100 млн. лева за безработни висшисти от Брюксел; 2 дни учене – 3 работа в техникумите; Кметове на бунт срещу такса смет

Дизел и бензин с еднакви цени; Петима с калашници и униформи на ГДБОП обрали офиса на "Спиди" в Горубляне; Висш чиновник обвинен за аферата с бюлетините

100 млн. лева за безработни висшисти от Брюксел; 2 дни учене – 3 работа в техникумите; Кметове на бунт срещу такса смет

Сега
Правителството затяга контрола върху държавните харчове
Програмните бюджети на министерствата от 2014 г. ще се следят на всяко тримесечие
Проектозаконът за държавния бюджет за 2014 г. ще се опита да направи важна крачка към повишаване на контрола върху целевото изразходване на бюджетни средства. Бюджет 2014 се готви по новия закон за публичните финанси, който поставя по-сериозен акцент върху сведените до формалност програмни бюджети на министерствата. В тях ведомствата си залагат цели, които трябва да постигнат, но и критериите, и желанието за измерване на постигнатото според експерти в момента липсват.

Заради новия закон държавният бюджет за догодина ще се структурира по нов начин, обясниха от финансовото министерство. Досега разходите на министерствата се включваха в една обща таблица и се гласуваха накуп. Сега бюджетите на всяко министерство ще са в отделни членове, с разбивка на разходите по програми. Така гласуването на бюджета на всяко министерство ще става отделно, което предполага и по-сериозен дебат по самите политики. Наред с информацията за предвидените разходи по отделните програми ще има и данни за максималния размер на новите разходи, които могат да се натрупат през годината. Министрите за пръв път ще бъдат задължени да представят програмните бюджети в парламентарните комисии.

Ще бъде завишен и контролът по изпълнението на програмните бюджети. Министерствата ще трябва да отчитат изпълнението на заложените програми на всяко тримесечие, като отчетите задължително ще се публикуват на сайтовете им. На полугодието отчетите ще се пращат и до парламента и Сметната палата. Подобно задължение има и в момента, но единици министерства го спазват.

В момента бюджети на министерствата също се разписват по отделни политики, но тези приложения към бюджета са превърнати в пълна формалност. Често заложените в програмните бюджети числа се разминават с окончателно одобрения бюджет за годината, също толкова формален е и годишният отчет за изпълнението им. "Има риск и новата форма да се окаже формалност, но все пак тази промяна е значима", коментира бившият зам.-министър на финансите, депутат от ГЕРБ Владислав Горанов.

До дни трябва да стане ясен и независимият орган, който ще следи за изпълнението на новите фискални правила, залегнали в закона за публичните финанси. В тях бяха разписани допълнителни правила за структурния дефицит, включени са и ограничения за разходите, които не могат да растат с по-висок темп от темпа на растеж на потенциалния БВП. Отклонение от това правило се допуска само ако по-високите разходи се компенсират с допълнителни мерки за повишаване на приходите с устойчив характер.

Прокуратурата не откри престъпна група, която да е повлияла на изборите
Бившият главен секретар на МС получи обвинение за неупражнен контрол при печатането на бюлетините
Скандалът с намерените над 470 хиляди бюлетини в костинбродската печатница ден преди вота бе раздухан от ТВ7 и стана повод за активна предизборна агитация срещу ГЕРБ в деня за размисъл.
Повече от пет месеца след като обяви, че е задържала 350 хил. бюлетини в печатницата "Мултипринт" в Костинброд и започна разследване срещу престъпна група за престъпление срещу политическите права на гражданите, прокуратурата повдигна само едно обвинение - за престъпление по служба на бившия главен секретар на служебния кабинет и на правителството на ГЕРБ - Росен Желязков. В него се казва, че вследствие на действията на главния секретар са настъпили "немаловажни вредни последици - възникнали са обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България".

