Фалшив оцет разваля туршията; Бюджет 2014 ще крепи бедните; Евтиният ток ще струва 40 млн. лв. догодина; Без по-евтини автозастраховки

Обединяваща тема за вестниците днес е, че Гълъбин Боевски се прибра в България, но никой засега не се наема да потвърди официално обстоятелствата около мистериозното му освобождаване

Фалшив оцет разваля туршията; Бюджет 2014 ще крепи бедните; Евтиният ток ще струва 40 млн. лв. догодина; Без по-евтини автозастраховки

ДНЕВНИК
Гълъбин Боевски се прибра в България
Бившият български щангист Гълъбин Боевски  се прибра в България, съобщи БНТ като показа кадри и от пристигането му на летище "София" с полет от Париж. Боевски не пожела да отговори на никакъв въпрос.

Служителка на посолството на България в Бразилия обясни пред БНТ, че няма право да дава информация по случая.  Адвокатът му в България също отказа подробности като от разговора с него се разбра, че той не знае със сигурност, че Боевски вече е пристигнал в България.

Депутатите ще обсъждат днес да се подават ли на телефон 112 сигнали и чрез SMS
Парламентът ще обсъди днес на първо четене промени в закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, които предвиждат на спешния телефон да се подават сигнали и чрез текстови съобщения. Поправката, внесена сега от Захари Георгиев и Христо Монов от БСП, вече беше обсъждана в предишния парламент, но така и не се стигна до окончателното й приемане.

В момента сигнали могат да се подават само чрез гласови разговори на телефон 112 от всички оператори на телефонни услуги в страната. Това поставя в неравностойно положение обаче хора с увреждания като глухи, неми, глухонеми, смятат вносителите. От услугата обаче не могат да се възползват и граждани, които са изпаднали във внезапна криза и са изгубили способността да говорят.

24 ЧАСА
Дилма Русеф помогнала на Боевски?
Бразилската президентка Дилма Русеф е помогнала на Гълъбин Боевски да се прибере в България. Тежката дума на бразилския президент с български корени е била произнесена в края на миналата седмица, а семейството на щангиста е научило добрата новина в понеделник.

Засега никой не се наема да потвърди официално обстоятелствата по завръщането на Гълъбин.

Една от версиите: възможно е Дилма Русеф да е оказа съдействие за последното възможно обжалване, което възнамеряваха да реализират преди няколко дни бразилските адвокати на българина.

Според втората версия влиянието на Дилма е косвено, а решаващата роля била на самия Гълъбин. "Или е направил сериозни разкрития за трафика на кокаин, или "хората с големите пари" са използвали цялото си влияние, за да организират освобождаването му преди да проговори", коментира участник в първата и неуспешна спасителна акция за Боевски, проведена непосредствено след залавянето му с кокаин на летището в Сао Паулу, твърди Блиц.

Фалшив оцет разваля туршията от Видин до Варна
Сега в магазините се предлагат десетки видове бутилки и потребителят е затруднен да разбере кой е истинският винен оцет и кой е от разредена химическа киселина Е260.

Фалшив оцет и тази есен развали туршиите на хората. От Видин до Варна и от Пловдив до Дупница стопани изплакаха, че изхвърлят стотици буркани със зимнина, тъй като бомбирали заради лош оцет.

Във Видинско са притеснени за царската туршия

Хората се питат какъв оцет да слагат в туршиите, след като в сезона на приготвянето им стана ясно, че на пазара се предлагат фалшификати. Това установи репортерска проверка на общинския пазар в града.

В най-бедния регион на страната домакинствата масово залагат на домашното консервиране и затова хората се притесняват бурканите им да не бомбират заради некачествен оцет.

ТРУД
Армията ще продава четири свои дружества    
Четири от търговските дружества на армията ще бъдат предложени за продажба, съобщи военният министър Ангел Найденов пред "Труд".

В момента се оценява стойността на "Военно издателство", и на три ДКЦ-та - бивши поликлиники в Бургас, Хасково и Стара Загора.

