Жреци и богини подредиха в Добрич; 9,4 млн. лв. за по-високи учителски заплати; Бързите кредити на прокурор

Борисов и "Атака" се вкопчиха в мораториума за продажба на земя; Министри пак крият данни за бонуси; 17 часа стачка под земята

Жреци и богини подредиха в Добрич; 9,4 млн. лв. за по-високи учителски заплати; Бързите кредити на прокурор

Сега
Правителството се паникьоса за бежанците
Френският президент Франсоа Оланд приветства пред Елисейския дворец в Париж върховния комисар по бежанците на ООН Антонио Гутереш. Преди дни след зачестилите инциденти с кораби с имигранти край о.Лампедуза френският министър по европейските въпроси Тиери Репетен заяви, че Франция няма да позволи повече хора да се давят в морето, без да има някакъв колективен европейски отговор на кризата, и че Италия не бива да бъде оставена сама да се справя с този проблем. Той добави, че Париж ще предложи финансова и техническа помощ.
Правителството ще предприеме серия от спешни мерки заради задълбочаващата се криза с бежанците. На извънредно заседание в понеделник ще бъдат отпуснати нови 27 млн. лв., съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов.

Парите ще се използват за овладяване на ситуацията до края на годината. Над 20 млн. лв. от тях ще отидат за МВР, под шапката на което е Държавната агенция за бежанците. Извънредната субсидия трябва да покрие разходите и на всички останали институции, ангажирани с проблема. Маринов не отговори на неколкократно зададения въпрос на базата на какви очаквания за потока от бежанци са правени разчетите. В момента броят им е 6503-ма. Според МВР до края на годината те ще надхвърлят 11 хиляди.

5 млн. лв. от допълнителната субсидия ще бъде използвана за изграждане на технически заграждения по протежение на 30 км от границата с Турция в района на Елхово, съобщи още Маринов. Те ще бъдат поставени в район с ниска видимост, в която граничарите разбират в последния момент за приближаващи хора. "Целта не е да спрем бежанците, а да се получи преразпределение на потока от хора към Свиленград, където условията за работа на граничната полиция са много по-добри, работи се по-добре с турските власти и част от хората се задържат още на турска територия", коментира Маринов. Не стана ясно колко време ще отнеме поставянето на загражденията.

Маринов внесе още по-голямо объркване около издръжката на бежанците. Той обясни, че официално обявените 1084 лв. са само прогнозни. "Парите ги няма, никой не ги е получил и ние не разполагаме с тях", обясни той. Ден по-рано председателят на агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев "смали" сумата до 385 лв. На този фон все още няма яснота каква помощ ще получи България от трите фонда на ЕС, които са почти изчерпани, а за останалите около 11 млн. евро се конкурираме с други държави.

Борисов и "Атака" се вкопчиха в мораториума за продажба на земя
ГЕРБ и "Атака" яхнаха надигналата се протестна вълна заради отпадането на забраната за продажба на чужденци от догодина и със съвместни усилия вчера вкараха предложението за налагане на мораториум в седмичния дневен ред на парламента. Макар и в двете партии да са наясно със закъснялата реакция, темата им дава възможност да извлекат политически дивиденти. Забраната трябва да отпадне на 1 януари 2014 г. с приключването на 7-годишния преходен период, договорен с ЕС. В профила си във "Фейсбук" Борисов съобщи, че е много обезпокоен, че правителството не прави нищо за удължаване на мораториума.

Хората на Волен Сидеров искат НС да го удължи до 2020 г. От ГЕРБ няма да го подкрепят с аргумента, че е популистко, и на свой ред настояват правителството да се договори с останалите 27 страни членки мораториумът да трае до 2025 г. Премиерът Пламен Орешарски вчера отново попари надеждите им, като определи исканията за нереалистични. БСП и ДПС също показаха пренебрежение към проекторешението на "Атака", като го сложиха последна точка в програмата с минимални шансове да бъде гласувано тази седмица.

Пред "Сега" зам.-председателят на "Атака" проф. Станислав Станилов беше категоричен, че партията му няма да извива ръцете на управляващото мнозинство с кворума, за да наложи решението си.