Според разследващите Желязков не е упражнил ефективен контрол върху подчинените си, които са се занимавали с печатането на бюлетините. Така се е стигнало до надпечатване на 351 хил. годни бюлетини, 62 хил. макулатура, т.е. производствен брак, и 59 хил., които са с лош печат, нечетливи и неизползваеми. Според прокуратурата Желязков не е упражнил контрол с цел да се набави облага за печатницата. Договорът между МС и "Мултипринт" е бил за 8 343 000 бюлетини. Намерените над 470 хил. са над тази бройка. Преди време Желязков заяви, че след като са изпълнили задълженията си към кабинета, от печатницата могат да печатат колкото си искат, тъй като матриците са техни и могат да ползват бюлетините дори за тапети. Вчера Желязков не вдигаше телефона. В момента той е с най-леката мярка за неотклонение - подписка.

Скандалът с "Мултипринт" се развихри ден преди парламентарните избори на 12 май. Тогава прокуратурата обяви, че съвместно с ДАНС е влязла в печатницата, собственост на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, и е задържала голямо количество бюлетини. От ДПС обявиха, че прокуратурата трябва да разследва опит за държавен преврат, а БСП нарекоха казуса заговор срещу демокрацията. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък обяви, че акцията срещу печатницата им е свалила 5-6% от подкрепата на хората. Впоследствие стана ясно, че сигналът за готвена изборна фалшификация в Костинброд е бил подаден в прокуратурата от червената депутатка Мая Манолова.

От държавното обвинение заявиха, че са имали и сигнал, според който надпечатаните бюлетини е трябвало да бъдат превозвани в коли с двойно дъно. Зам. градският прокурор Роман Василев обаче заяви, че до реализация по него не се стигнало, тъй като изтекла информацията за печатницата. Според обясненията на собственика на "Мултипринт" - Бончев, тези бюлетини са технологичен брак. От прокуратурата обаче заявиха, че броят им е прекалено голям.

Отделно от това главният прокурор Сотир Цацаров каза, че първоначално Бончев си признал, че е печатал повече от поръчаното, но впоследствие се отметнал от думите си. Според Цацаров това се е случило под натиск "след 3 часа и няколко телефонни разговора". "Ние знаем с кого е говорил Бончев, но тази информация е с висока степен на следствена тайна", заяви той.

Новинар
Златанова: Договаряме 508 млн. евро за наука
Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров посрещна министъра на правосъдието Зинаида Златанова на тържественото събрание.
Правителството работи в посока да получи 508 млн. евро по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Това заяви вицепремиерът Зинаида Златанова по повод честването на 144-ата годишнина от основаването на БАН.

"В момента България се опитва да защити заедно с българската научна общност, сред която е и БАН, финансирането по оперативна програма. Иновациите се финансират по програмата за конкурентоспособност и са в рамките на 200 милиона евро", заяви Златанова.

По думите й науката е главен двигател и фактор за развитието на обществото и поради тази причина е застъпена в две оперативни програми на ЕК.
Председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров заяви, че отдавна искат да си върнат бюджета отпреди четири години, който е бил 84 млн. лв.

Той подчерта, че трябва да се работи за привличането на млади хора в БАН. "Много изостанал е и въпросът с международното сътрудничество", заяви още Воденичаров.

Без механични съкращения в администрацията
Намаляването на държавната администрация няма да стане с механично 10-процентно съкращение.

Това обяви социалният министър Хасан Адемов по време на обща конференция със синдикатите. Според него сега съществуващият модел на администрацията с увеличения от Симеон Дянков брой на държавните служители с 14 000 в края на мандата не е удачен. През уикенда вицепремиерът Даниела Бобева, а по-късно и премиерът Орешарски потвърдиха намерението на кабинета за съкращение на администрацията.

Целта е да се премахнат онези звена, чиято дейност се припокрива. Хасан Адемов увери, че преди да се предприеме подобна стъпка, е нужен анализ. „Има структури като приходните агенции, в които не може да се мисли за съкращения, още повече за механични съкращения", каза още социалният министър.

