Контрапротестиращи „щурмуваха” СУ, Андреева се надява президентът да защити забраната за пушене, Боевски е сключил сделка с правосъдието...

Окупацията на Софийския университет, протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски и контрапротестите са сред водещите теми на вестниците в понеделник.

Контрапротестиращи „щурмуваха” СУ, Андреева се надява президентът да защити забраната за пушене, Боевски е сключил сделка с правосъдието...

„За 135-и ден в София се провеждат антиправителствени протести, които започнаха от сутринта с подкрепа за окупиралите Ректората на Софийския университет студенти. Вечерта групи от стотици хора също се събраха пред Софийския университет, пред Министерския съвет и парламента.
Паралелно контрапротестът, който в последно време традиционно се провеждаше по обед, също се събра пред президентството. Двете демонстрации бяха разделени от кордон от полицаи.
В 18 часа хората блокираха кръстовището на бул. „Васил Левски" и бул. „Цар Освободител", където е главният вход на Ректората и изразиха подкрепата си за барикадираните вътре студенти. След това шествието се премести към Народното събрание, след това към Ларгото, а по-късно се върна към университета.
Контрапротестът се събра след 19 часа пред президентството с искане за оставката на Росен Плевнелиев, който според участниците не може да запази поста си, защото не се справя с функцията си обединител на нацията..." - в. „Стандарт".

„На четвъртия ден от студентската окупация на Софийския университет напрежението се нагнети, след като контрапротестиращи нахлуха в Ректората, за да търсят сметка на студентите защо са го блокирали. Окупаторите пък призоваха "родителите, преподавателите и съседите си" да ги подкрепят пред Народното събрание. "Не можем да удържим дълго време", призна Константин Голев.
Малко преди обяд подкрепящи правителството, водени от Нина Гергова - която от лятото ръководи протестите в защита на Орешарски, момчета в черно, представящи се за активисти от младежкото БСП, и депутатът от левицата Борис Цветков нахлуха в двора на Ректората. Първо искаха да влязат в сградата и започнаха да блъскат по вратите с викове "университетът не е затвор", "бандити". После поискаха студентите да излязат от сградата и да не нарушават правата на тези, които искат да учат. Контрапротестиращите бяха съпровождани от екип на телевизията на Волен Сидеров, чийто репортер се включи в общото късане на плакатите "Окупация".
"Знаехме, че ще има провокация, бяхме предупредени от предишни окупатори. Това, което се случи, беше изумително. Тук шайка хулигани беше ръководена от член на Народното събрание, а полицията се забави и не си свърши работата. Затвори си очите..."
Това съобщиха в поредната си декларация окупаторите и без да отговарят на журналистически въпроси, но с аплодисменти от петдесетината студенти в двора, актьори и Йоло Денев се прибраха зад залостените врати.



Депутатът Цветков обясни пред "Сега", че случайно се разхождал с първокласника си покрай Ректората, защото това бил неговият избирателен район, когато един докторант го спрял, за да му се оплаче, че има административни проблеми заради окупацията. Цветков отишъл да види какво се случва в двора на Ректората и така попаднал в момента на настъплението. "Студентите имат право да протестират, но това са чисто политически искания - за оставка на правителството и разпускане на Народното събрание, и е редно да се намери начин да не се погазват правата на тези, които искат да учат", коментира депутатът. Той отхвърли възможността контрапротестиращите да са организирани от младежкото движение на БСП, въпреки че сред тях бе Андрей Вълчев от формацията..." - в. „Сега".

„Студентите организираха пресконференция в пълния с хора двор на Ректората. Думата взе младеж на име Константин Голев...
"Шайка хулигани беше ръководена от член на българското Народно събрание. Полицията си затвори очите. Рано или късно ще бъдем изметени от тази сграда. Тази сграда е символ на една идеална, неполитическа цел, която беше атакувана по най-мерзък начин. Призоваваме нашите родители, учители, съседи, целият народ на страната да излезе и да ни подкрепи. Не сме свръхчовеци, не можем да държим един от малкото останали чисти символи от рафинираните провокации. Елате в 18 часа днес пред СУ, за да заявите волята си в свободна и демократична държава", каза Голев.
"Ние знаехме, че ще има провокация. Бяхме предупредени от предишни окупатори. Това, което се случи, беше изумително. Тук шайка хулигани беше ръководена от член на българското Народно събрание, а полицията се забави и не си свърши работата. Затвори си очите", добави той."  - в. „Труд".

