Чужденци купуват земя, ако я орат 3 години; Учени от Пловдив откриха нов продукт срещу рак на дебелото черво

Всяко дете до 12 години с по 3 кариеса; Хотели стават незаконни старчески домове; Регистрираме се по пощата за вота

Чужденци купуват земя, ако я орат 3 години; Учени от Пловдив откриха нов продукт срещу рак на дебелото черво

24 часа

Учени от Пловдив откриха нов продукт срещу рак на дебелото черво

Нов продукт, който намалява риска от рак на дебелото черво, получиха в лабораторни условия учени, студенти и докторанти от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Разработката е отнела 5-6 г.

"Заменихме захарта с нискомолекулен инулин. При свързването му с омега-3 и омега-6 мастни киселини се активизира растежът на полезната микрофлора, която пък помага за по-бързото изхвърляне на токсините от организма", обясни пред "24 часа" зам.-ректорът на вуза доц. Пантелей Денев, ръководител на научния екип.

Труд

Всяко дете до 12 години с по 3 кариеса

Всяко дете до 12-годишна възраст има 3 кариеса, а до навършване на пълнолетие - стават шест.

10 000 зъба са извадени на деца до 18-годишна възраст за последните 13 години в България, съобщи вчера в Ловеч председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Борислав Миланов.

Той и шефът на Комитета по комуникации в Световната федерация на зъболекарите д-р Николай Шарков участваха в кръгла маса за безплатната силанизация на детските зъби.

Регистрираме се по пощата за вота

Управляващите все пак може да склонят да въведат активна регистрация за избирателите, с помощта на която списъците ще бъдат изчистени от т.нар. мъртви души. Идеята е тя да се извършва по интернет или по пощата.

Мярката, която е залегнала в проекта за нов изборен кодекс, обаче няма да заработи веднага, а чак след вота за евродепутати догодина. И ще важи само за хората, които тогава са пропуснали да упражнят правото си на глас.

Идеята, за която "Труд" пръв писа, е Централната избирателна комисия (ЦИК) да направи регистър на всички гласували на изборите за евродепутати догодина. Само техните данни ще бъдат включени в избирателните списъци за следващ вот. Първоначално се планираше всички, които не са записани, но желаят да упражнят правото си на глас, да бъдат дописвани в списъците в деня на вота.

Стандарт

Чужденци купуват земя, ако я орат 3 години

Чужденци ще могат да купуват земеделска земя у нас, само ако декларират, че ще я използват за селско стопанство за период от поне три години. Предложението е един от обсъжданите варианти за ограничаване на вероятността за спекулации на чужди граждани с родните ниви след изтичане на 31 декември 2013 г. на мораториума за покупка на българска земя от граждани на ЕС. Това съобщи шефът на земеделската комисия в парламента Светла Бъчварова, цитирана от agronovinite.bg. Ще се търсят и други начини за ограничаване масовото изкупуване на ниви като забрана за продажба на чужденци на парцели в пограничните райони. Опитът на Словения, Литва, Унгария и Швейцария ще е водещ при разработване на новите правила. Според Бъчварова те трябва да започнат да действат от 1 януари 2014 г. Засега обаче в земеделското министерство не е сформиран екип, който да работи по промени в законите, регулиращи поземлените отношения. Вероятно новите текстове ще бъдат внесени от червени депутати, разказаха запознати.

Монитор

Хотели стават незаконни старчески домове

Хотели и къщи за гости се превръщат в незаконни старчески домове. Това са установили проверки на Инспектората към Агенцията за социално подпомагане (АСП) в частните домове за възрастни.

Услугите се предоставят срещу заплащане, а хората се вписват в регистъра като туристи, обясниха пред „Монитор" от АСП. Проверяващите и в момента продължават да регистрират подобни случаи..