Масов мор на лястовички край Балчик; 6 месеца се криеш за акта от КАТ, ще се води за връчен; Наши роми с домове в Париж

Адемов иска пенсионна възраст и за полицаите; Компютрите "Правец" се завръщат на българския пазар; Националите загубиха от Чехия и се сбогуваха с Мондиал`14; Всяка втора жертва на престъпление не се оплаква в полицията

Масов мор на лястовички край Балчик; 6 месеца се криеш за акта от КАТ, ще се води за връчен; Наши роми с домове в Париж

Сега
Почти три пъти пада таксата за пенсионерите при личния лекар
Здравната каса ще иска увеличение на бюджета си за 2014 г. със 150 млн. лв.
Лични лекари предупредиха, че с намаляването на потребителската такса ще се стигне дотам да не приемат за пациенти пенсионери.
Потребителската такса за посещение при личен лекар за пенсионери ще бъде намалена от 2.90 лв. на 1 лв., или почти три пъти, съобщи вчера здравният министър д-р Таня Андреева. Според нея разликата ще бъде поемана изцяло от здравното министерство, което ще превежда парите за това на здравната каса (НЗОК). Не е ясно откъде ще се осигурят финанси в силно недофинансираната здравна система.

Облекчението за пенсионерите беше въведено през 2008 г. по време на тройната коалиция също с идеята разликата от 1.40 лв. тогава да се покрива от държавата. През 2010 г. обаче подобно перо не беше предвидено, а личните лекари получиха пари чак през ноември. След това от ГЕРБ премахнаха преференцията.

Проверка на "Сега" сред личните лекари установи, че те са против връщането на преференциалната такса за пенсионерите заради горчивия си опит, че разликата се покрива от бюджета само ако има и когато има пари. Те предупредиха, че ще се стигне дотам да не приемат за пациенти пенсионери. Любомир Киров, който е председател на сдружението на личните лекари, заяви, че идеята не е обсъждана с тях. Джипитата и сега са ощетени, тъй като държавата плаща по 1 лв. за децата, инвалидите и др. категории пациенти, освободени изобщо от такса. От Българския лекарски съюз също излязоха със становище, че е неприемливо потребителската такса за посещение при личен лекар за пенсионери да стане един лев от догодина, защото това ще натовари данъците на другите хора.

Популистката идея за намаление на таксата идва на фона на огромните проблеми със здравния бюджет и недофинансирането на дейността на болниците от НЗОК заради липса на пари. Вчера надзорът на касата реши за септември да плати само 80% от дейността на лечебните заведения и медицинските изделия, а в следващите месеци ще се решава според парите. Той ще иска от финансовото министерство бюджетът на касата за 2014 г. да бъде увеличен със 150 млн. лв., с които да се покрие дефицитът от 2013 г.

От частните болници обаче се оплакаха, че реимбурсирането на дейността им ще е не повече от 40%. "Обещаните на болниците 70% в реалното всекидневие се превръщат в 40-50% финансиране, тъй като почти всички лечебни заведения ще надхвърлят тези прогнозни стойности и така ние ще се окажем тежко недофинансирани с всички последици за развитието на лечебните заведения и за качеството на медицинската услуга в тях", обясни д-р Методи Янков, управител на болница "Сердика".

Националите загубиха от Чехия и се сбогуваха с Мондиал`14
Националният отбор на България по футбол загуби с 0:1 домакинството си срещу Чехия в последен мач от квалификациите в гр. В за Мондиал14. Тимът ни се нуждаеше от задължителна победа с 3 гола разлика и благоприятен развой в гр.Е,но нито едно от нужните условия не се изпълни. Норвегия трябваше да победи Исландия като домаин, но завърши 1:1, а Словения трябваше да направи равен като гост срещу Швейцария, а вместо това загуби с 0:1.
На световно ниво беше само публиката на ст. "Васил Левски", която изпълни трибуните (имаше около 30 000 зрители), въпреки илюзорните ни шансове да достигнем бараж.
Българският отбор направи всичко по силите си да постигне победа, но вратарят на гостите Петер Чех ("Челси") показа на няколко пъти световната си класа, особено след шутове на Димитър Рангелов и Ивелин Попов. Попадението за чехите отбеляза Борек Докал в 52-ата мин. Освен това вратарят Владислав Стоянов имаше отлични намеси преди почивката. В 76-ата мин. пък отборът ни остана с човек по-малко, след като по глупав начин Петър Занев получи втори жълт картон и беше изгонен. В крайна сметка тимът на България завърши на 4-о място в групата с 13 т., на 3 т. след Дания и на 2 т. след Чехия. От групата за световното първенство се класира Италия с 22 т.
"Не завършихме, както ни се искаше. Отборът започна да играе припряно почти от самото начало. Мислехме повече за бараж, отколкото за този мач, но баражът минаваше през този мач. Играехме не бързо, а прибързано. Доволен съм и горд от всички тези футболисти през тези две години. Публиката беше перфектна. Причината да не печелим е, че не вкарваме голове. Нямаме това качество в отбора. А иначе играем отлично, но ни липсва това. Не съм настроен в момента да коментирам договора си, в много скоро бъдеще ще дам отговора си", коментира селекционерът Любослав Пенев пред БНТ.

