Аладин ранил момче минути след Вики; Новият национален спорт: Осъди кмета!; Цветанов крие данъци!

Закопчаха и интимния приятел на чужденеца; Нова мода - "патриотични" анцузи и тениски се продават в интернет; Бойко Борисов: Съдя Николай Бареков за 10 000 лева

Аладин ранил момче минути след Вики; Новият национален спорт: Осъди кмета!; Цветанов крие данъци!

Сега
Адвокати развъртяха бизнес с бежанци
Срещу 200 лв. посредници извеждат имигранти от центровете за настаняване. Правителството изчисли, че ще похарчи 20 млн. лв. извънредно до края на годината
Подготвяните за бежанци военни поделения са от закрит тип, с пропускателен режим и охрана. Оказва се обаче, че много сирийци плащат на адвокати и посредници, за да живеят на т.нар. външни адреси.
Докато правителството се чуди как да се справи с бежанската вълна, напористи адвокати са открили перспективна бизнес ниша и изкарват добри пари от нелегалните имигранти, установи екип на "Сега" в Харманли. Срещу минимум 200 лв. на човек адвокатите предлагат на нелегално влезлите чужденци да им намерят гарант за тяхното пребиваване в България и квартира, за да могат да напуснат центъра по-бързо. Вече десетки чужденци са се възползвали от предлаганата услуга. Печалбата на посредниците от трима клиенти е близо 500 лв.

Екип на "Сега" стана свидетел как посредниците водят преговори пред очите на поне петима полицаи и ръководството на центъра. За да стигнат до клиентите си, те се ползват с определени привилегии и могат свободно да влизат и излизат от центъра. Това обаче се позволява избирателно.

Абдул Мати, който от 20 години живее във Варна, стои от ранни зори пред входа на центъра, за да вземе двете си деца - Ибрахим на 28 г. и Наел на 26 г. Той е много благодарен на България, че е спасила децата му от "световната война в Сирия", както я нарича. Въпреки че има необходимите документи, не го пускат в лагера. Един от адвокатите посредници му поиска 600 лв., за да му помогне да изведе семейството си оттам. След като Мати отказа да му даде парите, защото ги няма, той го заплаши, че няма да си вземе децата, тъй като говорел с журналисти.

Същият посредник се държеше много свойски с полицаите и решаваше кой може да влезе в лагера. Тази привилегия му позволи да се справи с конкуренцията, която беше дошла, за да вземе подписи за напускане на лагера от няколко бежанци. Като разбра, той им попречи да влязат в лагера, а те започнаха да негодуват, че не могат да обслужат клиентите си, тъй като няма достъп до тях. "За три дни си купи нова кола", разказаха за въпросния мъж изгонените. Той пък заплаши всеки, който пише за него, със съд, след което избяга с новия си автомобил.

Сцената не развълнува директора на центъра Жельо Желев. "Мен ме интересуват документите. И вие да пожелаете да приютите някой бежанец, можете да го направите. Снимам ви личната карта, подписвате декларация и можете да го вземете у вас", обясни Желев. За него алъш-веришът, който се върти пред очите му, не е проблем и не е незаконен, а е "двустранен договор", който те си подписват, и допълва: "Някои от тях имат пачки с долари и могат да си го позволят. Други пък имали свободни апартаменти и ги дават под наем. Така се намалява и тежестта върху държавата, която издържа бежанците".

От пресцентъра на МВР заявиха, че нямат информация за подобни случки и пренасочиха въпроса към Агенцията за бежанците.

Управляващите одържавяват напълно здравната каса
Бизнесът и синдикатите остават без влияние върху харченето на парите от осигуровки
Сега управителят на касата се избира от парламента, в бъдеще назначаването му ще е в ръцете на управителния съвет на касата.
Бизнесът и синдикатите на практика ще останат без никаква власт в управлението на здравната каса, макар че техните членове внасят 2/3 от осигуровките. Това става ясно от внесените в парламента промени в Закона за здравното осигуряване от БСП и ДПС. С тях се възстановява тристепенният модел на управление на касата чрез възстановяване на Събранието на представителите, Контролния съвет и Управителния съвет, който ще поеме функциите на Надзорния. Управителят на НЗОК ще стане директор и ще се избира с конкурс, а не от парламента. Така ще се парира евентуалното връщане на бившия управител Пламен Цеков, ако Конституционният съд реши, че освобождаването му е било противоконституционно.