Монитор
Орешарски: Не са подготвени за практически казуси
100 млн. лева за безработни висшисти от Брюксел
След 20 години реформи имало само учебници със спорни качества
Във форума, организиран от Орешарски, участваха дипломати, представители на бранша, синдикалисти, учители и др.
Страната ни ще бори младежката безработица със 100 млн. лв., които Брюксел ни отпуска за насърчаване на заетостта сред младите. Това съобщи вчера министър-председателят Пламен Орешарски, който откри форума в МС „Професионалното образование и обучение - приоритет за България“.  С тези пари ще се осигури заетост или

допълнителна квалификация на висшистите които не са успели да си намерят работа четири месеца след като са се дипломирали.

„Образователната ни система полага усилия за наваксване на изоставането през годините на прехода. Необходими са мерки за професионална преквалификация на излезлите вече от образователната система, за да се задоволят нуждите на трудовия пазар“, каза Орешарски. Той добави, че дискусията за образованието вече се води повече от 20 г.  и най-често постиганият ефект от тези дебати е появата на нови учебни помагала със спорни качества.

„Днес образованието ни е все по-далеч от модерните форми на преподаването и от съвременните практики. Нашите ученици лесно цитират, но трудно решават практически казуси.

Съществуващите някога техникуми отдавна са закрити

Как да заместим стария подход, неприложим днес, с нов, заимстван от по-напредналите икономики“, коментира още Орешарски. Той допълни, че германският опит при прилагането на дуалната система ще е полезен за нас. Според него стимулирането на професионалното образование е политика, която дава добри резултати в други страни за насърчаване на полезните знания и практическия опит на младите.

„Професионалното образование е гаранция и за ускореното икономическо развитие. Този подход ще бъде приоритет за нас и се надявам днешният форум да даде допълнителен тласък на образователната реформа“, каза  министър-председателят.

Отличниците ще влизат във вуз без изпит
2 дни учене – 3 работа в техникумите
Гимназистите ще чиракуват във фирми, вместо да зубрят в клас
Все по-малко ученици искат да учат в професионални гимназии.
В НТБГ вече се прилагат елементи на дуалната система.
Два дни уроци в клас и три дни практика във фирми и заводи. С такъв график ще бъде учебната седмица на гимназистите в професионалните училища. Това ще стане възможно чрез въвеждането на дуалната система в техникумите у нас. Германско-швейцарският модел на обучение ще залегне в новия Закон за професионално образование, който се очаква до края на годината да влезе в парламента. Това съобщи вчера образователният министър Анелия Клисарова по време на форума “Професионалното образование и обучение - приоритет за България”. Идеята е учениците да придобият практически умения и да трупат стаж в реална работна среда. Те ще чиракуват на договор и срещу заплащане.

Новият закон ще предвижда още по-високи стипендии за гимназистите в техникумите. За абитуриентите от професионалните гимназии ще има и друго предимство. Те ще могат да влизат във вуз преференциално, без изпит и да следват специалност близка до тази, която са учили в гимназията.

Идеята на тези мерки е да се възроди интересът към професионалното образование у нас.

„Нашата цел е да постигнем точното съчетание между образование и обучение, което да отговаря на потребностите на пазара на труда. Инвестицията в професионалното образование и обучение е един от най-успешните начини за борба с безработицата сред младите хора. Именно затова правителството ни на първо място слага като приоритет образованието и в частност – професионалното“, каза  Клисарова. Тя отчете, че

учениците в техникумите са се стопили с 50 000 от 2001 г. насам.

„По данни на НСИ броят на завършилите с професии е намалял с 20% спрямо 2001 г. Налице е диспропорция - нашите ученици искат след 8-и клас да кандидатстват в т.нар. елитни училища и не избират професионалното обучение, което би им дало по-добър старт в живота. Но трябва да им гарантираме, че завършвайки професионално образование, те по-бързо ще се реализират на пазара на труда“, каза  министърът. Не по-малък проблем е състаряването сред учителите в професионалните училища. През последните години учителите на възраст до 34 г. са намалели с 2860, а младите учители до 34 г. са само 9,88%. Докато броят на учителите до 60 г. е нараснал 1624.

