Е.ОН с последната дума - искат вдигане на тока с над 14%

От дружеството Е.ОН, което обслужва североизточната част на страната, поискаха токът да скочи средно с 14,3 процента от лятото, съобщава money.bg. Средното увеличение на крайната цена за потребителите от 1 юли 2011 г., което Е.ОН възнамерява да предложи на ДКЕВР е под 2 стотинки за КВтч., посочиха от Е.ОН, които никъде в официалното си съобщение не казват на колко процента увеличение отговарят тези 2 стотинки.

Е.ОН с последната дума - искат вдигане на тока с над 14%

Причина за този PR ход вероятно е фактът, че компанията отправи най-серизоното искане за повишаване на цената пред ДКЕВР (EVN поиска над 5%, ЧЕЗ - над 13%). В момента дружеството продава на своите клиенти електрическата енергия по 0,08698 лв. без ДДС.


 

През юли 2010 г. делът на Е.ОН в крайната цена на електроенергията отново бе намален и компанията трябваше да компенсира за своя сметка разликата от 21 милиона лева между увеличението на цените на НЕК и производителите с 8.4% и увеличението на цените за крайните потребители с 1.9%, посочват от дружеството.

 

Другата причина за искането за увеличение на цената произтича от необходимостта компанията да покрие загубите си от по-високата покупна спрямо продажна цена на електроенергията при битовите потребители и се дължи основно на увеличението, което дружеството предлага за нощната тарифа. По нея към момент компанията продава електричеството на загуба, твърдят от E.ON.