Монитор
Заради рязкото застудяване край морето
Масов мор на лястовички край Балчик
Нивите и пътищата са пълни с мъртви птички
Според еколозите лястовичките били изтощени и затова умирали.
Пътят между Балчик и Дуранкулак, както и нивите в този район, са пълни с мъртви лястовички, алармираха пред „Монитор” очевидци. „Пътувах преди няколко дни по този маршрут. Освен че по шосето и в нивите имаше мъртви птици, много

живи лястовички се държаха неадекватно

Уж хвърчаха, пък се щураха и залитаха. Дори аз, без да искам, убих две птици. Просто се  блъснаха в стъклото”, обясни 47-годишният Атанас Момчев от Добрич.

„Такива сигнали получаваме от две седмици, и то предимно от района на крайбрежието на Североизточна България.

Оказа се, че явлението е масово, каза Ивайло Иванов, орнитолог в БДЗП. Според него мъртвите птици са млади лястовички, които са загинали още по време на първата си миграция от глад и изтощение. „Представете си, хората от цял Добрич да изминат пеш разстоянието до Париж и да се върнат, и то два пъти в годината. За това се иска много енергия”, коментира още Ивайло Иванов.

Миграцията е най-тежкият момент от живота на всеки жив организъм. Птиците са подтикнати да изминат хиляди километри, а те са млади, бавят се при полета губят енергия, изтощават се и се получава дисбаланс, обясни още Иванов. Не на последно място причина е рязкото падане на температурите преди две седмици. В същото време основната храна на лястовичките – насекомите, се изпокриха от студ. Орнитолозите дори са забелязали малките птици да се сгушват по десетина в празни гнезда, за да се предпазят от измръзване.

Касата плаща на порции на болниците
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да ореже плащанията на болниците. За извършената дейност през септември те ще получават 80 на сто от предвиденото, а не 100 процента. Това реши Надзорният съвет на касата на свое заседание вчера.

Свиването на плащанията се налага заради дефицита в бюджета на НЗОК за болнична помощ и медицински изделия, който се очертава до края на годината, обясниха от финансовата институция.

Актуализация на бюджета на касата в размер на 150 млн. лв. да бъде поискана от министъра на финансите Петър Чобанов чрез неговия здравен колега д-р Таня Андреева, реши още Надзорният съвет.

24 часа
Всяка втора жертва на престъпление не се оплаква в полицията
Всяка втора жертва на престъпление у нас не съобщава за него в полицията. Това показват данните от изследването за динамика на конвенционалната престъпност в периода 2012-2013 г. на Центъра за изследване на демокрацията, които бяха представени вчера.

"Има траен спад в дела на хората, които съобщават за престъпление, или т. нар. латентна престъпност. Най-рекордно е нивото през 2010 г. и след това имаме устойчив спад", разказа Тихомир Безлов, главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

За 2012 г. броят на съобщените престъпления е 42,4% и той намалява за сметка на тези, които се премълчават през същия период.

Основните причини, посочени от интервюираните за несъобщените престъпления, са: "полицията няма да направи нищо" - най-често посочван отговор, "полицията няма доказателства, не беше толкова сериозно, нищо не загубих и семейството ми се справи само".

Хората от районите Северен Централен и Югоизточен най-рядко разкриват на полицията, че са станали жертви на престъпления, въпреки че това са места с високи нива на престъпност.
Рязко се е увеличил броят на престъпленията през 2012 г. спрямо тези през предходната година, става ясно от данните в изследването.

От 10,3% на 15,4% пък е скочил броят на жертвите на престъпления. Тези данни се различават от полицейските, които показват спад на престъпленията за 2012 г. с 6%. От Центъра за изследване на демокрацията обясняват тези разминавания с несъобщената престъпност, която не попада в статистиките на МВР.

От 600 хиляди престъпления, извършени за година, половината не се съобщават в полицията, но въпреки това в МВР се регистрират около 110 хиляди престъпления, твърдят експертите на центъра. От тези данни те стигат до извода, че 190 хиляди престъпления, които се съобщават от гражданите в районните полицейски управления, не се регистрират и съответно не се разследват.

Причини може да се търсят в това, че част от гражданите имат грешна преценка кое е престъпление и кое не. Политически и управленски натиск с цел представяне на по-ниска престъпност е другата причина според изследването.

