Художествена галерия - Добрич отбелязва 50-годишен юбилей

Художествена галерия - Добрич отбелязва 50-годишен юбилей
На 22 октомври от 18.00 часа Художествена галерия – Добрич ще отбележи своята 50-годишнина.

Екипът на галерията ще представи юбилейното издание "Каталог 50 години Художествена галерия – Добрич". Традиция е годишнините на галерията да се съпровождат  с изследователски издания – за 40 г. е издадена "История на ХГ – Добрич" с автор Мария Паскалева, а пет години по-късно  - "Страници от архива на ХГ – Добрич".

Юбилейният каталог е двуезичен и включва информация за сградата, която е паметник на културата, изложбите през 50 годишната история, както и репродукции на творби от различните отдели на художествения фонд. Отделено е място на добричките художници, поместени са снимки от архива на галерията от индивидуални и групови изложби, открити през различни години. Изданието е осъществено с финансовата подкрепа на Община град Добрич и Министерство на културата.

В юбилейната вечер ще бъде открита и документална изложба "50 години Художествена галерия – Добрич", която включва снимки и материали от историята на галерията, от големите национални изложби "Земята и хората", които в продължение на няколко десетилетия се откриваха в Добрич, от емблематичните за галерията пленери и изложби Хартията, както и други събития. Изложбата е реализирана с подкрепата на Ротари Клуб – Добрич.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+