Това е само част от програмата на ръководството на МО, с която се цели освобождаване на армията от неприсъщи дейности. Към "Военно издателство", което разполага с огромна сграда в центъра на София и печатна база, отдавна има апетити. Министърът вече обяви, че първоначалната цена за него ще бъде не по-малко от 5 млн. лева. Той съобщи още, че ще преобразува фирма МОБА ЕООД в държавно предприятие, за да може да му възлага директно задачи за охрана на военни обекти. Преди няколко месеца се получи парадокс - фирмата, която е пряко подчинена на министъра, трябваше да изтегли охранителите си от военните складове и обекти, тъй като договорът бе приключил. Наложи се спешна промяна в устройствения правилник, за да се назначат допълнително охранители.

Военният министър възнамерява да се вадят и активи от останалите дружества на армията, за да се приватизират. В момента МО е собственик на 100% от многопрофилна болница "Вита", санаториум в Наречен, ТЕРЕМ, "Интендантско обслужване", "Снабдяване и търговия - МО", "Военно строителство", ПРОНО и "Армстройинвест". Армията държи 30% от Авиостроителна компания и 4% от Застрахователно дружество "Армеец".
През годините тези дружества бяха създадени, за да обслужват директно нуждите на армията. Това не се случи. Като пример може да се даде "Интендантско обслужване", което трябваше да шие униформите на войската. Но поръчките се изпълняват от други фирми, защото тази не успяваше да спечели обществените поръчки на МО.
   
Неуспешен опит на студенти да окупират аулата на НБУ    
Близо десетина студенти предприеха акция за окупиране на аулата на НБУ, за да подкрепят колегите си от СУ, пише Дневник. Акцията обаче се оказа неуспешна.

Около 15 часа няколко младежи направили транспарант с надпис: "Окупация в подкрепа на СУ. Заедно срещу мафията". По думите на Фани Михайлова, една от организаторите, това е нормално да се случи и в НБУ, след като е станало и в други университети, тъй като и там не желаят мафията да управлява.

Ръководството на университета решило, че провеждането на лекциите трябва да продължи. По време на среща студент от студентския съвет изказал своето неодобрение за окупацията.

"Благодаря на студентите, че са направили тази акция", заяви ректорът на НБУ Божков, като каза, че те могат да останат колкото искат пред аулата, стига да не пречат на учебния процес. Студентите от своя страна заявиха, че няма да пречат на занятията.

Причините за студентското неодобрение ректорът си обясни с процесите, които текат от месеци в България и според него своеобразната окупация е израз на правото на студентите да отговорят по свой начин на тези процеси. Той заяви увереност, че действията на студентите не биха се обърнали към ръководството на НБУ, тъй като институцията, на която е начело, е либерална.

Студентите, предприели акцията, казаха, че ще се опитат да останат за по-дълго пред аулата, но не са сигурни дали ще успеят да действат по същия начин като колегите си от СУ заради малкия си брой.

СЕГА
Бюджет 2014 ще крепи бедните, партиите и закъсалите държавни фирми
Орязването на парите на министерствата се оказа скромно и избирателно
Социалнослабите, закъсалите държавни предприятия и партиите се оказаха сред най-облагодетелстваните от разпределението на парите в проектобюджета за 2014. Противно на уверенията за повсеместно и значимо по размер орязване на разходите на министерствата, намаленията се оказаха скромни и избирателни. Това става ясно от проектобюджета за 2014 г. Документът бе публикуван вчера на сайта на финансовото министерство.

За пръв път бюджетът на социалното министерство надхвърля прага от 1 млрд. лв. и задминава този на МВР. За 2014 г. то ще получи 1.06 млрд. лв., или 94 млн. повече спрямо заложеното за 2013. Вдигат се и редица социални плащания и пенсиите, които са включени в бюджета на НОИ. И с увеличения си бюджет обаче социалното министерство трудно ще се справи с разходите си, а самите социални плащания и пенсиите ще продължат да бъдат все така обидно ниски.

Въпреки че не успяват да изхарчат субсидиите си и държат парите на депозити, партиите и догодина ще получат по 12 лв. за всеки гласоподавател, когото са привлекли. На въпрос на "Сега" защо субсидията не се намалява въпреки наличието на подобни предложения и предизборни обещания, финансовият министър Петър Чобанов се измъкна с обяснението, че Народното събрание има окончателното решение по темата.