Телефонните измами остават едни от най-извършваните престъпления. Спад се отчита при тежките престъпления, докато кражбите на части или вещи на автомобили бележат ръст (от 4,6% на 6,2%). Увеличил се е броят и на хората, станали жертви на кражба на лично имущество, от 3% на 5,1%. Нараства и броят на жертвите на опити за взломни кражби от 1,3% на 2,6%.

6 месеца се криеш за акта от КАТ, ще се води за връчен
50-а промяна на Закона за движение по пътищата ще бъде излишна. По-добре нов закон, бе мнението на повечето от участниците в дискусията на “24 часа”.

Слага се край на възможността актовете на КАТ да "изгарят", тъй като водачът не е намерен и документът не му е връчен.

В парламента се подготвя предложение, което управляващите вероятно ще гласуват. Според него, ако някой до 6 месеца се крие да не си получи акта от КАТ или за друго нарушение, наказателното постановление ще се счита за връчено и глобата по него ще бъде събрана от приходните агенции в държавата.

Този текст вероятно ще влезе в Закона за административните нарушения и наказания.

Новината обяви депутатът от БСП Георги Свиленски на дискусия, организирана от "24 часа" за Закона за движение по пътищата. Детайли към нея добави по-късно вчера колегата на Свиленски - Георги Кадиев. Оказа се, че предложението е дошло на негова среща с представители на КАТ. Те обяснили, че имало много водачи, които нарочно се криели от посочените адреси и служителите на КАТ не можели да им връчат писмата с обратна разписка. Имало и доста хора, особено в големите градове, които не се водели на указания адрес. Идеята за 6-месечния срок ще засегне особено актовете, след които следва отнемане на книжка, уточни Кадиев. Досега някои шофьори успявали чрез протакане да преминат 9-месечния давностен срок за акта и така " спасявали" книжката.

Стандарт
Наши роми с домове в Париж
Карат зимата в апартаменти на Шан-з-Елизе
Ромите ни в Париж скоро ще забравят подлезите и колибите на Марсово поле. Празните жилища във френската столица ще бъдат предадени на държавата, за да настани в тях мургавите ни събратя, гръмна в. "Монд". Общинският съвет в Града на любовта е одобрил с мнозинство предложението на кмета Бертран Деланое. Нито един парижки район няма да е изключение от новата наредба, гласи становището на съвета. Това означава, че българските и румънски роми могат да станат обитатели дори на "Шан-з-Елизе". Инициативата е навременна, предвид приближаването на зимата. Перспективата европейските граждани от този етнос да я посрещнат за пореден път в окаяни постройки от шперплат и картон е разтревожила общинарите. Те дори ще проучат възможността да се изгради специален квартал край Париж за интегриране на ромите.

Таван за наказателните лихви на бързите заеми
Депутати от ДПС и БСП готвят драконовски санкции срещу космическите лихви и наказания за бързите кредити. Законовите промени са разработени в три насоки - таван на лихвите - по кредита и наказателните лихви, лицензиране на компаниите, както и изисквания към самите фирми, например за прозрачност на капитала.

"Имаме информация, че през тези фирми се перат пари", коментира мерките шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев. И допълни, че промените ще засегнат не само кредитите и банковите договори, а и всички контракти с монополи и други институции.

С бързите кредити на практика хората буквално се заробват, коментира и соцдепутатът Димчо Михалевски. И уточни, че наказателните лихви ще бъдат със сериозни юзди в договорите. В момента те са без ограничения и може да стигнат до 10 пъти над сумата по заема, уточни още Михалевски.

Труд
Гуцанов осъдил България в Страсбург за 40 000 евро   
Европейският съд по правата на човека в Страсбург взе решение по случая с Борислав Гуцанов, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция, организирана от БСП, след заседанието на Изпълнителното бюро на партията.

По думите на Станишев, Гуцанов е осъдил България за 40 000 евро.
 „Всички българи имат дял в тези 40 хиляди евро, които държавата трябва да плати на семейството и на Борислав Гуцанов. Следва прокуратурата да провери кой е разпоредил тази акция и да понесе отговорност за това", добави още Сергей Станишев.

Когато бе председател на Общинския съвет във Варна, Борислав Гуцанов бе зрелищно арестуван през 2010 г. при акция "Медузите". Антимафиоти разбиха входната врата на дома на общинаря във вилната зона "Траката" на Варна. Къщата бе обискирана, а през това време друг екип претърси кабинета му в сградата на кметството. Съпругата му се оплака, че максираните полицаи стояли с насочено оръжие пред децата им. Часове по-късно Гуцанов бе изведен без белезници и откаран към ареста.

