от цяла България под тепетата. Соцлидерът Сергей Станишев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призоваха своите за подкрепа и във Фейсбук. Социалист номер 1 обнови и снимката си в социалната мрежа с такава от първомайския митинг на БСП преди вота. Днес глас за управляващото мнозинство ще извие легендарната Петя Буюклиева. А ансамбъл "Българе" ще подгрее симпатизантите на опозицията. Както бе по предизборната кампания тази година. Над 500 автобуса ще обслужат партийните мероприятия, показват предварителните справки от централите.

Монитор

Преглед на колата само след платени глоби към КАТ

Автомобилите да минават на годишен технически преглед, само ако собственикът си е платил всички глоби към КАТ. Това предложи вчера зам.-шефът на СДВР комисар Младен Маринов по повод ниската събираемост на парите от наложените от Пътна полиция глоби. Според данните на КАТ - София, в столицата платените санкции са под 40 процента. Комисар Маринов обясни, че такава практика на свързването на системите за технически преглед и контролните органи има в много други европейски страни и тя дава резултат.

Сега

Националисти правят незаконни хайки под носа на полицията

Националисти, водени от лидера на Съюза на българите "Национално единство" Боян Расате, и членове на Национален форум "Обединение" са спирали хора по централната софийска улица "Пиротска" и са им искали личните документи, като се представяли за "граждански патрул". Според очевидци мъжете с вързани на ръцете ленти с националния флаг са искали документите на хората по улицата, а те са ги давали от страх. Това се е случило на метри от Столичната дирекция на полицията. Ръководството й научи вчера за случващото се и призова потърпевшите да сигнализират на тел. 112.

Капитал

Паниката на властта

Утре правителството няма да падне, вдругиден също. За деня след вдругиден обаче вече е трудно да се правят прогнози.

Изводът вероятно звучи алогично, след като вече над 150 дни протести не изглежда да са мръднали ни на йота както правителството, така и стоящото зад него парламентарно мнозинство от БСП, ДПС и "Атака". Не се е появила и нова политическа алтернатива, която може убедително да се противопостави на управляващата коалиция "две плюс".

Разликата е във все по-скъсяващия се времеви хоризонт на коалицията. В началото на протестите през юни, въпреки че по улиците имаше много повече хора, а ентусиазмът на протестиращите беше по-голям, бързото падане на кабинета беше по-скоро мираж сред по-младите, несвикнали с българските политически нрави. Скандалите и протестите в България, освен ако ситуацията не е опряла до кокала, както беше през 1997 г., не водят до оставки и поемане на политическа отговорност.