Кристалина Георгиева: ЕС ни дава помощ за бежанците, Иван Костов: Редно е бежанците да остават в Турция

Ситуацията с бежанците в страната отново е сред най-отразяваните теми във всекидневниците.

Кристалина Георгиева: ЕС ни дава помощ за бежанците, Иван Костов: Редно е бежанците да остават в Турция

„Темата за бежанците бе „яхната" по изключително вреден за България начин, заяви Кристалина Георгиева в предаването „Неделя 150" по БНР.
Според българския еврокомисар „някои медии и псевдопатриоти хвърлят невъобразими лъжи". Една от тези лъжи била, че в страната ни има най-много бежанци, които били „натресени" на най-бедната държава в ЕС.
„В нашата страна живеем заедно от векове християни и мюсюлмани. От тези сирийци, които идват, ще се намерят двама - трима, които ще се окажат с уклон за престъпление, но в огромното си мнозинство това са хора, които бягат от ужаса на войната, много е лошо да се политизира този проблем", възнегодува Георгиева.
Що се отнася до поисканата помощ за бежанците от България, еврокомисарят каза, че една от страните вече се е отзовала на молбата. Сред изпратените помощи са легла и завивки.
Георгиева не обясни колко ще бъде финансовата помощ за страната ни, но подчерта, че ще е „значителна".
„През 2013 г. България е получила 15 млн. евро от Европейската комисия за съдействие за охрана по границите, но очевидно тези средства не са били използвани по предназначение", допълни еврокомисарят." - в. „24 часа".

„ЕС ни дава пари за бежанците с притеснение за усвояването им
Проверка на "Сега" показа, че условията за живот в центъра за настаняване във Враждебна постепенно се подобряват. В момента в лагера са настанени около 340 души, от които около 150 деца. По думите на назначения за началник на центъра полк. о.р. Иван Пенков в момента сградата е почистена основно, а старите санитарни възли са почти изцяло ремонтирани. Проблем остават електрическите табла, които трябва да се сменят, както и част от водопроводната инсталация. Досега е имало само няколко случая на леки заболявания сред малките деца, но лекари от Спешна помощ и Александровска болница са се намесили бързо и успешно.
До няколко дни Европейският съюз ще отпусне пари на България заради бежанците, но го прави с едно наум - притеснява се за усвояването им. Това стана ясно от думите на еврокомисаря Кристалина Георгиева пред БНР." - в. „Сега".

„Турция изпраща сирийските бежанци у нас, заяви в ефира на Би Ти Ви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.
„Идването на сирийците е част от плана на Анкара за възстановяването на Османската империя, разработен от турския външен министър Ахмед Давудоглу.", заяви лидерът на ВМРО.
„Когато има 800 000 мюсюлмани в страната, като дойдат още 100 000, вече България ще бъде ислямизирана" коментира Каракачанов.
„Бунтовниците срещу Башар Асад са ислямисти, подготвяни от Турция. Подобен случай имаше и в Гърция, но тя си затвори зелената граница. Заради увеличението на чужденците в южната ни съседка сее появиха крайнодесни нацисти", допълни Красимир Каракачанов." - в. „Труд".

В. „Дневник" цитира по темата експремиера Иван Костов:
"Вижте, първо, това не са бежанци. Те, разбира се, бягат и медиите ги наричат бежанци, защото хората бягат, идват, търсейки закрила в България, обаче според Женевската конвенция от 1951 г., според нашите закони, според директивите на Европейския съюз бежанец се става, като се придобива статут на бежанец. Не всеки човек може да стане бежанец. И има ред условия. От тази гледна точка хората, които са влезли в България, и то нелегално, пресичайки границата незаконно, са незаконно пребиваващи имигранти с идеята да имигрират в България или в някоя друга страна. И те могат да получат, част от тях, статут на бежанци, но това става едва впоследствие, защото по-нататък страната ще определи каква форма на закрила ще предостави.
Няколко правителства не изпълняват това, което е записано в закона. В чл. 80 в Закона за убежището и бежанците е разписано как действа българското правителство. Защото, ако то оказва временна закрила на тези хора (голяма част от икономическите нелегални емигранти от Северна Африка не може да претендират да бъдат бежанци),   там има ред усложнения. Примерно, те идват от трета сигурна страна, каквато е Турция.
Може би, но по-големият проблем е защо България не изпълнява една спогодба, която има с Република Турция за граничните инциденти от 1967 г. Вижте какво става с околните страни. Всички страни ни връщат тези хора, когато те се опитат да пресекат техните граници. Защо България е отворила границите и не санкционира граничните инциденти веднага и не прави комисията, и съответно не реагира, искайки обяснение от турската страна? Не е ясно защо не изпълняваме тази спогодба.
Най-сериозното е това, което трябва да направи Народното събрание. То в някакъв смисъл е блокирало цялата процедура и не дава възможност на Министерския съвет и на Държавната агенция за бежанците да действат в тази специална ситуация, в която хора незаконно пресичат границата и идват от трета страна в България.
Защото е казано, че тогава България може да не разглежда техните молби за получаване на статут на бежанец или друга форма на закрила, защото се счита, че Турция е сигурна страна и тя би трябвало да им окаже убежище. От тази гледна точка Народното събрание е длъжник веднага да дефинира тази част, има един сериозен пропуск, който има българският закон, и трябва това нещо да бъде затворено. Защото така, знаете ли, Държавната агенция не може да дава статут на бежанци. Министерският съвет не знае дали да ги третира като хора, търсещи временна закрила. И заради това не е привел в действие всички изисквания на чл. 80 от закона, който изисква да се предупреди ЕС, да се определи срок, да се представи план за действие, да се каже какъв капацитет има България и ред такива неща."