Сериозна инжекция през 2014 г. ще получат държавните фирми и предприятия, които взимат субсидии от бюджета. По това перо за догодина са планирани 772 млн. лв. разходи при 419 млн. лв. за т.г., или увеличение от близо 353 млн. лв. Как ще се разпределят тези пари ще стане ясно от постановлението за изпълнение на държавния бюджет. За момента са публични само сумите, които ще бъдат разпределени за тези субсидии в транспортното министерство. То ще захрани БДЖ "Пътнически превози" със 179.9 млн. лв. и "Български пощи" - с 12.5 млн. лв.

Увеличените субсидии за нефинансови предприятия са "изяли" ползите от намаление на част от разходите на министерствата. Така отделни министерства като икономическото и транспортното имат сериозен ръст в планираните харчове. От проектобюджета е видимо отстъплението от първоначално обявените намерения за сериозно свиване на текущите разходи на ведомствата. По неофициална информация се очакваше те да бъдат намалени с 12%. Този процент е приложен с абсолютна точност при част от администрациите - на президента, на омбудсмана, на серия от комисии като тази за личните данни, за защита на конкуренцията, за регулиране на съобщенията и други. При министерствата обаче е далеч по-скромно. Намалението при финансовото министерство например е едва 1.4%, при военните е 5%, в Министерство на правосъдието е 2%. На въпрос с колко точно са орязани разходите за заплати, за които бе разпоредено с писмо да бъдат намалени с 10%, финансовият министър Петър Чобанов не отговори конкретно. От разходите за заплати по консолидираната фискална програма, в която влизат и бюджетите на осигурителните фондове и общините, обаче става ясно, че процентът е по-нисък. Перото за заплати намалява незначително от 4.22 млрд. лв. на 4.199 млрд. лв.

Евтиният ток ще струва 40 млн. лв. догодина
В проектобюджета са включени и мерки за поевтиняване на тока за потребителите. По бюджета на икономическото министерство за тази цел за 2014 г. са осигурени 40.3 млн. лв. за компенсиране на разходите на НЕК за по-скъпия ток от ВЕИ. Източникът на финансиране на тези разходи са приходи от продажба на квоти за емисии на парникови газове.

Макар в проектобюджета да не е уточнено, става дума за сегашното поевтиняване на тока, което беше подсигурено точно по тази схема. Наскоро обаче от енергийния регулатор директно предупредиха, че намалението на цените може да важи само до лятото, когато ще трябва да се търсят нови резерви. Преди дни пък икономическият министър Драгомир Стойнев видя ново поевтиняване евентуално от началото на годината, но дори депутатите от енергийната комисия в парламента не можаха да се сетят откъде ще се генерира поредното намаление.

Заложените приходи от приватизация и следприватизационен контрол през 2014 г. са 151.2 млн. лв., което е по-малко в сравнение с тази година, през която се чакаха общо 160.3 млн. лв. Към края на август обаче постъпленията от приватизация клоняха към нула. Основната част от постъпленията ще дойдат от остатъчния пакет с акции от капитала на "Параходство Български морски флот" АД и приватизацията на "Слънчев бряг" АД. От списъка за приоритетна продажба най-вероятно ще отпаднат ВМЗ - Сопот, "Товарни превози" и др.

МОНИТОР
Връщаме дефектна стока в най-близкия магазин
Интернет търговците ще са длъжни да описват в големи детайли предлаганата стока.
Рекламацията на дефектни стоки вече няма да се прави само в магазина, от който продуктът е купен, а от всеки магазин от същата верига в град и на адрес, където на клиента му е удобно. Това е една от предвидените промени в Закона за потребителя, подготвени от икономическото министерство. Досега от купувача се очаква да отиде в същия, магазин от който е направил покупката, и там да я рекламира. Така клиент на една верига, който е направил покупка в София, а живее в Русе, би трябвало да се върне до столицата, а не да отскочи до магазин от веригата в своя град.