Монитор
9,4 млн. лв. за по-високи учителски заплати
9,4 млн. лв. отпусна правителството вчера за увеличение на учителските заплати в малките школа и детски градини. Става дума за тези учебни заведения, в които възнагражденията на педагозите не бяха повишени през август с 8 на сто. Без скок на заплатите са останали преподаватели в малките детски и учебни заведения, където парите от делегираните бюджети не стигат. Според кабинета „Орешарски” така ще се намали зависимостта между заплатите на учителите и броя на малчуганите и учениците.

Средствата от 9,4 млн. лв. ще стигнат за увеличение на възнагражденията до края на годината. Средствата са осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2013 г.

Както образователният министър Анелия Клисарова вече каза, амбициите на ведомството и за просвета и наука да се заделят 4% от БВП за следващата година. Заради икономическата ситуация в страната обаче учителските заплати през следващата година може и да не се увеличат.

БНБ И КЗП ЩЕ ПРОВЕРЯВАТ СЪМНИТЕЛНИТЕ ФИНАНСОВИ ДРУЖЕСТВА
Бързите кредити на прокурор
Лепят стикери „Длъжник” по автомобилите и домовете
Повечето засегнати лица са от силно уязвими социални слоеве, заяви прокурор Найденов.
Прокуратурата подхвана дейността на фирмите за бързи кредити заради множеството сигнали, че се занимават с лихварство и заблуждават хората.

Проверката на държавното обвинение е образувана преди ден и цели в срок до 25 октомври да събере от Българската народна банка и Комисията за защита на потребителите информация дали при тях има постъпвали жалби и какви. Освен това прокуратурата иска двете институции да проверят работата на фирма „Профикредит”, за която от разследване на Нова телевизия стана ясно, че е замесена също в подобни схеми. До момента в държавното обвинение са постъпили данни, че фирмата „Профикредит” е с чешка собственост, но е регистрирана в Холандия. Ще се проверява дали има подобна чуждестранна собственост и при други небанкови дружества.

„Засега става ясно, че голяма част от засегнатите лица са част от силно уязвими социални слоеве, които не търсят правна защита в подобни случаи”, обясни за „Монитор” Веселин Найденов от Върховната административна прокуратура.

В рамките на проверката е възможно да се образуват и редица наказателни дела за лихварство

принуда, документна измама и т.н., обясниха от държавното обвинение. За да се стигне до това обаче, по време на проверката трябва да бъдат открити данни за извършени престъпления. Възможно е да се провери дори дейността на т.нар. арбитражни съдилища, които се наемат от фирмите за бързи кредити, за да решават дела на техни длъжници. Интернет форумите са пълни със стотици мнения на хора, които смятат, че са били излъгани от фирмите за бързи кредити. Сред коментарите има и хора, които разказват, че в градовете извън София било най-страшно. При отказ да плащат „свръхлихвите” кредитираните били респектирани и физически. Последният случай е в Дебелец, където длъжник бил спукан от бой от кредиторите си. Заради отказ да върне 500 лева той бил нападнат от двама служители на фирмата, които му счупили няколко ребра.

„Взех 3 хил. лева, за да платя лечението на баща ми. След няколко месеца обаче се оказа, че дължа 25 хил. лева.” Така започва разказа си в блога 28-годишната Таня. Неволите на жената започнали през 2012 година, когато баща й се разболял. Жената нямала пари и решила да прибегне до небанкова институция, която отпуска експресни заеми. Кандидатствала, като в искането си за кредит посочила личните си данни и банковата си сметка. Съвсем скоро парите й били преведени,

без да е подписала какъвто и да е договор

Оказало се, че всъщност искането й за заем представлявало договора, като в него били оставени празни полета, в които фирмата да попълни своите условия. Така след две седмици, когато парите вече били усвоени, тя вече имала сключен договор, който предварително била подписала и според който дължала безбожна лихва, добавена впоследствие от фирмата.

„Когато се обадих на кредитния експерт, той ми съобщи, че дължа 12 хил. лева. Така се случи, че нямах възможност да платя две вноски и отново получих обаждане. Съобщиха ми, че прекратяват договора ми и вече дължа 25 хил. лева заради забавянето”, оплаква се още Таня.