Според предложенията Управителният съвет, който на практика ще контролира разходването на бюджета на НЗОК, остава от 9 членове, колкото са и в Надзора. Но държавата вече ще има петима представители вместо четирима, както досега, т.е. получава пълно мнозинство. Свой човек в ръководството на касата ще имат вече и общините, които също изпълняват държавни политики. В същото време заради увеличението на държавните гласове квотата на синдикатите и на работодателите от 4 души се реже наполовина, което обезсмисля участието им в съвета.

УС е органът, от който на практика зависи цялата дейност на НЗОК. Той провежда конкурса за директор, определя правилата, по които ще работи касата, гласува методиките за заплащане на различните дейности, размразява резерва, решава кога и на кого да се плати повече и т.н.

Според предложените текстове дори не се предвижда участие на работодателите в УС, а само двама на синдикатите. От друг текст в законопроекта обаче става ясно, че това е грешка и би трябвало да бъде поправена, като бизнесът и синдикатите получат по един глас. Най-вероятно вносителите не са били наясно, че работодатели и служители имат различно представителство. С лекота държавата може да постигне пълно мнозинство и в събранието на представителите, където ще има 12 от 25 гласа.

Очаква се работодатели и синдикати да се противопоставят сериозно на промените, тъй като те вече заявиха, че ще настояват управлението на касата да е право пропорционално на осигурителния принос.

Друга съществена промяна е преназначаване на служителите в касата на трудови договори, след като правителството на ГЕРБ ги направи държавни служители. Преподписването на договорите ще отвори врата за законна чистка в касата.



 

Монитор
След 4 дни издирване хванаха алжиреца в Гърция
Аладин ранил момче минути след Вики
Откраднал телефон, който издал местонахождението му
Ранената Вики вече е добре, но има 50 шева.
Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров разказа подробности около задържането на алжиреца.
Алжирецът Салахедин Бин Аладин е нападнал и момче минути след като обра магазин в центъра на София и намушка 9 пъти с нож 20-годишната продавачка Виктория Христова. След като 4 дни се укриваше, чужденецът бе арестуван във вторник вечерта в Гърция.

Пред „Монитор“ шефът на Софийска градска прокуратура Евгени Диков съобщи, че пострадалият младеж е станал очевидец на грабежа в магазина. Той бил пред бакалията с още няколко човека, който хукнали да гонят Аладин, след като чули писъците на окървавената Вики. Като ги видял, чужденецът се обърнал и започнал да хвърля камъни по тях. Паве уцелило един от преследвачите и той паднал на земята. Алжирецът се върнал и взел телефона на раненото момче, след което избягал.

Точно отмъкнатият джесем обаче издал местонахождението на Аладин и във вторник вечерта той беше заловен от гръцката полиция. Освен от мобилната клетка разследващите получили информация за посоката в която е избягал чужденецът и от показанията на свидетели, разказа главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той обясни, че алжирецът се изнесъл от столицата чак в неделя вечерта – близо 2 денонощия след нападението на Вики. От София Салахедин тръгнал с такси към Пловдив.

„В понеделник около 19 часа получихме сигнал от добросъвестен гражданин, който ни информира, че лицето е видяно на територията на града“, разказа главсекът на МВР. Чужденецът се настанил в луксозния хотел „Лайпциг“, който се намира в центъра на града. Като разбрали къде се крие Аладин, ченгетата блокирали района на хотела и щурмували адреса. Оказало се обаче, че Салахедин си поръчал на рецепцията такси в 19,30 и отпрашил в посока свиленградското село Мезек, което се намира на 5 км от гръцката граница.

Ченгета веднага наредили да се блокира цялото село както и да се заварди граничният район около него. Полицията получила информация, че чужденецът се готви да избяга в Кипър през Гърция.

