НСИ: 40 000 повече безработни след края на лятото; Излизаме в пенсия две години по-рано

2 милиарда евро срещу безработицата; Всяко трето дете не ходи на училище; Бисеров потъна, никой не го търси

НСИ: 40 000 повече безработни след края на лятото; Излизаме в пенсия две години по-рано

24 часа



Групата на Йоско Костинбродския остава в ареста

Специализираният наказателен съд остави в ареста групата на Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския. Налице е опасност от укриване и опасност да извършат друго престъпление, се казва в мотивите на съда.

Обвинения са повдигнати на Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския, ръководител на групата, Ивайло Симеонов - Богьовеца, Вергил Славов, Александър Йорданов, Марян Атанасов, участници в групата. Организираната престъпна група е била създадена с цел убийства и отвличания за откуп.

НСИ: 40 000 повече безработни след края на лятото

Броят на безработните е нарастнал с 40 800 през септември в сравнение с началото на лятото, сочат данни на НСИ за третото тримесечие на годината. Броят на наетите на трудов договор е паднал до 2,26 млн. души.

Най-много хора са освободени в сферата на туризма - 19,7%, в развлекателната индустрия и културата - 5,6%, в търговията с имоти - 4,6%. Тези съкращения до известна степен се компенсират с назначения в сферата на образованието, където трудещите се са нараснали с 1,3%. Според данни на НСИ в сравнение с миналата година наетите на трудов договор са намалели с 20 700 души.

Труд

Всяко трето дете не ходи на училище

България отглежда огромна армия от неграмотни. За последните 5 години всяко трето дете никога не е записвано в училище или е напуснало системата на образованието много преди да получи елементарна грамотност.

В момента 7000 малчугани между първи и четвърти клас не се образоват. В прогимназията техният брой е с 1000 повече. Това е записано в доклад на УНИЦЕФ за страната ни със заглавието "Изгубено бъдеще?".

2 милиарда евро срещу безработицата

България може да разчита на близо 2 милиарда евро от Европейския съюз за социални дейности през периода 2014-2020 г." Това съобщи евродепутатът от левицата Ивайло Калфин на форум за младежката безработица. С парите ще се финансират основно програми за създаване на работни места и обучения, а бизнесът ще се насърчава да наема безработни.

Само за борба с високата младежка безработица се очаква страната ни да получи от Брюксел отделно 100 млн. евро. Средствата ще се отпуснат за 2014 и 2015 г., обясни Калфин. "С тези пари трябва да търсим резултат, а не просто да ги похарчим", каза той.

Стандарт

Бисеров потъна, никой не го търси

Христо Бисеров потъна вдън земя. Никой не го е виждал, след като в понеделник е внесъл молбата си за освобождаване от парламента. Това коментираха депутатите от всички парламентарни групи вчера в кулоарите на Народното събрание. От четвъртък бившият политик от ДПС е разследван за пране на пари и данъчни престъпления. МВР обаче не го търси и няма информация къде се намира Бисеров, обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев вчера. "Ведомството може да се интересува само в случаите, когато има наложени ограничителни мерки за някои лица да напускат страната. Иначе масивите, с които разполага МВР, не може да ги използва, за да си задоволява любопитството", категоричен бе вътрешният министър, който коментира случая в Народното събрание.

Излизаме в пенсия две години по-рано

Хората, на които не им достигат до две години стаж или възраст, ще могат да се пенсионират догодина, но с намалена пенсия. Това приеха депутатите на първо четене, които наред с това гласуваха и да се спре увеличението с по 4 месеца на пенсионната възраст и осигурителния стаж. Така през 2014 г. за масовата, трета категория труд, условията за получаване на пенсия отново ще са навършени 60 г. и 8 месеца за жените и 63 г. и 8 месеца за мъжете. Освен това жените трябва да са натрупали минимум 34 г. и 8 месеца стаж, а мъжете - 37 г. и 8 месеца.