Забраниха продажбата на земя на чужденци; Водни помощи ще има от 2015 година

Казармен ред за опасните бежанци; Властта на война с банките; Предлагат младите шофьори да нямат право да карат мощни коли

Забраниха продажбата на земя на чужденци; Водни помощи ще има от 2015 година

24 часа
Предлагат младите шофьори да нямат право да карат мощни коли
Депутати от Коалиция за България организираха обществена дискусия за промени в Закона за движение по пътищата, която се проведе в Народното събрание. В срещата взеха участие народни представители, служители на КАТ и редица браншови организации. Участниците в дискусията влязоха в противоречия, без да постигнат консенсус по отношение на предложенията си.

24 часа
Бизнесмен уредил еротичния модел на работа в НЕК, развел се заради нея
Солиден бургаски бизнесмен, който се е развел заради еротичния модел Елена Бончева, я е уредил като технически сътрудник в дирекция „Обществени поръчки" в централата на НЕК, твърди бургаския сайт „Флагман". Това е станало след като двамата се изнесли да живеят заедно в София.

Покровителят на Елена се казва Ясен Василев, на 36 години, бургазлия, пише "Флагман". Василев нашумява през 2010 г., когато бизнесът му с инвестиции в недвижими имоти бил в апогея си. Инвеститор е във вилни селища в Кошарица, Лозенец и Равда, така също и в бургаския бизнесцентър Вая. Именно от този период, когато все още е семеен с бургазлийката Невена и двамата имат малко 5-годишно момченце, датира и извънбрачната му връзка с Елена.

Труд
Водни помощи ще има от 2015 година
Дълго обсъжданите помощи за социално слаби, с които да си плащат водата, ще бъдат въведени в България от началото на 2015 г. Това съобщи в понеделник зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев.

За да не се спира реформата във ВиК сектора, който се нуждае от гигантски инвестиции, цените на водата ще се увеличават.За 10-годишен период поскъпването ще е към 30-40%. При това ще се запази сегашният принцип при определянето на цените от ДКЕВР - сметката за вода за средно потребление (3,5 кубика вода на човек на месец) да не надвишава 4% от средния доход на домакинство за съответния регион по данните на НСИ.

Труд
Властта на война с банките
Властта влиза в тежък сблъсък с банките, става ясно от подготвените от депутати от БСП и ДПС проектопромени в Закона за кредитните институции, с които "Труд" разполага. Управляващите са подготвили поредица от спорни текстове, които из основи ще променят договорната база на кредитирането у нас и чийто ефект върху системата не е ясен.

Лихвите по всички кредити на банките както за бизнеса, така и за гражданите ще се определят на базата на пазарни индекси като EURIBOR или LIBOR. Отпадат всички такси и комисиони за кандидатстване за получаване на кредит, за одобрение, усвояване и управление на заема. Отпада изцяло и таксата за предсрочно погасяване както по потребителските, така и по ипотечните кредити, включително за бизнеса.

Лихвата за просрочие по кредитите, включително жилищните, ще бъде ограничена до законната лихва, т.е. 10% плюс основния лихвен процент на БНБ (0,03%). Сега тя е по-висока.

Стандарт
Доган не иска да види атентатора си
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган поиска да бъде заличен като свидетел по делото срещу нападателя му Октай Енимехмедов. Това стана ясно на вчерашното заседание по делото в Софийски градски съд, на което почетният председател на ДПС не се яви за трети пореден път. Делото започна точно в 10 часа в препълнена зала, където с белезници бе докаран и Октай.

Съдия Пенка Велинова обяви, че при тях е постъпила молба от Ахмед Доган. В нея той иска да бъде заличен като свидетел, тъй като здравословното му състояние не позволява явяването му в съда. Документът бил придружен от болничен лист. От него пък стана ясно, че "разпитът би навредил на състоянието на Доган".