Сред оплакванията на изпатили клиенти, когато купят техника и тя даде дефект още в началото, търговецът може да я поправя отново и отново в рамките на гаранционния срок, но не и да я подмени. Затова този вид завоалирана измама също ще бъде премахната и един продукт може да претърпи не повече от три поправки, преди да бъде заменен с чисто нов. Ако става дума за сезонен продукт, който е изчерпан (например сандали), клиентът получава парите си отново, а не го задължават да си избере друг вид обувки с доплащане например.



 

Държим в банки 36 милиарда лева
Българинът сложи на влог нови 172 млн. лв. за година
Ипотеките и потребителските кредити намаляват
Според данните на БНБ само кредитите, отпуснати на фирми, се увеличават през септември – с 1,4% на годишна база.
Домакинствата и предприятията продължават да спестяват усилено в банките за сметка на ниската кредитна активност. Депозитите на населението и нетърговските организации, обслужващи домакинствата, са нараснали със 172 млн. лв. през септември 2013 г., спрямо заделените средства в размер на 203 млн. лв. за същия месец на миналата година, показват изчисления на Investor.bg на база данните на Българска народна банка (БНБ). На годишна база депозитите им растат с 8,5% до 36,097 млрд. лв.

Още по-голяма е общата сума на депозитите. За домакинствата, нефинансовите и финансовите предприятия тя възлиза на 54,942 млрд. лв. Така обемът на спестяванията в банковата система нараства с 6,8% на годишна база.

Отделно депозитите на нефинансовите предприятия са за 15,195 млрд. лв. към 30 септември 2013 г., като нарастват с 6,2% за година.

Средствата в банки на финансовите предприятия пък се понижават с 5,2% в сравнение със същия месец на миналата година. В края на септември те възлизат на 3,650 млрд. лв.

В края на септември 2013 г. общата сума на кредитите в икономиката възлиза на 54,588 млрд. лв. На годишна база това означава ръст от 0,5%. Ниският темп на растеж свидетелства за все още свитото кредитиране.

СТАНДАРТ
Без по-евтини тарифи за автозастраховката
Отстъпки за "Гражданска отговорност" до Нова година, вдигат цените след януари
Различните тарифи на застраховката "Гражданска отговорност" за шофиране в България и в чужбина остават в историята. Това става, след като Комисията за финансов надзор прие промени в наредбата, която регламентира уреждането на претенции и изплащането на обезщетения. Промените са приети заради установената практика застрахователите да предлагат по-ниска цена на полицата, ако шофьорът декларира, че няма да напуска България с колата си. Ако пък възнамерява да пътува и в чужбина, шофьорът плаща по-скъпо.
Според КФН това представлява заблуждаване на собственика на автомобила, че няма право да кара зад граница, ако избере по-евтината тарифа. Това е в пряко противоречие с Кодекса за застраховането и с европейските директиви, според които срещу една сума полицата важи в целия ЕС и останалите държави, включени в Многостранното споразумение. След обнародването на наредбата в Държавен вестник застрахователите вече няма да могат да прилагат двойното тарифиране.

Според експерти това леко ще повиши цената на "Гражданска отговорност" за тези, които са избирали евтиния вариант. Предвид предстоящата кампания за подновяване на полиците до края на годината обаче вероятно цените леко ще паднат, което вече е факт при някои застрахователи. След 15-20 януари обаче се очаква вдигане на цените, прогнозират от бранша.

БСП се измъква със закон от гафа с нивите
Столетницата дава гласове на ДПС за питане в Конституционния съд
Нов закон за земята, който да отговаря както на изискванията на Европа, така и на българските граждани. Така от БСП ще решат гафа с нивите. Новите текстове трябва да са готови до месец, а малко преди Коледа и да се гласуват в пленарна зала, научи "Стандарт".

"За съжаление Законът за земята не регламентира ясно собствеността й и този мораториум, който гласувахме, е противоречив в нормите на Европейския съюз, но дава възможност на правителството да изготви работещи текстове", заяви за "Стандарт" зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Спас Панчев. И специално отбеляза, че комисията по земеделие в парламента вече има поставена задача да подготви проект за нов закон за земята, който да даде насока какви видове парцели и колко могат да се купуват от отделно физическо лице. "В текстовете ще бъде дефинирано на каква база да бъдат земите", каза още Панчев.