„Премиерът Пламен Орешарски е готов на диалог с протестиращите студенти, съобщи той пред БНР. Министър-председателят заяви, че се надява на диалог не само с тях, но и с други групи, които имат критично отношение към институциите.
Орешарски изтъкна, че критиките на окупиралите Ректората студенти не са само към правителството, но и към други институции. "Разбирам че имат критични искания и към Конституционния съд, и към парламента", посочи той.
Допълни, че разбира протеста и той самият като университетски преподавател бил подкрепил протестите на студентите си в началото на 90-те години. Сега обаче призова да не се задълбочава хаосът, който по думите му властва в страната от началото на годината. "Хаосът лесно се създава, но много трудно се възстановяват обществото и икономиката след това", посочи Орешарски.
За момента обаче правителството очевидно няма намерение да се вслуша в исканията на протестиращите за оставка. Пламен Орешарски заяви, че няма време за губене и трябва да се работи..." - в. „Дневник".

„Нов град на истината, издигнат от палатки, ще има под прозорците на държавния глава Росен Плевнелиев.
Опит за окупация на президентството направиха вчера протестиращи срещу Росен Плевнелиев. Николай Бареков и движението "България без цензура", ВМРО, СИЛА и "Граждански контрол" на Ангел Славчев и още 200 души се събраха пред сборния пункт до министерството на икономиката, откъдето тръгваха и протестите през февруари.
Николай Бареков обяви, че кметът на София Йорданка Фандъкова не е дала разрешение за протеста, защото по същото време имало други шест, но според водещия те били фиктивни.
Палатките трябва да останат под прозорците на Росен Плевнелиев, докато не се разкрие истината за олигархичните зависимости на политиците, обявиха инициаторите на акцията. Лидерът на "България без цензура" заяви, че симпатизира на студентите, които окупираха Софийския университет, но според него те са използвани за политически цели..." - в. „24 часа".

Всекидневниците продължават да следят и ситуацията бежанците.

„Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви в ефира на ТВ 7, че единици са лицата с рисков профил, които са преминали през страната ни като сирийски бежанци. "Голямата част от тях са задържани от българските служби", това заяви той в "Предаването на Карбовски" и подчерта, че те преминават през българската територия и след това ги задържат на територията на други страни.
"Ние работим по всички алгоритми, които се ползват от нашите евроатлантически партньори. Биометричните данни на задържаните лица се вкарват в европейските системи по сигурност. Съмнителните хора се експулсират", каза още той.
"Виждам риск за националната сигурност, има риск от хуманитарна и социална криза, предстои изпитание и за здравната ни система, допълни още Лазаров..." - в. „Стандарт".

„Хващаме близо 100% от всички, които влизат на наша територия. Има единични случаи на преминали през България и заловени в европейските държави. Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред ТВ7.
Той обясни, че на преминалите българска граница чужди граждани - жени и мъже, задължително се свалят биометричните данни, въвеждат се в Шенгенската информационна система и системите на „Интерпол". По този начин се прави автоматична проверка дали тези лица са засичани от евроатлантическите партньори на страната като съпричастни към международен тероризъм, тежка организирана престъпност или други криминални престъпления..." - в. „Труд".

„Масов бой между в общежитието за временно настаняване на чужденци в столичния квартал Овча купел е възникнал днес следобед, съобщи Нова телевизия. Има един арестуван и няколко пострадали.
Всичко тръгнало от скарване между палестинче и сирийче, извън сградата на общежитието. Намесил се бащата на детето от Сирия, който ударил другия малчуган. Оттам дошли още възрастни сирийци и палестинци и се сбили.
Ситуацията била овладяна за кратко, но при приближаването към сградата по едната група чужденци полетели предмети, хвърлени от другите. Така се стигнало до масов бой вече вътре в общежитието. Полицията се намесила и спряла саморазправата.
Официалната позиция на СДВР обаче е, че е станало пререкание между две фамилии. Не се е стигнало до масов бой. Пререканието е било предотвратено с намесата на полицията. При случая няма ранени и не се е стигнало до сериозен инцидент..." - в. „Дневник".

