Протест срещу продажбата на земя на чужденци ще се проведе днес

Протестни действия под мотото "За земята на България!" ще се проведат днес от 15 часа пред градинката на храм "Св. Георги" в Добрич. Организацията е на активисти от социалните мрежи, според които протест ще има паралелно в страната и чужбина.

Протест срещу продажбата на земя на чужденци ще се проведе днес

Гражданите се организират в социалните мрежи и активно коментират предстоящото падане на забраната чужденци да купуват българска земеделска земя от 01.01.2014 г.



На този етап гражданите се обединяват около едно основно изискване към управляващите: забрана за чужди физически и юридически лица да придобиват собственост върху българска земя, като това да бъде отразено във всички закони, касаещи земята. На 20 октомври освен в Добрич, подобни събития се организират в София, Пловдив, Варна, Бургас, Пазарджик, Русе. Българи в чужбина също се организират и през същия ден ще се съберат в Атина, Милано, Берлин, Кьолн, Париж, Лондон, Виена, Мадрид.

През 2005 г. парламентът променя Конституцията на България с квалифицирано мнозинство от 2/3, спазвайки ангажиментите ни към ЕС. Промяната обаче надхвърля изискванията към членството ни и вследствие препоръките на чужди посланици извън съюза, от 2014 г. всеки чужденец може да закупува земеделска земя без ревизия на настоящото законодателство и условия, които да защитават българския производител.