„Трябва също да стимулираме избора на учителската професия сред младите с различни социални пакети. От стимул да участва и помага в образованието се нуждае и бизнесът“,подчерта Клисарова.

1,5 млн. франка ни отпуска Швейцария

 за пилотното въвеждане на дуалната система на обучение. Това съобщи евродепутатът Ивайло Калфин, който представи европейския опит по този въпрос и възможностите за приложението й у нас. Отчасти дуалната система вече е въведена в някои училища като Националната търговско-банкова гимназия. Учениците там ходят на стаж в банки и фирми.

За да се приложи наистина дуалната система у нас, е необходимо сътрудничеството на бизнеса. За момента все още не се знае каква е неговата готовност по сектори да участва в образователната система, стана ясно по време на форума.

Стандарт
Кметове на бунт срещу такса смет
Не искат двойни вноски за депа, ще трябва да вдигнат налога за боклук
Кметове скочиха да бранят такса смет. Те искат да се замрази вноската на общините към екоминистерството заради сметищата. Догодина по план общините ще трябва да плащат 35 вместо сегашните 15 лева за тон отпадъци, а това ще вдигне налога на гражданите и фирмите.  Шефът на сдружението на общините Тодор Попов и изпълнителният му директор Гинка Чавдарова поискаха да се замразят вноските на кметствата. "Това е една наказателна компонента, която тази година бе увеличена почти двойно - от 9 на 15 лв. за тон отпадъци. Хората трудно я поеха", каза Чавдарова. Тя и Попов са категорични, че размерът й не бива да расте, защото е непосилен за хората и общините няма да могат да събират сумите за такса смет, където се калкулира този разход.
"Съгласна съм, че размерът за догодина от 35 лв. за тон отпадъци е непосилен. Не може обаче да се говори и за замразяване, защото има приета пътна карта за управление на отпадъците, която сме длъжни да изпълняваме", коментира екоминистърът Искра Майлова. По думите й трябва да се намери балансирано решение. Тя обяви, че ще предложи на общините средствата, които са по сметките на РИОСВ, да се ползват за рециклиране на отпадъци и въвеждане на системи за разделно събиране. Пред кметовете на годишната среща на НСОРБ Михайлова обяви още, че идната седмица експертите на министерството ще проведат отново разговор с кметовете. "Помолете експертите да мислят върху много плавен скок на отчисленията за следващата година", призова шефът на сдружението и кмет на Пазарджик Тодор Попов.
Заради по-големите разходи през 2014 г. градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров обяви преди дни, че общината е принудена да вдигне такса смет за гражданите от 1,2 на 1,5 промила, а за фирмите - от 3 на 3,5 промила.
Кметовете настояват да няма бели петна и пари от европейските програми да стигат до всички населени места. Попов и Чавдарова изразиха опасения, че 2014 г. ще е нулева по отношение на усвояване на средства от европейските фондове. Те прогнозираха, че най-рано първите проекти от новия програмен период биха стартирали в края на 2014 и началото на 2015 г.

Дизел и бензин с еднакви цени
В 4 държави от ЕС нафтата е по-евтина отколкото у нас
Цената на дизлеовото гориво у нас се изравни с тази на бензина. В момента по бензиностанциите литър А 95 се продава за 2,57 лв., колкото струва и дизеловото гориво. Това е много добра новина за собствениците на дизелови автомобили, тъй като от доста време насам традиционно в България нафтата за коли струва малко по-скъпо от бензина. Освен това дизелът е поевтинял значително повече от най-масовия бензин А 95, ако се сравнят настоящите цени с тези от преди месец. Тогава литър бензин за кратко беше достигнал цената от 2,63 лв. В същото време нафтата на някои бензиностанции вървеше по 2,66-2,67 лв. за литър. Така докато цената на А 95 падна с 6 ст., тази на дизела беше свалена с 9-10 ст. От това печелят както любителите шофьори с коли на дизел, които вече пълнят един среден резервоар от 50 литра за 5 лв. по-малко, така и собствениците на автобуси и камиони. Резервоарите на ТИР-овете обикновено събират между 800 и 1200 литра дизел, което означава, че при новата цена те се пълнят за 80 лв. до 120 лв. по-евтино.
Четири държави от ЕС имат по-евтин дизел отколкото в България, сочи справка в Европейския енергиен портал. Освен най-новият член на съюза - Хърватия, където литър нафта се продава за около 2,53 лв., с по-ниска цена на горивото могат да се похвалят още Естония и Румъния с 2,55 лв. за литър, а най-евтино традиционно дизелът се продава в Люксембург - 2,41 лв. В Латвия горивото е колкото у нас - 2,57 лв. В останалите 22 държави от ЕС цената е по-висока, като в Италия достига до 3,28 лв. за литър.