Споровете около забраната за пушене на обществени места отново са сред темите на всекидневниците.

„Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева заяви, че ако предложението за либерализиране на пушенето в заведенията мине гласуването в парламента, от министерството по-скоро биха поискали от президента да наложи вето върху него. Това стана ясно от участието й в "Нова телевизия" в неделя, 27 октомври.
Въпреки че БСП е вносител на отмяната на забраната, според нея този въпрос няма политическо решение. "Разчитам на здравия разум на лекарите сред колегите депутати.... Депутатите ще гласуват по съвест", допълни тя и заяви, че дълбоко вярва, че предложението няма да мине гласуването в парламента.
"Нямам нито един аргумент в полза на това", каза още Андреева, като коментира: "Здравето не е популизъм. Всякакви политически упражнения на гърба на здравето са цинизъм..." - в. „Дневник".

„Намеренията на депутатите да върнат стария режим за пушене в заведения и застудяването доведоха до масово нарушаване на действащата забрана. В седмицата, в която депутатите от икономическата комисия на парламента подкрепиха идеята да има зали за пушачи в ресторантите, броят на основателните сигнали на граждани за нарушения само в София е скочил двойно - от 7 на 14, показват справките на Столичната здравна инспекция. "Това са предимно сигнали за шофьори на маршрутки, автобуси и тролеи, които ние не можем да проверим, но изпращаме справка за тях до съответните компании", обясниха от ведомството. До месец фирмите връщали в инспекцията копия от заповеди за наложени наказания - забележка или парична санкция, в зависимост от поредността на нарушението..."  - в. „Сега".

„Сдружение "Зелени инициативи" подкрепя гражданските протести срещу отмяната на забраната за тютюнопушене на закрито. „Вярваме, че това е превантивна мярка, която ще запази здравето на българите и ще ги защити от излагане на риска от тютюнев дим", пише в съобщение на организацията.
При приемането на пълната забрана през 2012 г., приветствахме промяната, защото тя ни поставя сред развитите общества на европейската и световна карта. Отмяната на този закон, дори частично, ще бъде сериозен прецедент, който може да се превърне в порочна законодателна практика, посочват от организацията.
„Смятаме, че в момента не толкова забраната нанася щети на оборотите на заведенията, колкото фактът, че във всеки град има "привилегировани" кафенета и ресторанти, които са над закона. Тази "обществена тайна" е инструмент за нелоялна конкуренция и обезмисля усилията за приемане на новите правила. Нарушаването на закона по този демонстративен начин е поредната причина гражданите да не вярват на институциите и все по-отчаяно да гледат към бъдещето", допълват от сдружение "Зелени инициативи" .
Организацията е внесла в Министерството на здравеопазването списък с над 100 "димящи" заведения, където се пуши в нарушение на закона. Половината са в София." - в. „Сега".

Вестниците цитират и бившия прокурор Иван Петров, според когото щангистът Гълъбин Боевски е сключил сделка с бразилското правосъдие.

„Според него единственият начин Боевски да е пуснат на свобода е защото е сключил сделка със съдебната власт.
Но дали Боевски е дал информация може да кажат единствено бразилските власти. "Практика, която съществува във всяка една съдебна система", смята Петров.
Той каза и че българските власти е нямало как да не знаят за освобождаването на Боевски..." - в. „24 часа".

„След като консулството ни в Бразилия е издала временен паспорт на спортиста, то тогава МВР е било уведомено задължително, защото всички тези искания непременно минават през министерството.
За възможността Боевски да бъде съден в България Петров заяви, че при положение, че делото е прекратено, случаят може да се отвори..." - в. „Труд".