„Колегите направиха координация с гръцката полиция и започна съвместна операция“, обясни Лазаров. В това време ченгета заедно с ловната дружинка на Мезек два пъти претарашили селото, но Салахедин бил изчезнал. Затова било взето решение да се проверяват районите след границата в посока навътре към страната. Към 20,40 часа във вторник от полицейския участък от Орестиада съобщили, че Аладин е задържан на гръцка територия. Около 21,30 полицаите от южната ни съседка довели алжиреца на ГКПП Ново село и го предали на българските власти със специален протокол. След ареста чужденецът бил отведен в участъка на „Гранична полиция“ на Капитан Андреево. Вчера там беше изпратен екип от СДВР, който да докара Аладин в столицата.

Закопчаха и интимния приятел на чужденеца
Интимният приятел на Салахедин Бин Аладин, който е българин, също е бил задържан от полицията. Това съобщи вчера главсекът на МВР Светлозар Лазаров. „Това лице на практика е осъществявало цялата логистика по извеждането на издирваното лице“, заяви топполицаят. Гаджето на алжиреца му помагало с напътствия къде да отседне в Пловдив и как да стигне до гръцката граница. Българинът е свързал Аладин с хора, които да му помогнат да избяга от Гърция към Кипър. Първоначално полицията претърсила дома на софиянеца, тъй като получили информация, че чужденецът живее там. Освен това се предполага, че веднага след нападението Салахедин е пренощувал в София. Чужденецът обаче избягал преди да пристигнат полицаите.

Цветанов крие данъци!
В НАП са приключили двете ревизии – на зам.-председателя на ГЕРБ и на неговите роднини
Бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов има неплатени данъчни задължения, съобщи пред „Монитор” вчера градският прокурор на София Евгени Диков. В НАП са приключили двете ревизии – на Цветанов и на неговите роднини. Резултатите са предадени вече на държавното обвинение."Заключенията от ревизиите са показали, че има нарушения, но ако си плати невнесените пари, производството може да бъде само административно. Предстои наблюдаващият прокурор да реши дали да образува наказателно производство”, обясни Диков.

Цветанов е подал заявление за отказ от имунитета си, съобщи междувременно от председателят на парламента Михаил Миков. В петък главният прокурор Сотир Цацаров поиска за трети път от НС да свали имунитета на Цветанов като народен представител, за да започне срещу него наказателно преследване. Предстои да му бъде повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в големи размери – около 50 000 лв. Разследването е установило, че като министър той е наредил парите да бъдат изплатени на тогавашния шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Парите били за заплата, обезщетение за неползван отпуск, дори докато Тодоров бил в ареста, а по-късно и 20 заплати при пенсионирането му от МВР.

Предишните две снемания на имунитета на Цветанов са по разследванията за незаконното подслушване в МВР и за отказа на разрешено от съдия искане за подслушване на Орлин Тодоров. По второто разследване Цветанов вече е подсъдим, а за незаконното подслушване още се чака експертиза от Великобритания и няма внесен обвинителен акт в съда. По него Цветанов е обвинен за т. нар. допустителство по служба.

24 часа
Нова мода - "патриотични" анцузи и тениски се продават в интернет
Последният писък на модата - да спортуваш в анцуг с лика на Левски на горнището и герба на България на левия крачол. Такива дрехи продава един сайт, който се казва като годината на създаването на българската държава - 681.bg.

Новата мода за патриоти включва и шапки, потници и суитшърти с въпросните щампи. Образите на Левски, хан Крум, цар Симеон, Никола Вапцаров са на бял фон в един цвят - най-често като щрихирани с черно. Но може да си ги купите например и с Ботев, изобразен със сребристо фолио върху тениската.

Моделите с трибагреника и герба са цветни. А щампите по долнищата са само на единия крачол - левия, за да стоят като акцент.

Патриотичните тениски вървят по 10-14 лв. Долнищата на анцуг са по 19,97 лв., а късите спортни бермуди - дори с 5 лв. по-евтини.

В сайта облеклата са разделени на няколко категории за нагледност - "Патриотични комплекти", "Патриотични долнища", "Патриотични тениски" и т.н. Има дори калъфи за телефони и шапки с козирка с българското знаме, както, разбира се, и самото знаме, което се продава самостоятелно. Освен мъжки и дамски патриотични дрехи, има и детска колекция с националните герои.

Повечето екипи са от полиестер и са подходящи и за фитнес, и за вкъщи, пишат от сайта.