Друг ужилен се оплаква във форумите:

„Взех заем от 1150 лева, като с лихвата трябваше да върна 2500 лева. Нямах избор. Започнах да изплащам парите, като успях да върна 1650 лева. Другите 900 просрочих, защото бях изнемогнал. Така автоматично ми начислиха неустойка от 1250 лева, плюс такса преразглеждане от 700 лева. Получиха се общо 3440 лева, който дължа”, разказва пък мъж, който е решил да остане анонимен в интернет. Той е бил осъден, като към цялата сума са начислени и 1000 лева разходи, които също трябва да плати.

Труд
Министри пак крият данни за бонуси
Министри от кабинета "Орешарски" са под прицел на свои депутати заради отказ да отговорят конкретно кои служители от ведомствата им, най-вече в политическите кабинети, са получавали пари над заплатите си. Мотивът, както беше и по времето на ГЕРБ, отново е "опазване на лични данни".

Избраниците от БСП Петър Мутафчиев и Георги Свиленски поискаха през септември от всички министерства отговор за т.нар. бонуси по длъжности през 2011-2013 г. Периодът обхваща мандата на ГЕРБ, служебния кабинет и "захапва" старта на мандата на новото правителство.

На първата порция въпроси настоящите управници, както и предшествениците им от ГЕРБ, са представили само общата сума на допълнителните възнаграждения. Но не и разбивка кои служители са вземали допълнителни пари, на какво основание е ставало това и в какъв размер.

Става дума за общо около 29 млн. лв., раздадени за двете години в 9 от министерствата, стана ясно от общите справки, получени от депутатите. Първенец по бонуси е Министерството на финансите - за 2 г. са раздадени 14 млн. лв.

Мутафчиев и Свиленски са задали отново въпроси към министрите, озаглавени "отказ от конкретен отговор", защото са убедени, че информацията, която искат, не е защитена по закон. Това показва и становище на Комисията за защита на личните данни, изпратено до двамата след тяхно запитване.

Спецорганът казва, че "в конкретния случай условие за допустимост" за предоставяне на исканите данни за служителите на министерствата е "осъществяването на задача в обществен интерес". От комисията припомнят и че членовете на политически кабинети са длъжни да обявяват доходите си по силата на специалния закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

През януари т.г. Върховният административен съд също реши, че възнагражденията на чиновниците не са тайна по дело на в. "Сега" заради отказ на информация от социалното министерство при ГЕРБ. По тяхно време гръмна скандал с огромни суми, раздавани на висши чиновници и отказ на властта да дава информация. Висши чиновници дори подадоха оставки и се наложи да връщат пари.

Мутафчиев и Свиленски все още чакат новите отговори на част от министрите. Социалният министър Хасан Адемов (ДПС) единствен бързо е предоставил на депутатите кой какви бонуси е вземал в министерството в посочения период, но с молба имената да не бъдат разгласявани. Според данните в МВР не са раздавани бонуси за политическия кабинет.
   
Гонят бежанците, ако рушат
Бежанците, които бъдат заловени да рушат сградите и помещенията, които обитават, и създават умишлено проблеми на съквартирантите си, ще бъдат експулсирани. Това обяви вчера председателят на Държавната агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев. До няколко дни ще има табла на арабски език с всички правила и инструкции относно реда в центровете.

За да има още по-строг контрол, ще бъде въведено и видеонаблюдение. Камери няма да има само в тоалетните, баните и спалните помещения.

"Имаме доказателства за вредителски действия в санитарните помещения, като слагане на памперси в каналите", обяви Чирпанлиев. Агенцията е дала над 3000 лв., за да отстрани повредата. Имало и хора, които умишлено дразнели останалите съквартиранти и ги карали да протестират. Сирийците от християнски произход нарочно се разхождали по долни гащи и потници, за да дразнят мюсюлманските жени, поясниха от агенцията. Чирпанлиев изказа недоумението си от това, че давали походни легла на бежанците, а те сваляли брезентите от тях и лягали на земята.

От Агенцията се похвалиха, че са ускорили приключването на процедурата за проучване на потърсилите убежище. До 30 септември статут на бежанци са получили 950 души. Само вчера са били подписани още 30 документа на сирийци. До края на годината още поне 100 души ще имат статут на бежанци.