Труд
Разселват дела срещу властта    
Да оспорваме решенията и на централите на държавните ведомства в най-близкия до нас административен съд, а не в София. Това предлагат депутати, сред които са шефът на парламента Михаил Миков и заместниците му Мая Манолова и Христо Бисеров.

Те са внесли промени в Административнопроцесуалния кодекс с мотив да улеснят гражданите. Условието това да се случи е инститицията да има подразделения в страната - като приходната агенция, строителния надзор и Националната експертна лекарска комисия.

Промяната няма да засегне оспорването на наредби и правилници, които както досега ще се обжават във Върховния административен съд.
   
Висш чиновник обвинен за аферата с бюлетините
След петмесечно разследване Софийската градска прокуратура най-сетне повдигна обвинение за откритите бюлетини в Костинброд. Подведен под отговорност за престъпление по служба е бившият главен секретар на Министерския съвет (МС) Росен Желязков.

Палетите с бюлетини бяха открити при безпрецедентна полицейска акция в деня преди парламентарния вот на 12 май. Тогава, по сигнал на зам.-шефката на парламента Мая Манолова (БСП), ченгетата нахлуха в печатница “Мултипринт”, която имаше договор с МС да осигури отпечатването на 8 343 000 изборни книжа.

Според прокуратурата до 8 май “Мултипринт” е изпълнила задълженията си по договора и необходимите за парламентарния вот бюлетини вече са били превозени до областните администрации в страната. Въпреки това в печатницата са открити 475 417 изборни книжа.

Веднага след акцията собственикът на “Мултипринт” Йордан Бончев обяви, че всички открити палети били технологичен брак. Прокуратурата обаче по-късно уточни, че експертиза е доказала, че 351 075 от намерените бюлетини били напълно готови да се използват по предназначение.

Обвинението твърди, че Росен Желязков не е осигурил необходимия контрол върху отпечатаните бюлетини и технологичния отпадък и не е обезпечил строга отчетност върху тях и заприходяването на всяка отделна бройка. Той обаче бил дължен да го стори според Устройствения правилник на Министерския съвет.

Според прокуратурата, неизпълнявайки служебните си задължения, главният секретар е целял да набави облага за печатницата. А от това са настъпили “немаловажни вредни последици”. Заради откритите бюлетини в голяма част от обществото възникнало недоверие към изборния процес и съмнения за законното функциониране на държавните органи.

Росен Желязков е на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение “подписка”.

24 часа
Петима с калашници и униформи на ГДБОП обрали офиса на "Спиди" в Горубляне
Петима души, въоръжени с автомати „Калашников", са нахлули в 20:30 часа в централния офис на спедиторската фирма "Спиди", който се намира на изхода на столицата в района на Горубляне.

Нападателите били с маски и облечени с униформи с надписи "ГДБОП", съобщи БНТ.

Те влезли през оградата, а в самия офис проникнали през прозорец в помощение на логистиката. В стаята имало една жена. Тя била ударена с бухалка по главана и приведена в безпомощно състояние. По-късно е настанена за лечение в Окръжна болница.

В офиса имало 4 каси. Маскираните ги разбили, взели неизвестно засега количество пари и избягали обратно през оградата. Оттегляйки се, нападателите изпуснали пачки с банкноти, които разследващите вече събират и описват.