Стандарт
Нощни сметки за бюджета в "Лозенец"
БСП изкара тежката артилерия за последните сметки по бюджет 2014. И за закритото заседание в правителствената резиденция "Лозенец" снощи пристигна върхушката на "Позитано" 20 начело със соцлидера Сергей Станишев. Срещата бе насрочена за 18 часа, но ръководствата на парламентарните групи на БСП и ДПС научиха за мястото й малко след 16,15 ч вчера. Пръв на поканата на премиера Пламен Орешарски се отзова соцдепутатът и шеф на регионалната комисия в парламента Димчо Михалевски. Колата му премина през централния вход на правителствената резиденция в 17,36 ч. Четири минути по-късно пристигна и кортежът на министър-председателя. Шест минути преди обявеното начало дойдоха и двамата ключови заместници на Станишев - Евгений Узунов и Димитър Дъбов. А веднага след тях в 17,56 пристигна и шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС). В 18,02 часа през портала на резиденцията влезе и колата на шефката на социалната комисия Корнелия Нинова (БСП). Лидерът на ДПС Лютви Местан и Станишев пристигнаха един след друг. А в 18,10 часа на срещата се отзова и шефът на парламента Михаил Миков.

Монитор
Казармен ред за опасните бежанци
Опасните бежанци, които хулиганстват, нямат пари за издръжка и не могат да се социализират, ще бъдат настанявани в центрове от затворен тип. Бегълците няма да имат право да излизат извън тях, когато си пожелаят. Директива на Европарламента от миналата година позволява това, обясни вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев след извънредното правителствено заседание вчера.

Сега
Лицемерната "битка" за земята сроди БСП и ГЕРБ с "Атака"
Изненадващите коалиции в парламента продължават да произвеждат скъпоструващи за България новини. ГЕРБ и БСП застанаха зад "Атака" и подкрепиха предложеното от нея решение да се удължи мораториумът върху продажбата на земя на чужденци до 2020 г. Единствено ДПС гласува против. Само преди две седмици партията на Бойко Борисов наричаше проекта на националистите елементарен и популистки. Вчера и от БСП по време на дебатите твърдяха същото, а накрая изненадващо 59 социалисти гласуваха "за" удължаването редом с "Атака " и ГЕРБ. Така ГЕРБ внезапно силно олевя, а левицата се разцепи, след като участва в споровете с десни аргументи, а после депутатите й масово подкрепиха популисткия проект на "Атака".

Дума
НС забрани чужденци да купуват земя още 6 години
Парламентът наложи вчера мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя от чужденци и чуждестранни юридически лица до 1 януари 2020 г. Предложението на "Атака" бе подкрепено от 171 депутати, против бяха 38, а 12 се въздържаха.

България ще има тежки проблеми с европейския си образ след приемането на това решение, предупреди председателят на парламента Михаил Миков. Трябва България да поиска промяна в договора за присъединяване в ЕС, която да се ратифицира от всички останали страни членки на ЕС, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан Той обяви, че партията му ще сезира Конституционния съд. ЕК очаква България да отвори пазара за земеделска земя от началото на 2014 година и ако това не стане, се пристъпва към наказателна процедура, която може да доведе до съд, предупреди по-късно говорителят на ЕК по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс.

Капитал дейли
Тематична коалиция удължи забраната чужденци да купуват за земя
Шарено мнозинство в парламента удължи забраната на продажбата на земеделска земя на чужденци до 2020 г., която трябваше да падне в началото на следващата година. Предложението за удължаване на мораториума беше внесено от лидера на "Атака" Волен Сидеров и група депутати от партията. В негова подкрепа гласуваха общо 171 народни представители. От тях 89 от ГЕРБ, 59 - от "Коалиция за България", и 23 - от "Атака". Против бяха общо 38 народни представители от ДПС и четирима от партията на Сидеров. Дванайсет от БСП се въздържаха. Решението беше прието въпреки отрицателното становище на парламентарната комисия по външна политика.

Председателят на парламента Михаил Миков обяви решението за популистко, противоречащо на конституцията, която беше променена само с разрешение за гражданите на ЕС, и на ангажиментите ни като член на съюза. Пред БНР говорителят по въпросите на вътрешния пазар на Европейската комисия Шантал Хюс заяви, че Брюксел няма правомощия да приеме удължаване на мораториума, и предупреди, че при неспазване на общностното законодателство на България може да бъде наложена наказателна процедура. Преди няколко дни ЕК отхвърли аналогично искане от страна на Румъния. "На България беше даден преходен период, в който да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи. Този период изтича на 1 януари 2014 г. и присъединителният договор с България не предвижда никаква възможност за удължаването му. Затова очакваме България да отвори пазара си в съответствие със задълженията, поети в договора", заяви Хюс.