Стандарт
17 часа стачка под земята
49 миньори се залостиха на 300 метра дълбочина, спешно превеждат 500 000 лв. за заплати
Миньори вдигнаха 17-часова стачка под земята. Бунтът избухна в мина "Черно море" на Христо Ковачки заради неизплатени заплати повече от два месеца. Всички миньори от нощната смяна се барикадираха в галерия на 300 м под земята и обявиха, че няма да излязат, докато не получат накуп възнагражденията си за август и септември. 49-те работници останаха близо денонощие залостени там. Заедно с тях пред входа на галерията пък протестираха повече от  50 техни колеги, които е трябвало да застъпят на работа вчера сутринта. От КНСБ-Бургас изпратиха парламентьори, които да склонят миньорите да излязат от рудника. Бунтовниците обаче бяха непреклонни. "Осигурили сме на миньорите храна и вода. Те настояват да получат парите си поне за август. Причината за неизплатените заплати е забавянето на плащанията от страна на НЕК към мина "Черно море", заяви лидерът на КНСБ в Бургас Здравко Тошков. В бургаския рудник на Христо Ковачки работят около 200 копачи. По информация на фирмата НЕК им дължи близо 1,4 милиона лева. "Не можем повече да издържаме на това безпаричие. Работим като роби, а не получаваме нищо. Всички имаме семейства, храним деца, плащаме кредити. В деня преди да започне протестът, ни платиха по 180 лева от августовските заплати. Чудим се какво да ги правим по-напред. Колегите са непреклонни и няма да спрат протеста, докато не си получат изработените пари", казаха пред "Стандарт" миньори. Други пък допълниха: "Сега обещаха, че ще ни изплатят всичко дължимо плюс аванс за септември. Само че ние искаме и индексациите за предходните месеци. Заплатите са намалени от 1100 лв. на по 600 лв.". Експерти на икономическото министерство се намесиха спешно и НЕК още вчера изплатили 520 хил. лв. към "Топлофикация Сливен". Тя би следвало да изпълни своите отговорности и да изплати с тези пари задълженията си към Мини "Черно море", коментираха снощи хората на Драгомир Стойнев. След 17 часа под земята барикадиралите се миньори излязоха от галериите.

Жреци и богини подредиха в Добрич
Трите жречески погребения от най-стария некропол в континентална Европа - този на Големия остров край Дуранкулак, са пренесени в музея в Добрич. Те са от 5000 г. пр. Хр. Регионалният музей подреди уникална изложба. Така гостите могат да видят и фигура на богинята майка Кибела, по тялото на която е видна и първата писменост от това време - пиктограма. От времето на траките изобилстват битови и военни предмети. Земите на днешна Добруджа някога са били населявани от гетските племена. Сред редките експонати е уникален меч - ромфея. Сред ценните находки в региона е и печат на цар Симеон Велики.

24 часа
Внесоха закона за връщане на пушенето
Пълната забрана за пушене на закрити обществени места пада. Това предвиждат промени в закона за здравето, внесени вчера в парламента от депутатите от БСП Спас Панчев, Димитър Дъбов, Димчо Михалевски, Мартин Захариев, Добрин Данев, Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова, Татяна Буруджиева и Тодор Радулов.

Връща се разрешението за пушене в обособени самостоятелни помещения в ресторанти, питейни заведения, барове, кафенета (без интернет кафенета и тези в спортни зали) и в нощни заведения.

Тютюневият дим ще е отново разрешен в отделни салони в игрални зали и казина, както и в обособени помещения на летищата. Забраната пада изцяло за стадионите.

Собствениците на заведения до 70 кв. м сами ще определят дали те да са за пушачи, или за непушачи. За по-големите се обсъждат два варианта - или собствениците им сами да определят каква площ да е за цигарен дим, или разпределението пушачи-непушачи в помещението да е 50:50.

Депутати гласуват втори вот на недоверие
Народните представители гласуват днес втори вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Като продължение на първия, този вот е за провал на кабинета в областта на регионалната политика. Вносители на искането са депутатите от ГЕРБ, съобщиха от Народното събрание.

Дебатите се проведоха вчера в присъствието на министър-председателя и министрите от кабинета.