На 3 април същата година Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража" за Гуцанов. Той бе обвинен с още трима затова, че през периода от 2003 до 2007 г. във Варна са участвали в престъпна група, сключвала неизгодни сделки за автобуси на градския транспорт при условията на превишаване на власт и за лично облагодетелстване. По-късно обвиненията не издържаха в съда.
   
Адемов иска пенсионна възраст и за полицаите
Да се въведе пенсионна възраст за полицаи, агенти на ДАНС и разузнавачи, предложи социалният министър Хасан Адемов. Кадрите с младши чинове трябва да се пенсионират на 52 години, а по-висшите служители - на 54 години, обясни той пред Би Ти Ви.

Сега полицаите могат да излязат в отдих, независимо от възрастта си. Единственото условие е да имат 27 години стаж, от който две трети трябва да е в системата. Заради облекчените критерии полицаите са сред най-младите пенсионери. Според данните на НОИ те масово се пенсионират още преди да навършат 50 години.

Мнението на експертите в консултативния съвет по пенсионната реформа е, че условията за пенсиониране в МВР и Министерството на отбраната трябва да се изравнят, обясни Адемов. Той подчерта, че ще отстоява предложението при гласуването на предстоящите законодателни промени в осигуряването, но “оттам нататък има правителство и парламент”. “В крайна сметка каква ще бъде възрастта и стажът ще кажат политиците”, каза Адемов.

Освен с вътрешния министър Цветлин Йовчев, който обеща запазване на привилегиите за полицаите, мнението на Адемов се сблъсква и с намерението на министъра на отбраната Ангел Найденов да се премахне възрастта за пенсия за военни. Адемов припомни, че от 1 юли всички пенсии ще се повишат с около 3%, което ще струва 120 млн. лв. до края на 2014-а.

Дневник
Компютрите "Правец" се завръщат на българския пазар
Легендарните за България компютри с марката "Правец" ще се завърнат на пазара по Нова година, съобщи capital.bg. Сайтът www.pravetz.bg и информацията за възраждането се разпространи по-рано днес из социалните мрежи, а по-късно беше потвърдена от компанията, която ще го продава.

"След 30 години една легенда се завръща...", гласи реклама на сайта, според който скоро на пазара ще се появи преносимият компютър "Правец 64М". Според информацията на интернет страницата устройството ще работи със собствена операционна система "Правец ОС", ще разполага с безплатен офис пакет, процесор на Intel и ще може да работи с редица други платформи като Android, Windows, Solaris и Chrome OS.

Първоначално нямаше информация нито за възможността за предварителна поръчка, цена, дори нямаше и контакти. След това обаче беше добавен имейл за връзка. Новината бързо се разпространи във виртуалното пространство и доведе до въпроси дали това е истина или някой се опитва да привлече внимание с шега на гърба на старите машини "Правец 8" и "Правец 16".
 
В крайна сметка новината се оказа вярна, като зад сайта стои фирмата за почистване на преносими компютри "Лаптопклийн". Управителят на компанията Бойко Вучев потвърди, че планира да пусне обявения в интернет лаптоп след Нова година.

"Вече разполагаме с готови прототипи и осъществихме първите тестове", коментира Вучев. Той не пожела да се ангажира с точна цена или дата, от която устройството ще бъде пуснато на пазара, защото все още проектът е в тестова фаза. Пускането на сайта пък е направено с цел той да се изпробва и не е очаквал това да донесе толкова голям отзвук.

За разлика от моделите от 80-те години на миналия век, новите машини няма да се произвеждат изцяло в България. Новите лаптопи "Правец 64М" са поръчани като хардуерен дизайн от тайвански производител и ще се сглобяват в България. Вучев не даде подробности и за операционната система "Правец ОС", само потвърди, че тя е базирана на платформа с отворен код.

Съдът ще заседава по делото срещу Октай Енимехмедов
Софийски градски съд (СГС) ще заседава по делото срещу нападателя над бившия лидер и настоящ почетен председател на ДПС Ахмед Доган. Делото започна на 24 септември, след като неколкократно беше отлагано заради неявяването на Доган.

Очаква се той да бъде разпитан пред съда, заедно с настоящия председател на партията Лютви Местан, бившият градски прокурор Николай Кокинов и други свидетели.

На последното заседание стана ясно, че той отказва да бъде конституиран като частен обвинител и граждански ищец - това означава, че бившият лидер на ДПС се отказва да търси обезщетение от нападателя си за претърпени вреди.

Октай Енимехмедов е обвинен в опит за убийство, заради това, че в края на януари насочи газов пистолет срещу Доган, докато той четеше доклад пред съпартийците си. Мъжът се опита да стреля два пъти, но пистолетът му засече.

Делото ще се гледа по съкратената процедура, след като съдебният състав  предложи на обвиняемия процесът да се гледа по този начин. Енимехмедов прие с мотива, че така неговото семейство няма да бъде подлагано на допълнителен тормоз.