Вестниците в понеделник цитират експремиера Иван Костов и по други актуални политически теми.

"Българската политика, гледана отстрани, не изглежда никак добре", коментира ситуацията в България в интервю за предаването на бТВ „Нека говорят" Иван Костов, бивш председател на ДСБ, сега директор на лаборатория „Управление на рисковете" към Нов български университет.
Костов заяви, че се занимава с нов проект и Народното събрание не му липсва. „Аз съм създал много неща в тази страна. Защо да не направя и една лаборатория, която да почива на академични принципи? Този проект за лабораторията има големи амбиции, много напрегната програма." - в. „Стандарт"

Всекидневниците проследяват и развитието по дела, будещи широк обществен интерес.

В. „Стандарт" информира за развитието по делото за  убийството на банкера Емил Кюлев, което беше свързано с казуса „Килърите":
„8 г. след разстрела на банкера Емил Кюлев присъди няма. Има само подозрения - за мотивите, поръчителите и извършителите на покушението срещу собственика на "ДЗИ". Къде забуксува разследването и какво остана от империята на Кюлев - определен приживе за третия по богатство българин, вижте в поредната серия от "Студените досиета".
Часът е 9 без една-две минути. Денят - 26 октомври, годината - 2005. Джипът на банкера Емил Кюлев приближава кръстовището на бул. "България" и "Димитър Несторов" и намалява скоростта. Проехтяват 12-13 изстрела. 7 куршума са право в целта - 48-годишният собственик на "ДЗИ банк" е ликвидиран. Килърът побягва без следа.
Днес, 8 г. след разстрела, разследването е в задънена улица. Преди 2 г. в столичната полиция беше сформиран специален екип, който да разследва такива замразени случаи. "Не сме далеч от разкриването на убийството на банкера Емил Кюлев", обяви по БНТ преди година тогавашният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. И на 24 септември м.г. за пръв път публично обвързва "Килърите" с убийството на Кюлев. "Ако имахме задълбочен анализ за убийствата на Лупов (б.а. великотърновския адвокат Петър Лупов) и Рачев (б.а. шуменския бизнесмен Румен Рачев) и всичко, което се е случило през 1996-1997 година с фалирането на банките, защото всичко, което е свързано с тези две убийства, е водено за разпределяне на пари, които Кюлев е имал като задължение към собственици на бивши банки. Рачев е бил натоварен със задачи да събира някои от вземанията. Мотивът излиза, защото и Лупов, и Рачев са хора, на които им се дължат пари и естествено е по-добре да бъдат ликвидирани, защото пречат обясни Цветанов миналата есен.
Бандата на "Килърите" е обвинена в подготовката и извършването на поне пет убийства: на Юри Галев, Петър Лупов, Румен Рачев, на дясната ръка на Христо Ковачки - Борислав Георгиев, и на собственика на "Софийска баница" Александър Занев.
Цветанов обаче заяви, че Георги Петков-Дачи от "Килърите" е засечен от камери на фаталния 26 октомври преди 8 г. "По всяка вероятност е съпричастен, а по всяка вероятност може да се предположи, че е и физическият убиец на Кюлев", каза преди година Цветанов за Дачи. Разследващи предполагат, че в дъното на разстрела стои поръчителят на убийства на "Килърите" - търновският бизнесмен Георги Вълев. А зад него прозирала ръката на брат му - Таньо Вълев, известен като Танко Чирпанлията. Официално обвинени за разстрела на банкера обаче засега няма."

В. „24 часа" цитира адвоката на Цветан Цветанов - Менко Менков, който демонстрира убеденост в невинността на бившия вътрешен министър:
"Изключително предизвикателство е да се защитава бивш вътрешен министър, особено предвид отправените му обвинения", обяви адвокат Менко Менков в студиото на Нова телевизия.
Според него двете повдигнати обвинения на бившия МВР шеф се изключвали взаимно. Той посочи, че от прокуратурата се чака експертиза от Лондон, назначена по повод незаконните подслушвания, но не знае кога ще бъде готова и какво точно са поискали прокурорите.
Адвокатът категорично заяви, че е убеден в невинността на Цветан Цветанов. Според него, обвинението за отклоняване на искането за подслушване не е истина, защото той е дал такова разрешение и съответният човек е подведен под съдебна отговорност. Менков обаче отказа да обясни какви са били мотивите на вътрешния министър първоначално да откаже използването на СРС-та.
Срещу Цветан Цветанов се води медийна война, каза още адвокатът. Ако той бе извършил всички тези деяния, за които се говори в различни публикации, той би трябвало да има още много обвинения.
Менков се оплака, че слуховете за интимна връзка между него и съдийката Димитринка Ангелова сериозно са разтревожили съпругата му."