Според мотивите на вносителите Министерството на регионалното развитие не функционира, а инвестиционният процес и бизнесът са блокирани.

Според ГЕРБ няма конкретна яснота за финансиране на българските региони, а програмата за регионално развитие не се управлява добре. Опозицията отправя критики и по отношение на управлението на морските плажове, на ВиК сектора и на пътния сектор.

За да е успешен, вотът на недоверие трябва да е подкрепен от най-малко 121 депутати. Началото на гласуването е в 13:20 часа, тъй като тогава изтича 24-часовият срок след дебатите.

Преди гласуването на вота депутатите ще обсъдят редица законопроекти. В програмата се предвижда обсъждане на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс; първо гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове; първо гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност; първо гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси; първо гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица; първо гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112; първо гласуване на законопроект за допълнение на Закона за задълженията и договорите; първо гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за общинската собственост; първо гласуване на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина; първо гласуване на законопроект за изменение на Закона за животновъдството; второ гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.

Дневник
Съдът намали гаранцията на Богомил Манчев на 500 хил. лв.
Паричната гаранция е намалена от 1 милион на 500 хил. лв.
Определението на съда е окончателно, не подлежи на обжалване или протест, допълват оттам.
Парите трябва да бъдат внесени в 15-дневен срок (след връчване на определението на страните).
На 4 октомври Манчев получи обвинение за помагачество и гаранция от един милион лева по делото за длъжностно присвояване по проекта АЕЦ "Белене". Собственикът на "Риск инженеринг" обяви, че ще съди държавата, за да се защити.
Обвинението към него е, че е подпомогнал и подбудил един от бившите шефове на НЕК да присвои над 8 млн. лева държавни пари.

Капитал
Туристическият бранш и общините опитват да удължат летния сезон
Усилията са насочени основно към програми за пенсионери и туристи над 55 години. Обсъждат се и възможности за субсидиране на чартъри в неактивния сезон
Туристическият бранш по Черноморието е започнал работа по програми за удължаване на летния сезон, като вече има подадени проекти и за европейско финансиране. Целта е в страната да бъдат доведени туристи извън най-активните юни, юли и август, като програмите включват партньорства с местните власти и фирми от други държави.

Обсъждат се и възможности за субсидиране на чартъри в неактивния сезон, като решението дали това ще се случи предстои да бъде взето до края на месеца.

През пролетта на следващата година в Слънчев бряг отново ще дойдат около 7 хил. пенсионери от Австрия по договор с хотелиери в курорта, а местният бизнес във Варна заедно с общината и чуждестранни партньори кандидатства за еврофинансиране по проект за туристи над 55 години.

Програми за възрастни

Съюзът на пенсионерите в Австрия избра Слънчев бряг за провеждане на годишните пролетни срещи на членовете си през 2013 г., което помогна за отварянето на хотелите по-рано. От съюза на хотелиерите в Слънчев бряг съобщиха, че програмата ще бъде повторена и догодина, като се очаква същият брой туристи да посетят курорта за по седмица - около 7 хил. души. Първите чартъри с австрийци трябва да пристигнат в Слънчев бряг в началото на април. Вече има сключени и договори за настаняването им.

Готви се и втора програма за посрещане на пенсионери в пролетните месеци. Туристически фирми от Варна заедно с общината и партньори от Полша, Албания, Турция и Литва са подали съвместен проект по европейската инициатива за насърчаване на предприемачеството EIP за посрещане на туристи над 55 години извън активния летен сезон. Пионер в този туризъм е Испания, която още преди повече от пет години предложи такива пакети за морските си курорти, а инициативата се разпространи и сред други държави в Европа. Прокетът е за 340 хил. евро, като през ноември ще стане ясно дали ще бъде одобрен, съобщи Соня Георгиева от отдел "Туризъм" на община Варна. Ако той получи финансиране, в партньорските държави Полша, Албания, Турция и Литва ще могат да се възползват от по-евтини пакети за възрастни туристи, като първите групи е планирано да пристигнат през пролетта на 2014 г.

Освен настаняване в морските курорти за групите с пенсионери са предвидени СПА услуги и екскурзии до исторически и културни обекти - в Жеравна, Котел, обиколки на Стария Несебър, нос Калиакра и други забележителности.