Държавата ще връща данъка на бедните; Пускането на електронното правителство се отлага отново

Преглед на печата: Мира Радева спира с политическите проучвания, Плевнелиев и Орешарски с обща позиция за бежанците

Държавата ще връща данъка на бедните; Пускането на електронното правителство се отлага отново

24 часа

Мира Радева спира с политическите проучвания

Мира Радева засега спира с политическите проучвания, с които стана популярна. И най-вероятно ще се откаже да ги прави завинаги.

"Носят ни само негативи. Ние ги правихме за собствена сметка през последните 8 години. Само губим. Това показаха и резултатите от последните избори", каза Радева, която е шеф в Института за социални изследвания и маркетинг, известен като МБМД.

Тя излезе от къщата на "ВИП Брадър" в понеделник вечерта седмица преди финала на риалити шоуто. Докато е там, получава традиционните отчети на фирмата и разписва всички документи. Затова е запозната с всичко, което се случва в агенцията.

24 часа

Сумиста: Процесът е скалъпен. Гледат го на 19 ноември

Варненският Апелативен съд отложи със седмица заседанието си по делото "Килърите".

Съдът ще се събере отново на 19 ноември т.г.

Мотивът за отлагането бе, че защитата на шестимата подсъдими и адвокатите на частните обвинители трябва да се запознаят с допълнението от 100 страници към протеста на Шуменската окръжна прокуратура.

Пред съда Петър Стоянов - Сумиста заяви, че процесът е скалъпен, представените доказателства той окачестви като смешни. Ние искаме справедлив процес, заяви той.

Труд

Идея: Държавата ще връща данъка на бедните

Въвеждане на т.нар. косвен необлагаем минимум върху доходите се обсъжда в рамките на управляващото мнозинство, но засега разговорите са още на ниво "идея". Това каза в интервю за "Труд" новият зам.-шеф на парламента Алиосман Имамов. По думите му властта обмисля вариант държавата да връща 10-процентния данък или част от него на хората, които получават минимална работна заплата. Идеята бе лансирана от синдикатите.

Труд

Вадим от джоба си по 212 лв. за здраве

Българите харчат все повече пари за здравеопазване. През 2011 г. средният разход на домакинство за лекари и медикаменти е бил 479 лв., а през 2012-а се е увеличил на 501 лв. Повишението на човек е от 196 лв. на 212 лв.

Обяснението - ставаме по-болни, защото късно се лекуваме. Задълбочава се тенденцията на самолечение, храним се все по-нездравословно, пием и пушим все повече, а по обездвижване сме шампиони на ЕС. Това показват данните на Годишния доклад за здравето на нацията през 2012 г., който ще разгледа правителството.

Въпреки тревожния статус на българина общите разходи за здраве като процент от Брутния вътрешен продукт (БВП) се задържат. И през 2011-а, и през 2012-а те са 4,3% от БВП. Според експертите това ще доведе до влошаване на картината в сектора - няма да могат да се задоволяват потребностите на болните.

Стандарт

Бисеров бяга от куриер

Докато цяла седмица държавата се пита къде е Христо Бисеров, "Стандарт" го откри в двора му. Точно в 15,15 часа вчера бившият зам.-шеф на парламента бе засечен от наш репортер как излиза от дома си на столичната улица "Омуртаг". Политикът се огледа дали е чисто наоколо и бързо се шмугна в гаража си. Навън обаче го очакваше засада. Около 40-годишен късо подстриган мъж в тъмни дрехи изскочи от червен "Фиат Крома", паркиран по-надолу. 3 минути по-късно външната порта се отвори и ексдепутатът излезе на заден ход в сребрист джип "Дайхацу". Тайнственият мъж изскочи пред колата и му направи знак да изключи двигателя.

Бисеров се зачуди, но после с мръсна газ мина покрай него. На въпрос на "Стандарт" защо дебне разследвания за пране на пари политик, мъжът с половин уста обясни, че е служител на частна куриерска фирма и трябва да му предаде лично пратка.

Стандарт

Търсят западен инвеститор за "Белене"

"Анализираме дългосрочните нужди на България и региона от електричество, както и възможностите за привличане на западен стратегически инвеститор. Страната няма средства да изгради тази мощност." Това казва премиерът Пламен Орешарски по повод проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" в интервю за американската информационна агенция Bloomberg. От медията отбелязват, че администрацията на министър-председателя обмисля дали да възобнови изграждането на 2000-мегаватовата атомна електроцентрала в Белене. Орешарски говори и за икономическото развитие на страната. Според него забавеният растеж на България се дължи на политическата нестабилност, както и на отслабената роля на износа вследствие на слабото търсене в страните от ЕС.

Монитор

Здравното министерство поема ваксините

Дейността по осигуряването на ваксините да бъде прехвърлена от НЗОК на здравното министерство, което преди отговаряше за нея. Това ще поиска депутатката от БСП Мая Манолова в НС днес при гласуването на проектобюджета на касата на първо четене, съобщи самата тя по време на вчерашните дебати по него.

Така ще се гарантират средствата за тях, тъй като имунопрофилактиката е държавна политика, а не е въпрос на здравноосигурителната система, обоснова се тя. Манолова ще поиска и увеличаване на цените на някои клинични пътеки, по които НЗОК плаща сега на болниците, като това ще стане между първо и второ четене на бюджета за 2014 г.  Инвитрото също ще се поема от МЗ, както бе допреди две години.

Дума

Плевнелиев и Орешарски с обща позиция за бежанците

С обща декларация по повод на конфликта в Сирия и ситуацията с бежанците излязоха вчера президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски. Двамата са категорични, че темата не бива да се политизира. "Бежанската вълна от Сирия е провокирана от конфликт, който разрушава милиони човешки съдби. В страната ни идват хора, бягащи от злото на войната, и ние сме длъжни да се отнесем отговорно към проблема в името на универсалните ценности, които поставят живота и правата на човека като най-висши блага", гласи декларацията.

Плевнелиев и Орешарски подчертават, че насаждането на страх и омраза, противопоставянето на различни групи в обществото, е опасно и не бива де се толерира по никакъв начин. "Не бива да се спекулира относно материалното и финансовото обезпечаване на бежанците, защото то няма да засегне социалните плащания към българите, нито ще се отрази на работните места или на пенсиите на нашите родители. Бягащите от войната сирийци не идват в страната ни от добро. Те не искат нашите пари, а търсят помощ и закрила. Затова е важно всички граждани и общественици да подходят с разум и отговорност", заявяват премиерът и президентът.

Капитал дейли

Пускането на електронното правителство се отлага отново

Крайният срок за пускане на първите електронни услуги на администрацията се отлага за пореден път. Обещанията на правителството това да стане от 7 януари 2014 г. няма да се изпълнят, тъй като дотогава не е възможно да бъде осигурено нужното за целта хардуерно и софтуерно оборудване, както и да бъде обучен персонал. Това стана ясно на семинар, посветен за електронното управление, организиран от транспортното министерство в Боровец.

Освен това Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) подготвя нов проектозакон за електронното управление, който да замени действащия от 2007 г. Целта е да се създаде по-прецизна нормативна база, на която да стъпи разработваното дълги години електронно правителство. Новият законопроект в момента е пуснат за съгласуване с различните държавни ведомства и се очаква скоро да бъде предоставен и за обществено обсъждане. Очаква се до края на годината да бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет.