Община Добрич връчи годишните си духовни награди (снимки)

И тази година празникът мина подобаващо – с трогателни думи за духовните Будители, с разходка из историята на духовна България, като започнем от Паисий и стигнем до Ботев, и тази година безброй награди получиха талантливите художници, писатели, музиканти, скулптори, танцьори...


Община Добрич връчи годишните си духовни награди (снимки)



Да затрогващо. Но и тази година на празника на Народните будители празнуваха работниците в културата и безработните, едните защото си получаваха наградите, другите защото всичките им дни бяха празнични. Но как да отречеш великолепното изпълнение на Мария Славова на пиано, с което започна тържеството, или  сопраното Силвия Ангелова от Варненската народна опера, с арията от „Луд гидия” на Парашкев Хаджиев. Ще споменем и изпълненията на хор „Добруджански звуци” с изпълненията си, завършили с химна на будителите.



Не си кривя душата, имаше атмосфера, имаше тържественост, но безбройните награди едва ли бяха най-добрият вариант да покажем колко високо се е извисил Добричкият дух в културното пространство на България. Има нещо недоправено в Статута за наградите. Не е възможно да има толкова много печеливши с празни джобове. Но нека отдадем заслуженото на тези, които комисията е отличила в отделните раздели. Всички отличия вижте тук.

Сашо Серафимов


ТЕАТРАЛНА ДЕЙНОСТ - индивидуална награда: Грациела Бъчварова


ТЕАТРАЛНА ДЕЙНОСТ - колективна награда: ТПЦ „Йордан Йовков“


МУЗИКАЛНО ИЗКУСТВО - колективна награда: Състав „Антица“ при РОСГБ с ръководител Мария Паскалева


ТАНЦОВО ИЗКУСТВО – колективна награда: Представителен фолклорен танцов състав „Добротица“ при Общински младежки център „Захари Стоянов”


ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО – колективна награда: Дружество на Добрички художници – Добрич


АРХИТЕКТУРА – колективна награда: Архитектурно-проектанско бюро „ПРОИС“ – арх. Витлеем Чалъков и син


НАГРАДИ ЗА ПРИНОС В ДУХОВНАТА КУЛТУРА ПО ПОВОД ЮБИЛЕЙНИ ГОДИШНИНИ

Регионален исторически музей – 60 години


НАГРАДИ ЗА ПРИНОС В ДУХОВНАТА КУЛТУРА ПО ПОВОД ЮБИЛЕЙНИ ГОДИШНИНИ

Георги Колев


СПОМОЩЕСТВОВАТЕЛСТВО – колективна награда: Димитрина и Димитър Катранджиеви