Берлускони: Кадафи вече не контролира Либия

Либийският лидер Муамар Кадафи вече не контролира Либия, заяви италианският премиер Силвио Берлускони, който е най- влиятелният съюзник на Кадафи в Европа. „Имам пресни новини, буквално от няколко минути, според които Кадафи вече не контролира ситуацията в Либия”, каза Берлускони на политическа среща в Рим.

Берлускони: Кадафи вече не контролира Либия

Берлускони, който се въздържаше да заклейми насилието в Либия, добави, че народните революции в Северна Африка биха могли да донесат демокрация и свободи, но също така и да доведат до създаването на „опасни центрове на ислямски фундаментализъм на няколко километра от нашите брегове”, както и до масови вълни на емигранти и бежанци.


 

„Поради тази причина Европа и Западът не могат да останат прости наблюдатели на този процес, преди всичко защото не можем да си го позволим. Събитията от последните няколко седмици засягат пазарните ни отношения, енергийните ни източници и сигурността ни”, посочи той.

Италия има близки бизнес връзки с Либия, бивша италианска колония, осигуряващи вноса на около 25 процента от нужния на Рим петрол и 12 процента от природния газ.