Подаръците на Тодор Живков гостуват в Добрич (+ снимки)

Експозицията прилича на съкровищница, събрала в колекцията от дарове произведения на изкуството, ювелирни уникати, пана и картини

Подаръците на Тодор Живков гостуват в Добрич (+ снимки)


В музея в градския парк днес се открива изложба „Отминало – настояще” - подаръци на Тодор Живков, получавани от него в качеството му на държавен глава в продължение на повече от 3 десетилетия, съобщи Татяна Борисова – директор на Историческия музей в Правец, където се съхранява колекция от 804 експоната, дарявани от държавници, гости на България от цял свят.


Включени са предмети от всякакъв вид материал – дърво, сребро, злато, слонова кост, порцелан и др. Освен предмети, колекцията съдържа картини, стенни пана, оръжия и т.н., които в повечето случаи представляват националната идентичност на отделните народи. Тези предмети преди всичко са свидетелства за дипломатическите, културните и икономическите взаимоотношение на България с останалия свят. Подарявани са най-много за честването на 1300 години от създаването на Българската държава.


В Добрич гостува представителна извадка на колекцията от 129 експоната, някои от които включват много части. Представени са и подаръци от Толбухин. Голяма част от предметите са с изящна изработка, произведения на изкуството, но досега не са били остойностявани. Сред интересните експонати са макетът на Тадж Махал от планински кристал, подарен от Индира Ганди, както и седло за камила от Муамар Кадафи, макет на снаряжение на японски самурай. Експозицията ще гостува в Добрич до 15 декември.   


Седлото за камила, дарено от Муамар Кадафи



Шлем на японски самурай










Подаръците от Добрич