Кредити за жените в бизнеса предлага Антония Първанова

Царските кредити от времето на НДСВ пак ще спасяват икономиката на страната, но този път с приоритет за дамите. Новият председател на НДСВ Антония Първанова призова управляващите да помислят за подобна форма на финансиране за младите предприемачи и за жените в бизнеса.

Кредити за жените в бизнеса предлага Антония Първанова

Царски кредити от по 5 хил., отпуснати при управлението на НДСВ през 2001 - 2005 г. са били на стойност 64 млн. лв. и всички предприемачи са успели да ги върнат, като преди това са разкрили 11 хил. работни места, предаде „Стандарт“. Парите се отпускаха за стартиране на малък бизнес. Сега те можело да се осигурят от европейските фондове.



За следващият програмен период 2014-2020 година ЕС залага 60 млрд. евро за стимулиране на предприемачеството сред младите хора и все още имало време да се изработят подходящи програми за стимулиране на заетостта и създаване на нови работни места.

В цял свят съществували и държавни мерки за стимулиране и на женско предприемачество. В страни като Китай, Сингапур и Тайланд се предприема целево стимулиране на жените, които искат да открият свои фирми и да ги управляват. В азиатските страни това е довело до ръст в икономиката с около 9%, каза Антония Първанова.

Според световния опит, фирмите, ръководени от жени, давали много по-добри резултати в кризата, защото дамите били много по-дисциплинирани в изплащането на кредита си и били доста по-отговорни по отношение на служителите си. Затова трябвало да се помисли за подпомагане на дамите, които искат да стартират свой бизнес и да го управляват, каза Първанова.

Според председателя на НДСВ е нужно да се върне спокойствието в страната, а държавата да установи активно партньорство с гражданското общество. Необходими са спешни мерки в образование, здравеопазване, икономиката и селско стопанство. България вече била на първо място в Европа по неравнопоставен достъп до медицинска помощ.