"Враждебна": Всичките 135 деца са болни и без пари за лекарства
Бременни и деца спят на пода. Тоалетните са запушени
Запушени тоалетни, от които бликат отпадни води, стаи, в които на пода спят по 20 човека - мъже, бременни жени и децата им, малко бойлерче, което трябва да захрани с топла вода цял етаж, счупени прозорци...

Нечовешка мизерия и смрад посреща всеки престъпил прага на бившия интернат в столичния квартал "Враждебна". Там сега са настанени над 400 бежанци.
Добре дошли в ада, където хората се тъпчат като сардели в стая, двадесет човека готвят на едно малко котлонче, децата са с разстройство, защото тоалетните са запушени, а топлата вода не стига за никого.

Влизам в бежанския център, който само се нарича така, защото реалността в държавната сграда е шокираща, без хората да знаят, че съм журналист.
Неделя, късен следобед. Около 70 души са на двора. На входа стоят трима полицаи и задържат личните карти на част от групата.

В нея са районният мюфтия Мустафа Избищали, кметът на "Кремиковци" Ивайло Панев, представител на квартала и преподавател от Ислямския институт.

Съветват ни да не пипаме много, защото има болни. В центъра няма преводач, нито отговорник.

В първата стая, в която влизаме, живеят 4 семейства с 8 деца. Леглата са залепени едно до друго. Готви се на котлонче, което получили преди ден. Възрастен мъж благодари на България за помощта. Държавата ни била бедна и не можела да им предостави по-добри условия.

Гледката е още по-отчайваща в съседната стая. Там са 20 човека. Няма дори котлон. Изкъртени шкафове, стърчащи греди, лющещи се стени и тавани допълват пейзажа. Сградата е гредоред. Елинсталацията не е пригодена за толкова хора и опасността да се превърне във факла е голяма. Няма отопление.

От тавана на тоалетните капе мръсна вода, защото тези на горния етаж са запушени. Сякаш виждаш как пълзи заразата. Млад сириец споделя, че чака да получи статут, за да изведе семейството си час по-скоро от страната ни и да отидат в Германия.

С всеки етаж мизерията става по-голяма. Влизаме в стая, в която има само чин, служещ за маса. Там живеят 20 души. Мъже, жени и деца спят на пода, застлан с няколко черджета. Сирийка, гушнала малкото си момиченце, ме хваща за ръката и на развален английски ме води към тоалетната. Врати няма, пуснати са найлонови завеси. Всички тоалетни без една са запушени. Единствената работеща се ползва от всички жени и деца на етажа. Жената показва малък бойлер на тавана. Топлата вода не стига за никого. А тя има 3 деца. Всичките са болни, защото спят на земята. Преди дни вдигнали температура. Извикали линейка и предписали лекарства. Не ги купила, защото малкото пари, които получава от държавата, свършили - взела храна. разказва,,че семейството е избягало от Башар Асад. Платили по 5000 турски лири на човек в Турция, за да ги преведат през границата. Докато разказва за къщата си в Сирия, очите се пълнят със сълзи. Моли ме да направя нещо. На въпрос от какво има нужда казва: топла вода, легла, обувки - сочи босите крака на момиченцето си. лекарства и храна. Категорична е, че ще заминат за Германия или Швеция.

В центъра има бременни, пеленачета на по 2 месеца и болни. Няма обаче лекар. На излизане ни посреща огромна опашка. Раздават пакети с храна. Често обаче те
не стигат за всички, особено за настанените на по-горните етажи. Във "Враждебна" това са сирийците. От 400 души в центъра, те са 120. Останалите са кюрди и афганистанци. Въпреки твърденията, че повече бежанци няма да се настаняват в София, хората разказват, че последната група от 50 човека, дошла преди дни. Само за седмица пък от 80 децата вече са 135.

На тръгване, мюфтията им казва, че живеещите в квартала се оплакват от дребни кражби и задяване на момичета. Сирийците обясняват, че религията не им позволява подобни неща. Категорични са, че държавата и полицията трябва да праща такива хора в затвора веднага.