10% орязване на парите за чиновници пестяло 1 милиард лева
Ако разходите за заплати и издръжка на администрацията се намалят с 10%, като фокусът падне върху силовите ведомства, и не се намаляват парите за образование, бюджетните разходи ще намалеят с 1 милиард лева.

Това сметнаха вчера от Института за пазарна икономика (ИПИ). Експертите представиха традиционния си, десети поред, алтернативен държавен бюджет.

В него общите приходи са 29,870 млрд. лв., или 36,6% от БВП. Той е балансиран и няма дефицит. Разходите на държавата са с около 2,5 млрд. лв. по-малко спрямо предвидените в държавния.

Разчетите на института са при по-ниски данъци, заяви Петър Ганев. Експертите предлагат да се премахне облагането на дивидентите с 5%, данъка върху лихвите от 10% веднага, а не през 2017 г. , отмяна на данък наследство, както и намаляване на ставката от 10% за едноличните търговци. Общият ефект от по-ниските налози за бюджета ще бъде положителен - в него ще влязат 100 млн. лв. повече, каза Ганев.

Труд
Всички срещу БСП за по-ранното пенсиониране
Предложението на БСП хората да могат да се пенсионират, ако не им стигат 24 месеца стаж, няма да види бял свят. Това стана ясно на заседанието на парламентарната социална комисия. Идеята беше за срока на по-ранното пенсиониране хората да получават намалени с 0,4% месечно пенсии.

"Не съм оптимист, че промяната ще бъде приета окончателно, защото не среща подкрепата на останалите парламентарни групи", заяви шефката на социалната комисия Корнелия Нинова (БСП).

Същото прогнозира и социалният министър Хасан Адемов, който добави, че няма да се приемат мерки, които да увеличат дефицита в общественото осигуряване. Предложението за ранно пенсиониране не отговаря на това изискване, защото ще доведе до ръст на разходите с 30,5 млн. лв. годишно и ще увеличи пенсионерите с 14 000, показват разчетите на Националния осигурителен институт.

43 млн. лв. дупка в бюджета на земеделското министерство за дейности, свързани с усвояването на европари и предпазване от вредното въздействие на водите, открои вчера пред парламентарната комисия по земеделие ресорният министър Димитър Греков.

Той посочи, че липсващите пари ще се осигуряват със съкращения на чиновниците.
"Не са разписани средства за актуализиране на цифровата ортофотокарта и за софтуер за Системата за идентификация на земеделските парцели", каза Греков.

Новият национален спорт: Осъд? кмета!
Гражданите се научиха да съдят общините за несвършена работа. Най-много дела се водят за три неща - дупки по пътищата, ухапвания от кучета и непочистени от лед тротоари, показа проверка на “Труд” в София и страната.

Шампиони по спечелени дела са Русе и Шумен. Там само който не е завел дело срещу общината, не го е спечелил.

Във Велико Търново съдът дава най-големи обезщетения. Видин пък е градът, който досега се е изръсил с най-много пари. Делата се решават сравнително бързо заради многото прецеденти.

Въпреки присъдите обаче местните власти не правят почти нищо, за да спрат лавината от искове. Причината е, че те обезщетяват гражданите с парите от техните данъци и нямат стимул да подобрят бързо работата си.

Сега
Д-р Николай Михайлов:
Списъкът с "Комисарите на подмяната" е потрес!
Според диагнозата на известния психиатър-политик този документ по смисъл, съдържание и тон е скудоумен, но същестувва опастност от болшевизация на протестния авангард
Списъкът станал известен като "Комисари на подмяната" групира журналистите и ги квалифицира като нацисти, сталинисти и криминално проявени. Същинската изненада за мен настъпи в момента, в който разбрах, че това е официализирано на сайта "НоОрешарски", който е сайт на Протестната мрежа. Дори в началото помислих, че този анонимен материал е провокация на управляващите, на властващата олигархия. Очаквах това да е и реакцията от хората от Протестна мрежа и от сайта - кментира д-р Николай Михайлов.

"Аз си помислих, че анонимният материал срещу мен е провокация на управляващите, които желаят да предизвикат имена, които дефинитивно да се скарат с протестиращите и останалата демократична общност. Очаквах и това да е реакция на хората от „Протестна мрежа“, тъй като един демократ не може и да си помисли, че от техните среди е възможно да се появи такъв скудоумен документ". С тези думи започна днес своето участие в предаването „Лице в лице“ по бТВ психиатърът д-р Николай Михайлов, психолог и бивш депутат от ДСБ.

