Условни наказания получиха трима балчиклии за кражби от почивни бази

Районен съд – Балчик призна 27-годишния М. Р. Кр., 23-годишната М. Ас. Д. и 22-годишната Г. К. Ас., тримата от град Балчик, за виновни в това, че през месец май 2012 г. в Балчик са отнели от хотел 2 готварски печки с четири плота и фурна, газова печка, 2 фритюрника, електрическа печка „Елва”, радиограмофон, кафеварка, 3 метални шкафа и други вещи; от почивна станция на фирма са взели 2 решетки за прозорци на бунгала, 2 смесителни батерии, 2 душ батерии; от почивна станция на втора фирма са отнели спирателен кран за студена вода, 7 душ батерии, 4 смесителни батерии за мивки, 80 литров неработещ бойлер и други, като общата стойност на отнетото имущество възлиза на 2 821,40 лв.

Условни наказания получиха трима балчиклии за кражби от почивни бази

Районен съд – Балчик наложи на М. Кр. наказание 1 година и 4 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено с изпитателен срок от 3 години. Съдът групира това наказание с постановеното на М. Кр. по присъда на Районен съд – Каварна 3 месеца условно лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 години и определи той да изтърпи по-тежкото – 1 година и 4 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

М. Д. и Г. Ас. са осъдени на 8 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

По молба на подсъдимите делото бе разгледано като съкратено съдебно следствие и по този ред съдът наложи наказанието им, като първоначалното определеното намали с 1/3.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Добрич.

Пресцентърът на съда припомня, че според обвинителния акт през месец май 2012 г. тримата подсъдими се срещнали с четвъртото лице и се уговорили на следващия ден да извършат кражби от хотелски комплекси. През светлата част на деня те се отправили пеш към хотел и четвъртия участник в деянията разбил решетка на врата. Така проникнали в кухнята на ресторанта и извършили кражба на посочените вещи. Те укрили отнетото в храсти до сметище, а по-късно го откарали в пункт за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали в гр. Балчик. Получените пари си разделили. Назначената съдебно-оценителна експертиза показва, че отнетите от хотела вещи са на стойност 1773,25 лв.

През същия месец четиримата се уговорили да извършат кражба от почивна станция, стопанисвана от същата свидетелка. Отишли там през деня и започнали да взломяват с крак вратите на помещенията. Отнетите вещи предали в пункт за изкупуване на черни и цветни метали и си поделили получените пари. Причинената щета е оценена от вещо лице на 264 лв.

Тримата подсъдими и четвъртото лице се уговорил през същия месец да извършат кражба на метални детайли от същия район. Те отишли във втора почивна станция. Чрез взломяване с крак проникнали в четири бунгала и в склад, откъдето извършили кражба на посоченото имущество. То е оценено на 784,15 лв.

Четвъртия участник в кражбите не е привлечен към наказателна отговорност, тъй като към момента на осъществявянето им не е разбирал свойството и значението на извършеното и не е могъл да ръководи постъпките си.