Министър Михайлова: Не е обсъждана отмяна на мораториума върху добива на шистов газ

Изграждането на газопровода „Южен поток” няма да създаде екологични проблеми в страната, ако инвеститорът спази всички мерки и препоръки в доклада по ОВОС, заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. В предаването „Седмицата” на Дарик радио тя посочи, че окончателната екологична оценка на теренната част на проекта е направена в края на август, след като са минали 27 обществени обсъждания в населените места по трасето на газопровода.

Министър Михайлова: Не е обсъждана отмяна на мораториума върху добива на шистов газ

Министърът на околната среда и водите обяви, че правителството не е водило дебат за отмяна на мораториума върху добива на шистов газ и не е променяло досегашната си позиция. „В момента в Европа няма единомислие по темата, но България остава сред страните от ЕС, които са против използването на тази технология”, заяви министър Михайлова. Тя посочи също, че още през 2011 г. България е направила една от най-сериозните крачки, която в момента се препоръчва на другите държави-членки – въвеждането на задължителна ОВОС при всеки инвестиционен проект, предвиждащ добив на газ чрез фракинг. „Това е възможно най-тежката процедура”, коментира екоминистърът.
 
Коментирайки казуса „Калиакра”, заради който България е в наказателна процедура, министър Михайлова каза, че едно от първите неща, които е чула от еврокомисаря по околна среда Поточник, е че в Брюксел липсва доверие по отношение на институциите у нас – непрекъснато са поемани ангажименти, които след това не са изпълнявани. Тя изрази надежда страната ни да не бъде осъдена по случая заради предприетите вече мерки – разширяване на зоната „Калиакра”, създаване на нова компенсаторна зона „Било”, издадена заповед за забрана на строителството на територията на разширената зона, изработване на план за управление на зоната по Натура 2000. „През септември комисар Поточник ми каза: „Сега виждам светлина в тунела”, сподели министърът на околната среда и водите.