"Този документ по смисъл, съдържание и тон е скудоумен. Той групира за по-удобен общ разстрел 45 души, между които има и имена като Любослава Русева и Елена Кодинова - две момичета, жени с престиж на журналисти, които не излъчват никаква за никого злоба, а излъчват талант. Любослава Русева е просто украшение за българската публицистика. Е, какво да си помислим в такъв случай, щом като този материал групира всички за по-удобен общ разстрел ги характеризира като нацисти, сталинисти и криминално проявени. Това е настанено в официален сайт на "Протестна мрежа" и предизвика мълниеносна реакция на такъв чувствителен човек като Цветозар Томов. Мисляа си че само една журналистка от "Медиапул" - Паулина Паунова - е реагирала по сходен начин. Това, което е преживял Цветозар Томов във връзка с  този документ е потрес - казва д-р Михайлов. 

„Същинската изненада за мен настъпи в момента, в който разбрах, че това е официализирано на сайта “Ноорешарски”, който е сайт на Протестната мрежа. Дори в началото помислих, че този анонимен материал е провокация на управляващите, на властващата олигархия. Очаквах това да е и реакцията от хората от Протестна мрежа и от сайта. Всички от списъка сега добиват право да задават въпроси на това движение. Този списък уврежда тях, а не нас. Той ги уврежда много тежко, защото представлява огромна морална провокация срещу същината на това движение, което нарича себе си "Движение за морална революция"....Тези хора имат още време да се сепнат, имат още време да спасят  идеологията, морала и интегритета на собствения си подход.... Просто като публикуват материала на Цветозар Томов. Ако не, да отидат на инструктаж при него, за да им обясни какво следва. Следва голям провал на смисъла и на интегритета на това движение. Протестното движение трябва да бъде разпитвано постоянно за собственото му морално състояние. Иначе има опасност то да се болшевизира. Това всъщност трябва да се нарече болшевизация на протестния авангард. Това е просто потрес! Имат още време да се сепнат, да спасят идеологията и морала си“, каза още д-р Михайлов.

Припомняме, че преди броени дни в анонимния сайт „Българска демокрация”, е след това и в noresharski.com бе публикуван списък с 45 души, които били основните „гаулайтери-комисари” с „изключително сериозна и вредна роля” за ситуацията в България и „задълбочаващата се диктатура”. Сред „враговете на протеста“ се забелязват имената на Андрей Райчев, Богомил Бонев, Борис Цветков, Велислава Дърева, Калина Андролова, Кольо Колев, Любослава Русева, Кеворк Кеворкян, Петър Волгин, Явор Дачков, доктор Николай Михайлов, Тошо Тошев, Емил Кошлуков и много други.

Бойко Борисов: Съдя Николай Бареков за 10 000 лева
Причината е серията от обиди и лъжи, които той изрече в публичното пространство по мой адрес, уточнява лидерът на ГЕРБ
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е завел дело срещу журналиста Николай Бареков за 10 000 лева. В профила си във "Фейсбук" Борисов пише: "Заведох дело срещу Николай Бареков за 10 000 лева. Съдя го за серия от обиди и лъжи, които той изрече в публичното пространство по мой адрес.

"Воден от собствени и чужди политически амбиции, Бареков прекали и стигна до извършването на престъпления, квалифицирани в Наказателния кодекс. Надявам се тези съдебни дела и наказанията, които ще последват, да превъзпитат Бареков в бъдещите му политически изяви", отбелязва Борисов.

"Тези присъди са необходими за самия него, защото в политиката с обиди не се постигат резултати. Задължително за авторитета на когото и да било политик е да води политическата си борба интелигентно и с уважение към политическия опонент. За мен политиката е битка за доброто на хората, а не отправяне на ругатни, клевети и обиди. Жалко, че Бареков започва политическата си кариера като извършва престъпление. Парите от спечеленото дело ще отидат при нуждаещи се хора", уверява лидерът на ГЕРБ.

 

 




 

 

Добрич онлайн - рубрика